Sada!
Biztosat csak a kérdező mondhat, de én a kérdést úgy értelmeztem, hogy pl eredetileg 8 órában dolgozott és most csak 6 órában menne vissza az eredeti munkakörébe. Vagyis a 6 óra nem mellékállás lenne.De ha neked több infód van a dologról akkor bocs.
hibcso
Nem azt kérdezte, hogy köteles-e visszavenni a cége!
Azt kérdezte, ha gyes mellett részmunkaidőben mellékfoglalkozást akar vállalni, arra lehet-e kötelezni az eredeti foglalkoztatóját?
Ez két párhuzamos, egymástól független jogviszony.
Hibcso,Sada!
Akkor jól értem,hogy gyes alatt ha vissza akarok menni dolgozni,akkor a terhesség előtti munkakörbe kell visszahelyeznie a munkáltatónak?És ha a munkakör be van töltve,akkor mit lehet tenni?
Nem azt kérdezte, hogy köteles e visszavenni a cége? Erre írtam,hogy igen, bármikor a gyes alatt, csak jeleznie kell, hogy vissza akar menni dolgozni. Ha nem tudja foglalkoztatni, a fizetését úgy tudom akkor is ki kell fizetnie.
Egy kis plusz info a visszatérítéssel kapcsolatban. Mi most végeztünk a bérszámfejtésekkel (kb 150 fő 50 cégben). Itt a helyzet különböző van aki most visszakapja teljes összegben, valaki nem, mivel a munkáltató dönthet úgy hogy a mostani különbözetet nem egy összegben adja vissza, hanem év végéig kevesebb adót von le a dolgozótól, és így jut az illető a túlvont összeghez. Ha valaki kilépett, az természetesen év végén érvényesítheti (2010. május 20) A visszatérítés mértéke: 141.667 forintos bruttó fizetés alatt nincs, 141667-158333 bruttó fizetés között arányosan, efelett 18.000 Ft a visszajáró összeg.
hibcso
Ez mind igaz, de nem ez volt a kérdés!
Igen, 30 napig nem mondhat fel! Engem a 31. napon hívtak fel!
Sziasztok!
Hstundének a kérdésére (lehet, hogy kicsit későn, de remélem olvassa), én úgy tudom a gyes ideje alatt +30 napig a munkáltató nem mondhat fel és ha vissza akarsz menni dolgozni, köteles visszavenni. Bármikor a gyes alatt. Köteles a terhesség előtti munkakört és fizetést biztosítani.
Ági köszi
nem tudtam pontosan mi is ez, még nem néztem utána
de most már értem, köszönöm
Roni
Jó, hogy elbeszélünk egymás mellett.
Az a visszatérítés nem visszatérítés, csupán arról van szó, hogy feljebb tolták az alsó sávhatárt ami miatt kevesebb adót kell fizetni, de csak azoknak, akik évi 1,7 millió forintnál többet keresnek.
Aki az év első felében megkereste ennek legalább a felét és mondjuk július elsején munkanélküli lett, az valóban csak a kövekező évi adóbevalláskor fog hozzájutni a pénzéhez.
Szerintem a munkaadóddal kell ezt lebeszélni.
cappucci, köszi megnéztem de még mindig nem értem
a 2008-as adóbevallást megcsináltam azon már túl vagyok.
amiket most kapnak vissza szja-t törvényváltozás miatt az érdekelt volna
Roni
Itt van valami, a 2. kérdésnél.
http://www.penta.hu/letoltes/hallgatoi_25476.pdf
Roni
A munkáltatónak már nem kötelessége megcsinálni az adóbevallásodat.
Ha mégis vállalta, akkor január 31-ig kellett adnod nekik egy nyilatkozatot, hogy nincs máshonnan származó jövedelmed stb. és ők aláírták, hogy vállalják az adóbevallásod elkészítését. Ha nincs ilyen nyilatkozatod, akkor neked kellett beadni május 20-ig.
Csak egy origos cikket találtam:
http://href.hu/x/9r54
Augusztus lehet már rajta, de lehet, hogy elhúzzák. Ha melót váltottál, akkor nemtom mi van.
igen az szja-sat kérdezem, hogy mhely váltáskor mi van
nem kaptam eddig semmit
Roni
te nem az szja-sat kérdezed?
Azt meg már rég meg kellett volna kapni...
köszönöm
én arra gondoltam amiket most kapnak vissza
Újabb hozzászólásokKorábbi hozzászólások