Írok néhány dolgot, ahogy én tudom. Ha nem baj.
Munkavégzés:
1, GYED alatt a munkáltató nem köteles vissza venni és nem is mehetsz el máshová dolgozni, csak ha megszakítod a GYED-et.
2, GYES mellett bárhová elmehetsz dolgozni, akár 8 órában is. Ez lehet az eredeti munkáltatód, vagy bárki más. De az eredeti munkáltatód nem köteles/kötelezhető GYES mellett foglalkoztatni! Erre csak megállapodhatsz vele.
3, A GYES letelte után, vagy ha megszakítod a GYES-t (pl. a GYED után a nagymama lesz GYES-en a gyerekkel) a munkáltató köteles vissza venni és foglalkoztatni az EREDETI munkaszerződésed alapján. Ha attól eltérően szeretnél dolgozni, arra meg kell állapodnod vele (pl. részmunkaidő).
Szabadság:
A szabadságot akkor veheted ki, ha vissza mész dolgozni. Azonban a munkáltató az MT alapján, azonnal köteles kiadni. valahogy így van: "az akadályoztatást követően azonnal köteles kiadni" És ilyen akadályoztatás az is, ha GYES-ről, vagy GYED-ről vissza mész dolgozni.
Sziasztok!
Pancsabi: a Gyes-t miért kellene megszakítania? Ameddig Gyesen van, védve van, nem mondhatnak fel neki. A szabadságot pedig szerintem ki lehet venni mellette. Vagy nem jól tudom?
Amúgy mikor érdemes kivenni az összegyűlt szabikat? A gyes elején, vagy a végén?
Szerintem én is nagyjából ezt írtam. Csak leírtam a variációkat. Mindegy csak segíteni akartam.
Pancsabi
Ez mind igaz, de te is elkövetted azt a hibát, amit mások is az elötted hozzászólók közül:
Nem olvastad el az eredeti kérdést, csak az ilyen-olyan hozzászólásokat.
- NEM akarja megszüntetni a GYES-t, csak mellette szeretne dolgozni.
Ilyen esetben dolgozhat, ha van hol, az eredeti munkáltatója NEM köteles újabb jogviszonyt létesíteni vele.
- A szabadságot pedig a GYES végén majd megkapja, de nem most.
- A GYES végén köteles a munkáltató visszavenni az eredeti munkakörödbe, DE csak 30 napig tart a felmondási védettség, tehát akár már a szabi alatt is elküldhetik a kismamát. Vagyis gondolja meg mindenki mit lép, mielőtt hirtelen felindulásból bmit is mond v. tesz, mert a végén még komolyan veszik.
A munkavállaló szóbeli felmondása is felmondás.
Ja, még valami. Ha megszakítod a GYES-t akkor az eredeti munkakörödbe leszel visszavéve, eredeti napi munkaidővel. A munkáltató nem köteles részmunkaidőben foglalkoztatni, ha te azt is szeretnéd.
Ha bele kotyoghatok egy kicsit. Kismamáknak és mindenkinek (pl.hosszú betegállomány) azonnal ki kell adni a szabadságot, ami össze gyűlt évek alatt. Pont múlt évben szigorították meg ezt az Mt-ben.
Van leghetőség arra, hogy a GYED letelte után a GYES-t pl. a nagymama vegye igénybe, így te is lemondhatsz erről és vissza mehetsz dolgozni. De szerintem ezt a munkáltatóddal egyeztesd, lehet hogy most nem tudna foglalkoztatni, egy év múlva viszont igen. Szerintem ne kockáztass azzal, hogy erővel vissza akarsz menni, nehogy a végén kényszerből (mert vissza kell vennie) vissza vegyen és a végén felmondjon. 8 órában is elmehetsz dolgozni bárhová GYES mellett, és ha az letelt, simán dolgozhatsz tovább az eredeti munkahelyeden. Ezt gondolom.
napocska10
Köszi. A cég munkaügye is így gondolja, de egy fórumos szakértő azt írta, hogy most kellene kivenni a szabadságokat.
Na mindegy, majd lesz valahogy...
hstunde
Szerintem is az a legjobb ha írásban közlöd, hogy dolgozni szeretnél. Jó lenne ha a választ is írásban kapnád meg.
A szabadságnál én a két jogviszonyt teljesen külön kezelném. A részmunkaidős foglalkoztatásra külön munkaszerődést kötnék határozott időre - a gyerek hároméves koráig. És amikor ez letelik, akkor adnám ki a sok felhalmozott szabadságot.
Majd tudósíts minket légy szíves, hogy mire jutottál. Hogy mindannyian okuljunk.
Andi81
Jól értem? Jelenleg is fennáll a jogviszonyod annál a munkáltatónál akitől GYES-re mentél és most egy másik cégnél dolgozol heti 48 órában?
hibcso
Elolvastam a cikket, érdekes volt. Nagy kár, hogy aki írta, nem vállalta a nevét. Ez alapján úgy tűnik, itt a kánaán: ha az anyuka egyik napról a másikra úgy gondolja, hogy megszakítja a fizetés nélküli szabit és jelzi ezt a munkáltatójának, az köteles őt foglalkoztatni. Sőt, ha nem tud neki munkát adni, akkor a GYES mellett állásidőt kell fizetnie.
