DIÓS STANGLI
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg dió, 25 dkg porcukor, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, pár csepp citromlé.
Hozzávalók a mázhoz: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor, pár csepp citromlé.
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd kb. 6-7 mm vastagra kisodorjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot és a citromlét, majd rákenjük a kinyújtott tésztalapra. A tésztát ujjnyi szélesre daraboljuk, majd tepsibe rakjuk és lassú tűzön megsütjük.
NYUSZI KEDVENCE
Hozzávalók: 10 dkg kristálycukor, 2 tojás, 1 teáskanál margarin, 1 evőkanál tejföl, fél dkg sütőpor, 8 dkg sárgarépa, 6 dkg ananász, 2,5 dkg darált dió, 3 dkg kókuszreszelék, 12,5 dkg liszt, fél csomag vaníliás cukor, csipetnyi fahéj.
A megtisztított sárgarépákat vágjuk apró kockákra, majd kevés margarinban pároljuk meg. Ha kihűlt, keverjük hozzá a felkockázott ananászt, a lisztet, a diót, a kókuszreszeléket, a sütőport, a tejfölt, a vaníliás cukrot és a fahéjat is. A tojásokat a cukorral keverjük habosra, majd öntsük hozzá a lisztes-répás tésztához. Töltsük tortaformába és 170 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süssük meg.
FOSZLÓS KALÁCS
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 dkg friss élesztő, 3 dl tej, 2 tojás, 2 evőkanál kristálycukor, csipetnyi só.
Az élesztőt morzsoljuk bele fél dl langyos tejbe, majd hagyjuk felfutni. A liszthez öntsük hozzá az élesztős tejet, a cukrot, a vajat, egy tojást, csipetnyi sót és a maradék langyos tejet. Gyúrjuk, dagasszuk a tésztát, majd konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára. Lisztezett deszkán osszuk három egyenlő részre a tésztát. Mindhárom részből sodorjunk egyforma hosszú hengereket, melyeket fonjunk össze. Tegyük tepsibe a kalácsot, kenjük meg felvert tojással, majd 20 percig ismét kelesszük. Még egyszer kenjük meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben süssük meg. A cukor vagy a só mennyiségének emelésével édesebb vagy sósabb változatot készíthetünk. A tésztába gyúrhatunk aszalt gyümölcsöket vagy fekete teába áztatott mazsolát is.
APRÓSÜTEMÉNY
Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 20 dkg vaj, 1 tojássárgája, 35 dkg liszt, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só.
A hozzávalókat keverjük össze és gyúrjuk cipóvá. Ezt követően a tésztát fóliába csomagolva 1 órára tegyük hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát nyújtsuk ki fél cm vékonyra, majd szaggassunk belőle tetszőleges formákat, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezve 6-8 perc alatt süssünk meg. Önmagában vagy citrom-, cukormázzal díszítve kínáljuk.
BÚBOS SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 tojásfehérje, fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, sütésálló baracklekvár.
A lisztet a margarinnal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a tojássárgákkal összegyúrjuk. Ha nem elég rugalmas a tészta, kevés hideg vizet dolgozzunk hozzá. Ezt követően a tésztát egy éjszakán keresztül hűtőben pihentetjük. Másnap kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát. A tésztakörök közepét ujjunkkal benyomjuk és a mélyedésekbe sütésálló lekvárt rakunk. A maradék tésztából mogyorónyi golyókat formázunk és a lekvárra rakjuk. Tojásfehérjével megkenjük, majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük a süteményeket.
GESZTENYÉS TEKERCS
Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 20 dkg darált keksz, 15 dkg puha margarin, 1-2 dl tej.
Hozzávalók a krémhez: 15 dkg puha margarin, 12 dkg porcukor, 1 citrom leve, kandírozott narancshéj.
