Finomságok
Összes fórum témaHozzászólás témához | Új témakör létrehozása | 7 / 52 oldal |
A cukrot oldjuk, a vajat olvasztjuk.
Sütőpapírt szoktatok használni hurka alá a tepsiben?
Bodzaszörp
7,5 liter vízben olvasszunk fel 3 kg cukrot (állandó kevergetéssel vagy melegítéssel). Másnap 15-20 db bodzavirágot, 3 db jól megmosott, héjastól apróra vágott citromot és 10 dkg borkősavat vagy citromsavat keverjünk a cukros vízhez. Konyharuhával letakarva 4-5 napig hagyjuk állni, néha kavargassuk meg. Szűrjük le és keverjünk hozzá 1 kávéskanál szalicilt. Töltsük üvegekbe. Hűvös helyen (nem hűtőben) hónapokig eláll.
A bodzavirágot közúttól távolabb szedd. Nem szoktuk megmosni, mert a lényeg, hogy a virágpor is rajtamaradjon. Bogártalanítani azért nem árt. A kullancsokra is figyelj szedés közben és utána.
Sok-sok éve e recept alapján készítjük a bodzaszörpöt. A feldarabolt citrom héja az 5. napra már teljesen megpuhul és édeskés-bodzás ízű lesz. Én ezt meg szoktam enni.
A cukor mennyisége természetesen változtatható ízlés szerint, mint a bodzavirág mennyisége is, amik ugye lehetnek kisebbek és nagyobbak is. Ezeket majd meg fogjátok tapasztalni.
7,5 liter vízben olvasszunk fel 3 kg cukrot (állandó kevergetéssel vagy melegítéssel). Másnap 15-20 db bodzavirágot, 3 db jól megmosott, héjastól apróra vágott citromot és 10 dkg borkősavat vagy citromsavat keverjünk a cukros vízhez. Konyharuhával letakarva 4-5 napig hagyjuk állni, néha kavargassuk meg. Szűrjük le és keverjünk hozzá 1 kávéskanál szalicilt. Töltsük üvegekbe. Hűvös helyen (nem hűtőben) hónapokig eláll.
A bodzavirágot közúttól távolabb szedd. Nem szoktuk megmosni, mert a lényeg, hogy a virágpor is rajtamaradjon. Bogártalanítani azért nem árt. A kullancsokra is figyelj szedés közben és utána.
Sok-sok éve e recept alapján készítjük a bodzaszörpöt. A feldarabolt citrom héja az 5. napra már teljesen megpuhul és édeskés-bodzás ízű lesz. Én ezt meg szoktam enni.
A cukor mennyisége természetesen változtatható ízlés szerint, mint a bodzavirág mennyisége is, amik ugye lehetnek kisebbek és nagyobbak is. Ezeket majd meg fogjátok tapasztalni.
Egy jó bevált bodzaszörp receptet kaphatnék ?
Puncs szelet
Hozzávalók a tésztához: 28 dkg aranybarna cukor, 8 tojás, 4 csomag puncs pudingpor.
Hozzávalók a krémhez: 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, rumaroma, 3 db tojássárgája, 3 dl tej, 3 evőkanál liszt.
Hozzávalók a habhoz: 15 dkg porcukor, 3 db tojásfehérje.
A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük 8 dkg cukorral. A maradék cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. A két krémet összekeverjük, majd rászitáljuk a pudingport és óvatosan összekeverjük. Előmelegített sütőben megsütjük a tésztát. A krémhez a lisztet egy kevés tejjel és a tojássárgákkal elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk. A forró tejet a lisztes krémmel összekeverjük, majd forrásig főzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a már langyos krémmel elvegyítjük, miközben rumaromával ízesítjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk és a krémmel megtöltjük. A tojásfehérjéket a porcukorral gőz felett habbá verjük, majd rákenjük a piskóta tetejére.
Hozzávalók a tésztához: 28 dkg aranybarna cukor, 8 tojás, 4 csomag puncs pudingpor.
Hozzávalók a krémhez: 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, rumaroma, 3 db tojássárgája, 3 dl tej, 3 evőkanál liszt.
