Az a legrosszabb, hogy az ember hiába töri a fejét, hogy mi okozhatta... mosóport nem használok, mosódióhéjjal mosok, az természetes anyag, egy fának a termése. Gabi öblitőt használok, de minimálisat, és régóta.
Talán a csoki az, ami gyanús lehet, mert alapjáraton nem sok csokit eszünk, de most a Miku miatt ugye kapta a sok csomagot, valamennyit minden nap evett.
A Pulmonológiára járunk rendszeresen, mert asztmás a kisfiam, dec. elején csináltak fű-fa-virág-egyéb allergiatesztet, az ételallergia teszt jan. 17-re van betervezve, de nem vérből, hanem bőrteszttel. De ha eleve pöttyösek vagyunk, akkor meg se csinálják. Megkérdezem tőlük hétfőn, hogy vérből is megcsináltatná-e doktornő Csaninak, vagy menjek külön a gasztroenterológiára? Találtam magánrendelést, 80.000 Ft-ért pár perc alatt megmondják, hogy mire allergiás az ember...
A Klinikán van szakrendelés, de hogy mikorra tudnak időpontot adni, azt nem tudom, hétfőn kiderítem ezt is.
Jó, megbeszélem a kalciumpótlást, hogy neki hogy lehet. Jó minőségű kapszulás van itthon, dehát azt ő még nem nyeli le, összerágcsálná. Bár lehet, hogy kanálból vagy valahogy megenné por alakban is.
A bölcsi remélem nem fog motyogni az allergia miatt, eddig is megtették, hogy babatejet adtak Csaninak, mindenki másnak rendes tejet. Bár itt ugye többről van szó, mint egy-egy adag babatej kikeveréséről, vinnem kell be nekik margarint, felvágottat, tojáspótlót, mindenféle alapanyagot...
Tavasszal kell beiratkoznunk oviba, akkor eleve olyat keresek, ahová allergiás gyerekek járhatnak. Újabb szempont, hogy milyet válasszunk
szegény!!!
Tudom miről írsz, mert egy lelet alapján mi is kipróbáltuk a tejmentes diétát. Néhány hónapig, de szerencsére nagyobb volt a füstje mint a lángja. Remélem nálatok is így lesz. Bármi kiüthette a kicsit, még az is, ha esetleg több öblítőt, vagy mosóport használtál mint általában. Az egyik rokon kislány tejes dolgokat ehet és ihat, de semmi olyat, amiben csoki vagy kakaó van. Ha sokat kell várnotok gasztroenterológiára, akkor javaslom, hogy a háziorvossal beszélj, hogy csináltassatok addig egy teljes vérvételt, ami az allergiát nézi, de, azt is teheted, hogy sima gyerek pulmonológiára elviszed, hisz ott is kiszűrhetik(Hátha előbb kapsz oda időpontot). Addig is próbáld felidézni, bármikor jelentek-e rajta pöttyök ezidáig. Mennyire érzékeny a bőre. Mit evett ezekben a napokban, esetleg szedett-e valamilyen gyógyszert (engem a penicillin ver ki tetőtől talpig). Szokott-e fájni a gyomra.
Amíg nem derül ki mi a helyzet, addig még laktózmentes tejet se adj neki. Ha viszont kiderül, hogy mégsem az a gond, és sokáig mellőzöd a tejtermékeket, nem árt laktózmentes dolgokkal vissza bevezetni a tejet. Azt se felejtsd el, hogy mivel megvonod most a tejterméket a kalciumpótlásról gondoskodni kell, erről beszélj a háziorvossal.
Az, hogy mit vihetsz be a bölcsibe meg kell velük beszélni. Mi 2-3 hónapig voltunk így, addig vállalták is, hogy mást kap, vállalta az étterem is, hogy neki külön kiveszik az adagját, külön küldik, és utána tejfölöznek pl. Viszont ha kiderült volna, hogy allergiás, akkor ki kellett volna vennem az oviból, mert hosszútávon nem vállalták volna.