A gesztenyemasszát, a darált kekszet és a puha margarint keverjük össze annyi tejjel, hogy ne túlságosan lágy, de nyújtható masszát kapjunk. Sütőpapírok között kb. 1 cm vastagságúra, négyzet alakúra nyújtsuk a masszát. A krémhez a margarint, a porcukrot, a citromlét és a narancshéjat keverjük össze, majd kenjük rá a kinyújtott gesztenyés lapra. A tekercset két oldalról a közepéig tekerjük fel. Tálalás előtt hűtőben tároljuk.
KÉTSZÍNŰ EPRESKE
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3 db tojás, 20 dkg cukor, 315 ml epres gyümölcsjoghurt, 1,5 dl olaj, 25 dkg apró eper.
Az átszitált lisztet keverjük össze a sütőporral. A tojásokat a cukorral alaposan keverjük ki, majd adjuk hozzá a joghurtot (akár gyümölcsdarabosat is), az olajat, végül a sütőporos lisztet. A tésztát osszuk két részre, majd ez egyikbe keverjük bele a kakaóport. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a kakaós tésztát, majd rá a világos tésztát, melyre szórjuk rá az apró epreket. A süteményt előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt süssük meg. Bármilyen gyümölccsel és a hozzá illő joghurttal elkészíthető.
EPERKRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg eper, 3 evőkanál méz, 2,5 dl narancslé, 2,5 dl ásványvíz, 1,5 dl tejszín, 4 evőkanál szeletelt mandula.
Ez epret folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük, majd csumájától megtisztítjuk. A gyümölcsszemeket a mézzel egy mélyebb tálba tesszük, és mixerrel pürésítjük. Hozzáöntjük a narancslevet, és az ásványvizet, majd 15 percre mélyhűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön. A szeletelt mandulát bevonatos serpenyőbe öntjük, és szárazon, tehát zsiradék nélkül, állandóan kevergetve aranyszínűre pirítjuk, majd azonnal hideg tányérra öntjük, hogy ne süljön tovább. A tejszínt vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Tálaláskor a krémlevest mélyebb levesestányérokba szedjük. Mindegyik közepére egy adag tejszínhabot teszünk, és megszórjuk mandulaforgáccsal.
EPRES TÚRÓGOMBÓC
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg túró, 3 dkg vaj, 2 tojás, 4 csapott evőkanál búzadara, csipetnyi só, cukor és citromhéj ízlés szerint, továbbá 12 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, cukor és fahéj ízlés szerint.
Hozzávalók az eperöntethez: 40 dkg eper, citromlé, ízlés szerint cukor, valamint tejföl és cukor ízlés szerinti mennyiségben a tejfölmártáshoz.
A tojások sárgáját 3 dkg olvasztott vajjal simára keverjük. A túrót áttörjük, majd a búzadarával együtt a tojássárgájához adjuk, miközben csipetnyi sóval, cukorral és citromhéjjal ízesítjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a túrós masszába forgatjuk. Hűtőszekrényben legalább 2 órán át pihentetjük a túró masszát, hogy a dara jól megdagadjon. Az epreket átmossuk, lecsurgatjuk. 16 kisebb szem, szebb epret félretesszük. A többit a cukorral és citromlével turmixoljuk, az eperöntetet készítünk. A tejfölmártáshoz a tejfölt cukorral kikeverjük. A túrós masszából 16 gombócot formálunk, miközben mindegyik közepébe 1-1 szem epreket teszünk. A gombócokat lobogó vízben kb. 7 perc alatt kifőzzük. A zsemlemorzsát a vajon megpirítjuk, fahéjjal és cukorral ízesítjük. A gombócokat a zsemlemorzsába forgatva, a kétféle öntettel tálaljuk.
EPRES – TEJFÖLÖS PITE
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg liszt, 5 dkg darált dió, 8 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 teáskanál sütőpor, 1 tojás, csipetnyi só.
Hozzávalók a töltelékhez: 35 dkg tejföl, 2 tojás, 4 evőkanál porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg eper.