Nekem sajnos rossz tapasztalatom van az ilyen és hasonló cikkekkel, hírlevelekkel, szakértőkkel. Ahányat megkérdezel, annyiféle véleményt fogsz hallani. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem igaz ami le van írva, csak azt, hogy fenntartással kell fogadni.
De ha igaz is: hogy valósul ez meg a gyakorlatban? Hogy éred el, hogy a munkáltatód foglalkoztasson, netán állásidőt fizessen a GYES alatt, mikor mindenütt létszámleépítés van? Beperled? És ha igen, mire számíthatsz hosszú távon? Nagy valószínűség szerint te leszel az első akit lapátra tesznek mihelyst letelik a munkajogi védelem ideje. Sajnos ilyen időket élünk.
De ez a kérdés nemsokára okafogyottá válik. Legalábbis a gyerekek kétéves kora után.
Ősszel lesz lehetőségem munkaügyi bírótól megkérdezni ezt a dolgot, bár kétlem, hogy lenne ennek bírói gyakorlata.
Még az kérdéses, hogy ha sikerül munkába állnom az eredeti munkáltatómnál részmunkaidőben, akkor most kell kivennem a Gyed alatt felhalmozott szabadságokat, vagy a fiz.nélküli letelte után küldenek el kötelező szabadságra? Mert a cégem munkaügyisei mást mondanak, mint az interneten lévő ingyenes szakértők. Akkor én honnan tudjam, ha ők sem egyformán értelmezik?
Sziasztok!
Köszönöm az észrevételeket. SADA jól értelmezte a kérdésemet.
Nem akarom megszüntetni a GYES-t, továbbra is fiztés nélküli szabadságon vagyok, mellékállásban szeretnék dolgozni 4 v. 6 órában. Így viszont szerintem sem köteles visszavenni az eredeti munkáltatóm (akinél jelenleg fiz.nélkülin vagyok). Sajnos úgy tűnik, hogy nem is fog, mert csoportos létszámleépítés van folyamatban a cégnél (év végéig). Esetleg olyan helyére, aki felmond és nem a cég küldi el. Nemsokára írok egy kérelmet a főnökömnek, mert gyermekem bölcsödei beszoktatása után gondoltam a munkábaállást. Ha sikerül...
napocska! "GYES mellett pedig másik cégnél csak részmunkaidőben lehet dolgozni." Ez nem igaz!!! Főállásban dolgozom,dolgoztam is heti 6 nap 8órában gyes mellett törvényesen!
Napocska10
http://www.munkaugy.hu/pages/getpage.aspx?id=787F
CA4C-CE6D-4611-AFD4-7D835EDF3921
Az utolsó előtti bekezdésben van, amire én gondoltam. Ha rákerestem a neten, több helyen is azt írták, olyanok akik ezzel foglalkoznak, hogy köteles visszavenni a cég, ha az anyuka jelzi neki. Megszakíthatja a fizetés nélkülit és cég vissza kell vegye. Arra vonatkozóan, hogy ha csak kevesebb órában akar dolgozni, konkrétan nem találtam, semmit, de én úgy gondoltam arra is vonatkozik.
hibcso
Nem jól tudod: a munkáltató nem köteles bármikor a GYES-est visszavenni. Amikor valaki szülni megy, akkor 24 hétig szülési szabadságon lesz amit a MT biztosít számára. Ennek letelte után fizetés nélküli szabadságot kell kérnie, amit a munkáltatónak kötelező megadni. Ennek pont az a szerepe, hogy a munkáltató tudja, hogy a munkavállalója mennyi ideig szándékozik távolmaradni. Ebben a kérelemben kell leírni, hogy a gyerek 2 vagy 3 éves koráig, vagy konkrét időpontig kéred a fizetés nélkülit. Na, amikor ez letelik, akkor köteles visszavenni. Legalább 30 napra. Mert eddig terjed ki a munkajogi védelem.
Ha a fizetés nélküli szabi lejárta előtt akar visszamenni valaki és történetesen tudnak neki munkát adni, az nem tilos, de ha nincs munka a munkáltató nem köteles állást biztosítani.
De szerintem logikus is: nem elvárható egy munkáltatatótól se, hogy vigyázzállásban várja, hogy a GYES-ese vajon mikor akar ismét munkába állni.
hibcso
Azért mert másik főállást csak az előző megszüntetésével lehet vállalni!
GYES mellett pedig másik cégnél csak részmunkaidőben lehet dolgozni.
A gyes mellett akár 8 órában is dolgozhat. Lehet, hogy nehéz a felfogásom, de még mindig nem értem hogy az idézett szövegből miért következik a mellékállás?
hibcso
"....ha Gyes MELLETT szeretnék visszamenni 6 órába dolgozni, ..."
Judy: Felajánlhat neked egy hasonló pozíciót amit ha akarsz elfogadsz, de én úgy tudom ragaszkodhatsz is az eredetihez. Ha nem tud foglalkoztatni, tudtommal a béredet akkor is ki kell fizetnie, úgy mintha dolgoznál.
Újabb hozzászólásokKorábbi hozzászólások