Írj privit, ha lenne még kérdésed. Bár nem láttam a picurod, de megtanultam, hogy kapásból kijelenteni, hogy arra allergiás felelőtlenség, mert annyi más anyagra lehet, ami éppolyan tüneteket produkál (saját példából tudom). A neten sok egyéb tünetet is találhatsz erre a fajta allergiának, nézz utána (súlyfejlődés, székletürítés stb.)
Igen, elsőre elég nehéznek tűnik, kicsit ijesztő.
Találtam pár receptet, meg a táplálékallergia adatbankból kérek kiadványokat, utána meg csak belejövünk. Főleg az lesz szokatlan, hogy mindent meg kell nézni, hogy mi van benne. Nem is tudja, milyen jó dolga van annak, akinek nem kell figyelni ilyesmire
most tapasztalom.
Hétfőn nekilátok telefonálni, a gasztroenterológiára is kérek időpontot. Kiváncsi vagyok, mennyit kell várakozni
Nálunk hoznak diétás kaját is az oviba/suliba.
Kérdezz rá, nálatok hogy van.
Mindent olvass el: a leveskockáktól a mekis sült krumpliig, ramáig mindenben van tej v. tejszármazék.
Vannak ilyesmikkel foglakozó oldalak, keress rá.
Ha szigorúan tartod a diétát, akkor kinövi, mire iskolás lesz.
Gyorsan belejössz, nem is olyan vészes, mint elsőre tűnik.
A kis kétévesem tetőtől talpig csupa piros pötty, a klinikán azt mondták, hogy allergia, vonjak meg mindent, ami tejes, tojásos. Keresgéltem a neten recepteket és töröm a fejem erősen, hogy mit hogyan oldjak meg, hogy neki is jó legyen, de szeretnék kérni jótanácsokat, hogy mire figyeljek.
A bölcsibe bevihetek mindenféle alapanyagot (babatejet ivott eddig is a bölcsiben, de eddig mással nem volt gondunk), de az oviban hogy csinálják? Ott nem főznek... be lehet vinni oda saját főzésű kaját, vagy házhozszállítós allergiásoknak való menüvel kell megoldani? Hogy működik?
Erről írtam egyszer korábban a gyerekvállalási kedv kapcsán.
Nem csak a csp meg gyes befolyásolja, hanem az is, van-e elég megfizethető gyermekellátó intézmény (bölcsi, ovi).
Sokkal több kellene!
A bölcsődei férőhelyekről ne is beszéljünk. Nálunk alapból két éves várólista van. A kismamák már a 7. 8. hónapban mennek beíratni a még meg sem született babát, hogy legyen hely, mire visszamennek dolgozni. Mindenféle írat, munkahelyi igazolás, orvosi papír kell még ennek ellenére is.Mellette meg tele van a bölcsi Lakatos Dzseniferekkel, akikkel alapvetően semmi bajom nincsen, de nekem senki ne mondja, hogy azért vették fel őket, mert az anyjuk sietett vissza dolgozni!!!! Amikor anno nem volt állásom, azért nem vették fel a gyereket a bölcsibe, mert nem tudtam munkahelyi igazolást vinni, állást meg azért nem kaptam, mert nem volt a gyerek bölcsis. Szóval hol van itt az igazság? Most tudom nem kimondottan ez volt a téma, de már régóta kikívánkozott belőlem.
Persze, tiszta sor, hogy aki dolgozik, az ne kapjon GYESt, de az sokaknak nem jut eszébe, hogy a bölcsődei helyek erősen korlátozottak, és sokan a GYES segítségével fizették ki a családi napközit...
Az én fiamat sem vették fel egyik állami bölcsődébe sem, így most vihetem családi napközibe, ha dolgozni akarok, és azért sajnos fizetnem kell, nem is keveset.
Egyébként nem reklamálnék a GYES miatt, ha lenne elég bölcsődei férőhely, de sem bölcsőde, sem GYES, így egy kicsit gáz.
Nem is értettem, miért jár (teljes munkaidős) munka mellett gyes.
ez régen is így volt, csak megemelték 8 órára.
A gyes időtartamát újra három évre hosszabbítja meg a kormány – ismertette a kabinet döntését Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, aki elmondta: a gyes három évre való meghosszabbítása visszamenőleg is érvényes lesz, tehát azokra is vonatkozik majd, akik most gyesen vannak. (Nekik a jelenlegi szabályozás kétéves gyest enged meg.)