A lisztet keverjük el a porcukorral, dióval, sóval, sütőporral, majd morzsoljuk össze a vajjal. A tojást is hozzáadva gyúrjunk tésztát, melyből formáljunk cipót és fóliába csomagolva 30 percre tegyük hűtőbe. A töltelékhez a felvert tojásokat keverjük össze a tejföllel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, valamint a fahéjjal, majd hagyjuk kicsit állni. Az epret tisztítsuk, mossuk meg, a nagyobb szemeket vágjuk félbe. A tésztát nyújtsuk kb. 1 cm vastagra, úgy, hogy egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljába helyezhessük. Előmelegített, kb. 170 fokos sütőben 15 percig süssük a tésztát. Ezt követően vegyük ki a sütőből, szórjuk rá az epret, majd öntsük rá a tejfölös krémet. A pitét rakjuk vissza a sütőbe és kb. további 45 perc alatt süssük készre.
ALMÁS-SÜTŐTÖKÖS MUFFIN
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipetnyi só, 2 tojás, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 20 dkg cukor, 1 dl olaj, 15 dkg reszelt alma, 10 dkg sült sütőtök.
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerkeverékkel. A tojásokat keverjük habosra a cukorral, az olajjal, majd adjuk hozzá a reszelt almát a sült sütőtökkel együtt. A lisztes és a tojásos részt keverjük össze, végül a tésztát öntsük papírkapszlikkal bélelt muffinformákba. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre a muffinokat.
ALMÁS SZELET
Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta, kb. 15 dkg babapiskóta, 8 dl tej, 6 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás pudingpor, 8-10 alma, 1 db tojás.
A fagyasztott, konyhakész leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, majd vágjuk ketté. Az egyik tésztadarabot nyújtsuk tepsiméretűre és helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A tésztán hézagosan helyezzük el a babapiskótákat úgy, hogy a töltelék közéjük tudjon majd folyni. A tejből a cukor és a pudingpor hozzáadásával főzzünk sűrű pudingot. Az almákat hámozzuk meg, magházukat távolítsuk el és kockázzuk fel. Az elkészült pudingba keverjük bele az almakockákat, majd az egészet öntsük a babapiskótákra. A töltelék tetejét óvatosan egyengessük el. Az alma mennyiségét, nagyságuktól függően változtassuk, annak érdekében, hogy a pudingba belekeverve még folyós, önthető tölteléket kapjunk. A töltelék tetejére – ha szeretjük – kevés fahéjat is szórhatunk. A másik tésztadarabot is nyújtsuk ki és fedjük be vele a tölteléket. Felvert tojással kenjük meg a sütemény tetejét, majd villával néhány helyen szurkáljuk meg. Előmelegített sütőben, 30-40 perc alatt – a tészta pirulásáig – süssük.
ALMÁS-KÓKUSZOS SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 tojás, 3 alma, 1 dl tej, 10 dkg kókuszreszelék, 16 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.
A margarint keverjük ki a porcukorral, majd egyenként dolgozzuk bele a tojásokat. A meghámozott almát vágjuk apró kockákra és a kókuszreszelékkel, a liszttel és a sütőporral, tejjel együtt keverjük a tojásos krémhez. A jól összekevert tésztát öntsük kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe, majd 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre.
Narancsos félholdak
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, narancslekvár, kb. 15 dkg fehércsokoládé, 2 evőkanál étolaj, kandírozott narancshéj.
A lisztből, kétféle cukorból, vajból a tojássárgák hozzáadásával sima, egynemű tésztát gyúrunk. 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd félholdakat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a félholdakat. Miután kihűltek narancslekvárral összeragasztjuk a holdakat. A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk és belekeverjük az olajat. Az összeragasztott holdak egyik felét belemártjuk az olvasztott csokoládéba, majd megszórjuk kandírozott narancshéjjal.