Hozzávalók a habhoz: 15 dkg porcukor, 3 db tojásfehérje.
A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük 8 dkg cukorral. A maradék cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. A két krémet összekeverjük, majd rászitáljuk a pudingport és óvatosan összekeverjük. Előmelegített sütőben megsütjük a tésztát. A krémhez a lisztet egy kevés tejjel és a tojássárgákkal elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk. A forró tejet a lisztes krémmel összekeverjük, majd forrásig főzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a már langyos krémmel elvegyítjük, miközben rumaromával ízesítjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk és a krémmel megtöltjük. A tojásfehérjéket a porcukorral gőz felett habbá verjük, majd rákenjük a piskóta tetejére.
Madártej szelet
Hozzávalók a tésztához: fél csomag sütőpor, 8 evőkanál liszt, 8 tojásfehérje, 8 evőkanál porcukor.
Hozzávalók a krémhez: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 8 dl tej, 1 evőkanál liszt, 2 csomag vaníliás pudingpor (főzéssel készítendő), 8 tojássárgája, továbbá 4 dl tejszín.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Belekeverjük a sütőporos lisztet, majd előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a tésztát. A tojássárgákból, pudingporból, lisztből és tejből sűrű krémet főzünk. A margarint a porcukorral kikeverjük, majd a már kihűlt pudingos krémhez adjuk. A krémet a megsült tésztára simítjuk, végül a tejszínhabbal borítjuk.
Hozzávalók a tésztához: fél csomag sütőpor, 8 evőkanál liszt, 8 tojásfehérje, 8 evőkanál porcukor.
Hozzávalók a krémhez: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 8 dl tej, 1 evőkanál liszt, 2 csomag vaníliás pudingpor (főzéssel készítendő), 8 tojássárgája, továbbá 4 dl tejszín.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Belekeverjük a sütőporos lisztet, majd előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a tésztát. A tojássárgákból, pudingporból, lisztből és tejből sűrű krémet főzünk. A margarint a porcukorral kikeverjük, majd a már kihűlt pudingos krémhez adjuk. A krémet a megsült tésztára simítjuk, végül a tejszínhabbal borítjuk.
Gesztenyés krémes
Hozzávalók a „tésztához”: 50 dkg gesztenyemassza, kb. 40 dkg darált keksz, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, rumaroma.
További hozzávalók: 3 csomag vaníliás puding (főzéssel készítendő), 9 dl tej, 5 + 20 dkg cukor, 25 dkg margarin, kb. 2 csomag babapiskóta, 3 dl tejszín.
A gesztenyemasszát, a kekszet, a margarint, a cukrot és a rumaromát dolgozzuk össze, majd a masszát nyomkodjuk egy tepsi aljába, úgy, hogy kb. 2 cm vastag legyen. A pudingot főzzük fel a tejjel és a cukorral. A margarint keverjük ki a cukorral, majd vegyítsük össze a már kihűlt pudinggal. A krém felét simítsuk a gesztenyés masszára. A krémre rakjunk rumos tejbe áztatott babapiskótákat, majd fedjük be a krém másik felével. Végül a tetején simítsuk el a tejszínhabot.
Hozzávalók a „tésztához”: 50 dkg gesztenyemassza, kb. 40 dkg darált keksz, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, rumaroma.
További hozzávalók: 3 csomag vaníliás puding (főzéssel készítendő), 9 dl tej, 5 + 20 dkg cukor, 25 dkg margarin, kb. 2 csomag babapiskóta, 3 dl tejszín.
A gesztenyemasszát, a kekszet, a margarint, a cukrot és a rumaromát dolgozzuk össze, majd a masszát nyomkodjuk egy tepsi aljába, úgy, hogy kb. 2 cm vastag legyen. A pudingot főzzük fel a tejjel és a cukorral. A margarint keverjük ki a cukorral, majd vegyítsük össze a már kihűlt pudinggal. A krém felét simítsuk a gesztenyés masszára. A krémre rakjunk rumos tejbe áztatott babapiskótákat, majd fedjük be a krém másik felével. Végül a tetején simítsuk el a tejszínhabot.