Soltész közölte: visszaállítja a kormány azt a gyakorlatot, hogy ha egy édesanya visszamegy dolgozni, akkor csak a részmunkaidős, négyórás munkaidő mellett kapja meg a gyest, a nyolcórás munkaidő mellett már nem. KIRÁLY
Forrás: http://www.kormanyszovivo.hu/news/show/news_3879?lang
=hu
TB kisokos: http://href.hu/x/dpau
Munkakalauz: http://href.hu/x/dig9
Böngészgetek, de nem találom, hátha itt tudja valaki.
A Gyest az sem kaphatja 8 órás munka mellett, akinek tartósan beteg a gyereke? (Mert az ugye a gyermek 10 éves koráig jogosult rá)
Eszter!
Igazából én sem nagyon tudom..., a hírekben én még nem hallottam, de egyre több oldalon foglalkoznak vele. A sógornőm szólt nekem is..., ezért kezdtem el én is után olvasni...
Azért is írtam be, hátha valaki tud már valamit
Friss a dolog, állítólag 25-én lett megszavazva (?)
Barbara: Arról lehet már tudni valamit, hogy ez már végleges döntés-e?
http://www.anyabarat.hu/2010/11/gyes-gyet-valtozasok-
2011/
Ezt hallottátok?
Sokan végigéltétek velem a tavaly őszi-téli tüdőgyulladásokkal és hörgőgyulladásokkal teli kórházról kórházra járkálást és kérdezitek, hogy mi a helyzet most a nagyobbik manómmal:nos , ismét elkezdtük a hörgőgyulladást, ami ismét mint derült égből a villámcsapás jött és nem múlik 2,5 hete. Most már nagyon kiborultam , elkeseredtem, de óriási szerencsémre összeakadtam egy nagyon kedves főorvos asszonnyal ( allergológus, tüdőgyógyász és klinikai infektológus), aki több tucat allergizáló dologra végigvizsgálta Encsikét, valamint tüdővizsgálatokat is végzett, aminek az lett a vége , hogy szegény Manóka egy sor dologra allergiás, mint: parlagfű, tejfehérje, por-és atka. Vagyis nagyon úgy fest a dolog, hogy eddig sem vírusos eredetű volt ez az egész, amire válaszul teletömték gyógyszerekkel és rosszabbnál rosszabb kórházakba küldtek minket, hanem szimplán allergiás reakció. Most az egész életünket át kell alakítani az allergiái miatt, de sírni tudnék örömömben, hogy végre kiderült, mi is a baja! Nem csak szállóige, hogy ' nincs rosszabb annál, ha beteg a gyerek1
Munka GYES után – Változások 2011 konferencia
http://href.hu/x/don3
mell-i
Ahány orvos, annyi félét mond. Nekem azt mondták, hogy azért vannak ezek a nestlés junior gyerekitalporok és társaik, hogy 1-2 éves gyerek azt kapja tej helyett. Hivatalosan két év alatt nem ihat. Mondjuk én is adtam a gyerekeimnek 1 éves kor fölött tejet, a joghurtokról, pudingokról már nem is beszélve.
Meg ezek a mai boltban kapható pasztörizált tejek, messze vannak az igazi tejtől!
Sziasztok!
Ma kapott a babóm (Ricsi, 9 hónapos) először tehéntejet. Vagyis mindjárt kakaót :-) Épphogy egy kis kakaóporral. A gyerekdoki javasolta tegnap, hogy kezdjem el neki adni az 1.5 %-osat, kis forralt vízzel higítva, akár kakaóként is. Állítólag a legújabb kutatások szerint azért van sok tejallergiás kisgyerek, mert a szülők későn kezdik bevezetni a tejet, és jobb korán, fokozatosan hozzászoktatni a babákat.
Szóval mi elkezdtük bevezetni, és úgy tűnik, nagyon ízlik a babónak, se kiütés, se más nem jött elő tőle.
Újabb hozzászólásokKorábbi hozzászólások