Kukucskálós túrós sütemény
Hozzávalók a golyókhoz: 12,5 dkg margarin, 20 dkg liszt, 3 evőkanál keserű kakaópor, 15 dkg cukor, 2 tojás, fél csomag sütőpor.
Hozzávalók a túrós masszához: 50 dkg túró, 25 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 tojás, csipetnyi só.
A csokis golyókhoz kikeverjük a margarint a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a sütőporos lisztet és a kakaót. Kis diónyi gombócokat formálunk, s ezeket hézagosan belerakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Amennyiben a csokis massza állaga nem teszi lehetővé golyók formázását, egy evőkanál segítségével osszuk szét a masszát a tepsiben. Egy csipet sóval felverjük kemény habbá a tojásfehérjéket. A margarint keverjük ki a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a túrót, a pudingport, és a tojássárgákat. Végül forgassuk bele a habot. A túrós krémet öntsük a tepsibe tett golyók közé és előmelegített sütőben süssük meg.
Zsolesz túrótortája
Hozzávalók a kakaós piskótához: 4 tojás, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2-3 teáskanál keserű kakaópor.
Hozzávalók a túrókrémhez: 2 dkg margarin, 25 dkg túró, 2,5 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 dkg zselatinpor, kandírozott narancshéj.
A tészta hozzávalóiból (a tojásfehérjékből külön verjük fel a habot) egy 28 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformában kakaós piskótát sütünk.
A túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, ízlés szerinti mennyiségű narancshéjat, valamint a margarint és habosra keverjük. A tejszínből kemény habot verünk. A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a zselatint és állandó kevergetés mellett felfőzzük. A zselatinos langyos tejet a túrókrémbe keverjük, majd óvatosan belekeverjük a tejszínhabot is. A kakaós piskótát kettévágjuk. Felső részét felkockázzuk, alsó részét visszahelyezzük a tortaformába. A piskótakockákat is beleforgatjuk a túrókrémbe, majd az egészet a pikótalapra öntjük. Hűtőben dermesztjük. Tálaláskor nem szükséges díszíteni, önmagában mutatós.
Habos-túrós sütemény
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 1 dl olaj, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál keserű kakaópor, 1 csomag sütőpor.
Hozzávalók a krémhez: fél liter tej, 2 csomag vaníliás pudingpor (főzéssel készítendő), 25 dkg + 6 evőkanál cukor, 25 dkg margarin, 25 dkg túró, 4 dl Hulala tejszín.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat, a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport. Belekeverjük a tojásfehérjékből vert keményhabot is, majd a tésztát előmelegített sütőben megsütjük. A pudingot fél liter tej és 6 evőkanál cukor hozzáadásával felfőzzük. A margarint 25 dkg cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a túrót és a kihűlt pudingot. Ezzel a krémmel megkenjük a piskótát. A tejszínből habot verünk, melyet elsimítunk a krém tetején. Reszelt csokoládéval díszítjük.
sada, jojó: ok, akkor inkább nem próbálom ki.
Mentaszörp
6 liter vízhez adjunk 4 kg cukrot és 2 kávéskanál nátrium-benzoátot, majd forraljuk fel. Ha már langyosra hűlt, adjuk hozzá egy jól megmosott citrom lereszelt héját és kifacsart levét, 10 dkg borkősavat és 2 nagy csokor menta letépkedett leveleit. Jól keverjük össze és 3-4 napig letakarva hagyjuk állni. Szűrjük le, töltsük üvegekbe. Hűvös helyen hónapokig eláll.
A leggondosabb előkészítés, elkészítés és tárolás során is előfordulhat, hogy a szörp "megforr", akárcsak egy savanyúság vagy befőtt. Ez igaz a bodzára is, de az ízén mindenki észre fogja venni, ha a szörp zavarossá válása nem is tűnik fel.
krysztasz ! nem,de megpróbálhatod .
Zsolesz180 ! Köszi
bio bodzát szedek ,szalicilt kihagyom !
Újabb hozzászólásokKorábbi hozzászólások