CSÁKVÁRI BARACKOS LEPÉNY
Hozzávalók: 1 tojás, 25 dkg cukor, késhegynyi szódabikarbóna, 5 dkg margarin, csipetnyi só, 1 dl tej, 1 kis pohár tejföl, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg liszt, sárgabarack.
A tojást a cukorral, a szódabikarbónával, a margarinnal és a sóval habosra keverjük. Hozzákeverjük a tejet, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, valamint a lisztet. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd a tetején egyenletesen – magházukkal felfelé – elosztjuk a felezett sárgabarackokat. Előmelegített sütőben megsütjük a lepényt.
Hozzávalók: 1 tojás, 25 dkg cukor, késhegynyi szódabikarbóna, 5 dkg margarin, csipetnyi só, 1 dl tej, 1 kis pohár tejföl, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg liszt, sárgabarack.
A tojást a cukorral, a szódabikarbónával, a margarinnal és a sóval habosra keverjük. Hozzákeverjük a tejet, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, valamint a lisztet. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd a tetején egyenletesen – magházukkal felfelé – elosztjuk a felezett sárgabarackokat. Előmelegített sütőben megsütjük a lepényt.
KÁPOSZTASALÁTA
Hozzávalók: 1 kis fej káposzta, 1 nagy sárgarépa, 1 lilahagyma, petrezselyem, 1 dl tejföl, 2 teáskanál mustár, kb. 2 dl majonéz, só, őrölt bors.
A káposztát és a répát nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A hagymát vágjuk apróra. Az egészet keverjük össze, sózzuk meg, majd hagyjuk állni. A tejfölből, a mustárból és a majonézből keverjük ki az öntetet, melyet borssal ízesítsünk. Az öntetbe forgassuk bele a kinyomkodott zöldségeket és az apróra vágott petrezselymet. Az öntet mennyiségét a zöldségek mennyiségéhez igazodóan természetesen növelhetjük.
Hozzávalók: 1 kis fej káposzta, 1 nagy sárgarépa, 1 lilahagyma, petrezselyem, 1 dl tejföl, 2 teáskanál mustár, kb. 2 dl majonéz, só, őrölt bors.
A káposztát és a répát nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A hagymát vágjuk apróra. Az egészet keverjük össze, sózzuk meg, majd hagyjuk állni. A tejfölből, a mustárból és a majonézből keverjük ki az öntetet, melyet borssal ízesítsünk. Az öntetbe forgassuk bele a kinyomkodott zöldségeket és az apróra vágott petrezselymet. Az öntet mennyiségét a zöldségek mennyiségéhez igazodóan természetesen növelhetjük.
FAHÉJAS CSIGA
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, fél kávéskanál szódabikarbóna, 5 dkg cukor, 15 dkg natúr joghurt, 1,5 dl tej.
Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg cukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj.
További hozzávalók: 4 evőkanál tejszín, 2 evőkanál barna cukor.
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a cukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, a tejet és 3 evőkanál kivételével a megolvasztott, de már kihűlt vajat. A tésztát összegyúrjuk, majd kb. 20 X 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tészta tetejét megkenjük a maradék 3 evőkanál vajjal és egyenletesen megszórjuk a már korábban összekevert töltelékkel. A tésztát hosszabbik végénél fogva feltekerjük, majd 12 egyforma vastag szeletre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a csigákat, melyeket meglocsolunk a tejszín és a barna cukor keverékével. Kb. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a csigákat.
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, fél kávéskanál szódabikarbóna, 5 dkg cukor, 15 dkg natúr joghurt, 1,5 dl tej.
Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg cukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj.
További hozzávalók: 4 evőkanál tejszín, 2 evőkanál barna cukor.
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a cukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, a tejet és 3 evőkanál kivételével a megolvasztott, de már kihűlt vajat. A tésztát összegyúrjuk, majd kb. 20 X 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tészta tetejét megkenjük a maradék 3 evőkanál vajjal és egyenletesen megszórjuk a már korábban összekevert töltelékkel. A tésztát hosszabbik végénél fogva feltekerjük, majd 12 egyforma vastag szeletre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a csigákat, melyeket meglocsolunk a tejszín és a barna cukor keverékével. Kb. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a csigákat.
GESZTENYÉS KEKSZ
Hozzávalók: 8 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 tojás, 1 narancs, 25 dkg cukrozott gesztenyemassza, 1,5 evőkanál liszt.
A vajat a porcukorral kikeverjük, majd, hozzáadjuk a tojást. Belereszeljük a narancs héját és hozzáadjuk a gesztenyemasszát, valamint a lisztet. Jól összedolgozzuk. A masszát csillagcsöves nyomózsákba töltjük. Sütőpapírral bélelt tepsire csillagokat nyomunk, melyeket előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütünk. A sütőpapírról csak kihűlés után szedjük le a csillagokat.
A fenti mennyiségből kb. 40 db keksz lesz.
Hozzávalók: 8 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 tojás, 1 narancs, 25 dkg cukrozott gesztenyemassza, 1,5 evőkanál liszt.
A vajat a porcukorral kikeverjük, majd, hozzáadjuk a tojást. Belereszeljük a narancs héját és hozzáadjuk a gesztenyemasszát, valamint a lisztet. Jól összedolgozzuk. A masszát csillagcsöves nyomózsákba töltjük. Sütőpapírral bélelt tepsire csillagokat nyomunk, melyeket előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütünk. A sütőpapírról csak kihűlés után szedjük le a csillagokat.
A fenti mennyiségből kb. 40 db keksz lesz.
FAHÉJAS KEKSZ
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg porcukor, 15 dkg liszt, 3 kávéskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál étkezési keményítő.
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. A lisztet a fahéjjal és a keményítővel összekeverjük. A lisztes keveréket a vajas krémbe dolgozzuk, majd a masszát csillagcsöves nyomózsákba töltjük. Sütőpapírral bélelt tepsire csillagokat nyomunk, melyeket előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütünk. A sütőpapírról csak kihűlés után szedjük le a csillagokat.
A fenti mennyiségből kb. 50 db keksz lesz.
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg porcukor, 15 dkg liszt, 3 kávéskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál étkezési keményítő.
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. A lisztet a fahéjjal és a keményítővel összekeverjük. A lisztes keveréket a vajas krémbe dolgozzuk, majd a masszát csillagcsöves nyomózsákba töltjük. Sütőpapírral bélelt tepsire csillagokat nyomunk, melyeket előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütünk. A sütőpapírról csak kihűlés után szedjük le a csillagokat.
A fenti mennyiségből kb. 50 db keksz lesz.
OLÍVÁS CSIGA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 7 g szárított élesztő, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 20 dkg olajbogyó (zöld és fekete vegyesen), 20 dkg trappista sajt, 1 tojás, fél dl tejszín, só.
A lisztet keverjük el az élesztővel és egy teáskanál sóval. Adjuk hozzá a vajat és a tejfölt, valamint fokozatosan annyi langyos vizet (összesen kb. 2,5 – 3 dl), hogy gyúrható tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen legalább 1,5 órán át kelesszük a tésztát. Vágjuk apróbb darabokra az olajbogyót. A tojást enyhén verjük fel, majd adjuk hozzá az olajbogyót, a tejszínt és a reszelt sajtot. Sózzuk is meg. A megkelt tésztát osszuk négyfelé. A tésztadarabokat sodorjuk kb. 20 X 40 cm-es, 1 cm vastag téglalappá. Kenjük meg olívás krémmel. Természetesen egy tésztadarabhoz csak a krém negyedét használjuk fel. A tésztát a hosszabbik végénél kezdve tekerjük fel, majd vágjuk 1,5 – 2 cm széles darabokra. A csigákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kissé lapítsuk, formázzuk meg. 30 perc pihentetés után előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süssük meg a tekercseket.
A fenti mennyiségből kb. 50 db tekercs lesz.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 7 g szárított élesztő, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 20 dkg olajbogyó (zöld és fekete vegyesen), 20 dkg trappista sajt, 1 tojás, fél dl tejszín, só.
A lisztet keverjük el az élesztővel és egy teáskanál sóval. Adjuk hozzá a vajat és a tejfölt, valamint fokozatosan annyi langyos vizet (összesen kb. 2,5 – 3 dl), hogy gyúrható tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen legalább 1,5 órán át kelesszük a tésztát. Vágjuk apróbb darabokra az olajbogyót. A tojást enyhén verjük fel, majd adjuk hozzá az olajbogyót, a tejszínt és a reszelt sajtot. Sózzuk is meg. A megkelt tésztát osszuk négyfelé. A tésztadarabokat sodorjuk kb. 20 X 40 cm-es, 1 cm vastag téglalappá. Kenjük meg olívás krémmel. Természetesen egy tésztadarabhoz csak a krém negyedét használjuk fel. A tésztát a hosszabbik végénél kezdve tekerjük fel, majd vágjuk 1,5 – 2 cm széles darabokra. A csigákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kissé lapítsuk, formázzuk meg. 30 perc pihentetés után előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süssük meg a tekercseket.
A fenti mennyiségből kb. 50 db tekercs lesz.
ZEBRATORTA
Hozzávalók: 5 db tojás, 25 dkg porcukor, 1,25 dl langyos víz, 2,5 dl étolaj, 1 csomag vaníliás cukor, 37 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál keserű kakaópor.
A tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. Tovább keverve kanalanként hozzáadjuk a vizet és az olajat. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. A tésztát megfelezzük, majd egyik felébe belekeverjük a kakaót. Egy 26 cm átmérőjű kerek sütőformát sütőpapírral kibélelünk. Az aljába középre teszünk két kanál sárga tésztát, de ne simítsuk el. A sárga tésztára tegyünk két kanál kakaós tésztát pontosan középre. Mindezt felváltva folytassuk, míg elfogynak a tészták. Ha mindig pontosan középre folyatjuk a tésztát, szabályos csíkokra teríti szét magát. A tortát 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt (tűpróbáig) süssük meg. Porcukorral meghinthetjük, csokoládémázzal bevonhatjuk, de önmagában is mutatós. A tésztát dúsíthatjuk meggyel, csokoládédarabokkal. Kakaó helyett használhatunk darált mákot is.
Hozzávalók: 5 db tojás, 25 dkg porcukor, 1,25 dl langyos víz, 2,5 dl étolaj, 1 csomag vaníliás cukor, 37 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál keserű kakaópor.
A tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. Tovább keverve kanalanként hozzáadjuk a vizet és az olajat. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. A tésztát megfelezzük, majd egyik felébe belekeverjük a kakaót. Egy 26 cm átmérőjű kerek sütőformát sütőpapírral kibélelünk. Az aljába középre teszünk két kanál sárga tésztát, de ne simítsuk el. A sárga tésztára tegyünk két kanál kakaós tésztát pontosan középre. Mindezt felváltva folytassuk, míg elfogynak a tészták. Ha mindig pontosan középre folyatjuk a tésztát, szabályos csíkokra teríti szét magát. A tortát 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt (tűpróbáig) süssük meg. Porcukorral meghinthetjük, csokoládémázzal bevonhatjuk, de önmagában is mutatós. A tésztát dúsíthatjuk meggyel, csokoládédarabokkal. Kakaó helyett használhatunk darált mákot is.
ZABPELYHES-ÁFONYÁS TALLÉR
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 20 dkg barna cukor, 25 dkg zabpehely, 15 dkg aszalt vörös áfonya, 1 nagy tojás, 1 teáskanál vaníliaaroma, 10 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, fél teáskanál őrölt fahéj.
Habosra keverjük a cukrot a vajjal, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát és a tojást. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet a sütőporral, fahéjjal, sóval, zabpehellyel és az áfonyával. A száraz hozzávalókat apránként a tojásos keverékhez adjuk és néhány percig kevergetjük. A masszából evőkanálnyi halmokat teszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire és tallérformára igazítjuk. 180 fokos sütőben, kb. 15 perc alatt megsütjük. Sütés közben a tallérok megnőnek.
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 20 dkg barna cukor, 25 dkg zabpehely, 15 dkg aszalt vörös áfonya, 1 nagy tojás, 1 teáskanál vaníliaaroma, 10 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, fél teáskanál őrölt fahéj.
Habosra keverjük a cukrot a vajjal, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát és a tojást. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet a sütőporral, fahéjjal, sóval, zabpehellyel és az áfonyával. A száraz hozzávalókat apránként a tojásos keverékhez adjuk és néhány percig kevergetjük. A masszából evőkanálnyi halmokat teszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire és tallérformára igazítjuk. 180 fokos sütőben, kb. 15 perc alatt megsütjük. Sütés közben a tallérok megnőnek.
KÓKUSZOS-KEKSZES ŐZGERINC
Hozzávalók a kókuszos krémhez: 5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg kókuszreszelék, 2 teáskanál zselatin.
További hozzávalók: 20 dkg darált keksz, 20 dkg keksz, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaópor, 20 dkg margarin, rumaroma, kb. 1,7 dl víz.
A tejet forraljuk fel az 5 evőkanál cukorral, majd zárjuk el a tüzet. A tejből vegyünk el 1-2 kanál tejet, melyben keverjük csomómentesre a lisztet, majd öntsük vissza a többi tejhez. Ismételten vegyünk el egy kevés tejet, melyben oldjuk fel a zselatint. A vaníliás cukrot, valamint a zselatint öntsük a többi tejhez, majd forgassuk bele a kókuszreszeléket is. Egy őzgerincformát béleljünk ki alufóliával. A már majdnem kihűlt kókuszos masszát nyomkodjuk a forma oldalára, úgy, hogy egy kérget kapjunk. A kókuszos masszából hagyjunk a forma tetejére is. A vizet, a kakaót, a porcukrot és margarint főzzük össze. A végén öntsük hozzá a rumaromát, majd keverjük bele a darált kekszet, valamint az apró darabokra tört kekszet. A kekszes masszát öntsük a formába. Ügyeljünk arra, hogy a kókuszos kéreg ne sérüljön meg. A keksz tetejét (mely kiborítva valójában az alja lesz) kókuszos krémmel fedjük be. Kissé nyomkodjuk meg, majd egy éjszakára tegyük hűtőbe. Fordítsuk ki formából, húzzuk le az alufóliát és szeleteljük.
Hozzávalók a kókuszos krémhez: 5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg kókuszreszelék, 2 teáskanál zselatin.
További hozzávalók: 20 dkg darált keksz, 20 dkg keksz, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaópor, 20 dkg margarin, rumaroma, kb. 1,7 dl víz.
A tejet forraljuk fel az 5 evőkanál cukorral, majd zárjuk el a tüzet. A tejből vegyünk el 1-2 kanál tejet, melyben keverjük csomómentesre a lisztet, majd öntsük vissza a többi tejhez. Ismételten vegyünk el egy kevés tejet, melyben oldjuk fel a zselatint. A vaníliás cukrot, valamint a zselatint öntsük a többi tejhez, majd forgassuk bele a kókuszreszeléket is. Egy őzgerincformát béleljünk ki alufóliával. A már majdnem kihűlt kókuszos masszát nyomkodjuk a forma oldalára, úgy, hogy egy kérget kapjunk. A kókuszos masszából hagyjunk a forma tetejére is. A vizet, a kakaót, a porcukrot és margarint főzzük össze. A végén öntsük hozzá a rumaromát, majd keverjük bele a darált kekszet, valamint az apró darabokra tört kekszet. A kekszes masszát öntsük a formába. Ügyeljünk arra, hogy a kókuszos kéreg ne sérüljön meg. A keksz tetejét (mely kiborítva valójában az alja lesz) kókuszos krémmel fedjük be. Kissé nyomkodjuk meg, majd egy éjszakára tegyük hűtőbe. Fordítsuk ki formából, húzzuk le az alufóliát és szeleteljük.
NARANCSOS-MARCIPÁNOS GOLYÓK
Hozzávalók: fél dl tejszín, 5 dkg marcipán, 20 dkg darált keksz, 10 dkg porcukor, 5 dkg narancslekvár, kevés kandírozott narancshéj, bevonócsokoládé.
A tejszínt felmelegítjük és belereszeljük a marcipánt. Ezt követően összekeverjük a darált keksszel, a cukorral, a lekvárral és a narancshéjjal, Golyókat formálunk. Ha szükséges kevés lekvárt vagy tejszínt még adhatunk a masszához. Kb. 25 db lesz belőle, nagyságtól függően. A golyókat rövid időre hűtőbe tesszük dermedni, majd csokimázzal boríthatjuk, narancshéjjal díszíthetjük.
Hozzávalók: fél dl tejszín, 5 dkg marcipán, 20 dkg darált keksz, 10 dkg porcukor, 5 dkg narancslekvár, kevés kandírozott narancshéj, bevonócsokoládé.
A tejszínt felmelegítjük és belereszeljük a marcipánt. Ezt követően összekeverjük a darált keksszel, a cukorral, a lekvárral és a narancshéjjal, Golyókat formálunk. Ha szükséges kevés lekvárt vagy tejszínt még adhatunk a masszához. Kb. 25 db lesz belőle, nagyságtól függően. A golyókat rövid időre hűtőbe tesszük dermedni, majd csokimázzal boríthatjuk, narancshéjjal díszíthetjük.
ÓRIÁS TÚRÓRUDI
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 1 evőkanál kakaó, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 15 dkg margarin, 4 evőkanál cukor, tejföl.
Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg túró, 4 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál búzadara.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy őzgerincformát, úgy, hogy a tészta a széleken túlnyúljon. Belesimítjuk a tölteléket (a tojásfehérjéket külön verjük habbá), majd ráhajtjuk a tésztát. Kb. 30-40 percig sütjük. Miután kihűlt, csokimázzal bevonhatjuk.
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 1 evőkanál kakaó, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 15 dkg margarin, 4 evőkanál cukor, tejföl.
Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg túró, 4 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál búzadara.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy őzgerincformát, úgy, hogy a tészta a széleken túlnyúljon. Belesimítjuk a tölteléket (a tojásfehérjéket külön verjük habbá), majd ráhajtjuk a tésztát. Kb. 30-40 percig sütjük. Miután kihűlt, csokimázzal bevonhatjuk.
KÓKUSZOS KOSÁRKÁK
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 10 dkg cukor, 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, csipetnyi só, 3 tojássárgája, 1 evőkanál rum, 1 csomag vaníliás cukor.
Hozzávalók a krémhez: 3 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 15 dkg kókuszreszelék.
A vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd beletesszük a sót, a tojássárgákat, a rumot és a cukrot. Jól összegyúrjuk, majd letakarva 1 órán át pihentetjük a hűtőben. Ezt követően a tésztát kb. 40 részre osztjuk a kosárkák méretétől függően. A kis tésztagolyókat beletesszük a formákba és egyenletesen kibéleljük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük a kosárkákat, majd kicsit hűlni hagyjuk és kiemeljük a formákból. A sütőt 160 fokon működni hagyjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a kókuszreszeléket. A habot elosztjuk a kosárkákban és a sütőben még további 15-20 percig sütjük. Használat előtt a sütőformákat vékonyan olajozzuk ki.
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 10 dkg cukor, 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, csipetnyi só, 3 tojássárgája, 1 evőkanál rum, 1 csomag vaníliás cukor.
Hozzávalók a krémhez: 3 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 15 dkg kókuszreszelék.
A vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd beletesszük a sót, a tojássárgákat, a rumot és a cukrot. Jól összegyúrjuk, majd letakarva 1 órán át pihentetjük a hűtőben. Ezt követően a tésztát kb. 40 részre osztjuk a kosárkák méretétől függően. A kis tésztagolyókat beletesszük a formákba és egyenletesen kibéleljük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük a kosárkákat, majd kicsit hűlni hagyjuk és kiemeljük a formákból. A sütőt 160 fokon működni hagyjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a kókuszreszeléket. A habot elosztjuk a kosárkákban és a sütőben még további 15-20 percig sütjük. Használat előtt a sütőformákat vékonyan olajozzuk ki.