Hasznos:
http://vil.nai.com/vil/stinger/
Küldje el e-mailben! ››
Nyomtatható cikk ››
Az Axelerót tünteti fel feladónak a legújabb vírus
A hét közepén folytatódni látszik a példátlan internetes vírusáradat. A Bagle és a NetSky féregvírusok szinte naponta új módosulásokban jelennek meg és rendkívüli mailforgalmat generálnak, közölte az Axelero csütörtökön délután, amely cég nevében is érkezhetnek vírusok e-mail segítségével.
A vírus egyik legutóbbi megjelenése a magyarországi internetszolgáltatókat - így többek között az Axelerót - tűnteti fel feladónak és vírusveszélyre, illetve az e-mailcím körüli karbantartási munkákra hívja fel a figyelmet, angol nyelven. A február vége óta özönlő vírusos e-mailek száma a hét közepére sem látszik csökkenni - derül ki a vírusbiztonsági társaságok jelentéseiből.
Az egyik legutóbb megjelent kártevő a Bagle család legújabb tagja, a Bagla.K jelű kártevő. A vírus a management@, administration@, staff@, noreply@, support@ kezdetű mailcímeket tüntet fel feladónak, a @ utáni részben bármi szerepelhet, a mai napon például a hazai internetszolgáltatók, így az Axelero Internet neve is megjelent feladóként, fogalmaz a közlemény.
Az e-mail megszövegezése szintén többször említi az Axelero nevet, így próbálván hitelesnek feltüntetni a levelet. A .zip kiterjesztésű fájlt hordozó angol nyelvű e-mail vírusveszélyre és az e-mailcímünk körüli karbantartási munkákra hívja fel a figyelmet.
Az Axelero Internet arra hívja fel minden rendelkezésére álló fórumon az internetezők figyelmét, hogy legyenek fokozottan elővigyázatosak: semmiképpen se nyissák meg a csatoltan érkező fájlokat és a gyanúsnak ítélt e-maileket azonnal töröljék ki.
Az elmúlt egy hét leggyakoribb vírusai csak a csatolt fájl elindítása után lépnek működésbe. A Bagle.K esetében azért érdemes külön odafigyelni, mivel a vírusos levelek ismerős, például a staff@axelero.hu, management@axelero.hu hamisított feladóval is érkezhetnek a közlemény szerint.
Hivatalos emailnek látszik, de vírus
Nagyon rafinált csapda: a feladó a cég vagy intézmény, ahol dolgozunk, a tartalom egy vírusfigyelmeztetés, a melléklet pedig egy vírus.
Természetesen saját emailcímünket variálja a küldő, úgy tüntetve fel, mintha munkahelyünktől jönne az eletronikus levél, ami a mai vírusokban gazdag időszakban nem is lenne meglepő.
A szöveg arról tájékoztat, hogy postafiókunkba sok fertőzött küldemény érkezik, és ezt megszüntetendő kaptuk a mellékelt kis programot.
A program elindításához egy kódot is találunk. Ám ha a mellékletet valóban kinyitjuk, az egy úgynevezett hátsó ajtót nyit komputerünkön, amin keresztül irányíthatóvá válik a gép.
A vírus a BAGLE családba tartozik, az ellenszer pedig egyszerűen annyi, hogy ne higyjünk a levél tartalmának, és töröljük.
Ha pedig már késő, akkor irány az egyik antivírus cég weboldala!
Uomo!
Mit tanít(assz) a Révaiban?Ott vagyok diák, érdekelne, hogy kivel futok össze a neten.Már ha szabad tudnom. :)
Aki szavazott és levelet kap kibonthatja. Nem vírussal, hanem egy képpel kedveskedek:)
Sziasztok!Annyit tudok a vírusról, hogy Önmagát küldi tovább, állítólag Oroszországból indították, és, hogy Magyarországon az axelero kapta meg először. Én naponta rengeteg vírust kapok netről. Ha gyanús csatolt fájlt kaptok e-mailben ne nyissátok meg!
sziasztok!
Uomo: Jó hogy világosan elmagyaráztad, hogyan működik a vírus, mert úgy látom sokan azt hitték, hogy rosszindulatú, vagy "tréfás" kedvű emberek szándékosan küldik az ő e-mail címükre. Pedig itt rosszindulatú ember csak az volt aki elindította! A többi vétlen és nem is tud róla, hogy az ő címe szerepel küldőként.
Nem tudom, van-e összefüggés, én tegnap regisztráltam
magam a hazipatika.com-on, és ma már érkezett is két kórokozós
levélke. Korábban egy sem...
Most kaptam
Patika Magazin Hírlevél, feladó: Patika Magazin, 21kb
Hírlevélnek nem mondhatnám, mert rengeteg betűből áll, és semmi értelme.
Szerintem ne nyissátok meg!
Macskusz
A címgyűjtés nem honlapról megy, hanem a gépedről.
A géped különböző levelezési címlistákat tárol. Amennyiben a Te géped fertőzött, akkor az összes olyan címre elmehet!, ami valamelyik listádon van. Ugyanakkor ha Te kapsz, akkor annak alapján kapod, hogy a címed hol van megadva. Tehát aki sok helyre megadta azt a címét, amit a nyereményjátékokhoz használ, akkor oda fogja kapni a legtöbb leveelt, míg lehet, a magáncímzése háborítatlan marad.
Az, hogy sokan az itt használt címükre kapják a vírust, emiatt van. Ide a szerverre nem jutott be, vagy ha mégis véletlen, akor már rég kiszedték róla.
Nekem az itteni és a hivatalos iskolai címemre töb tucat érkezett, a magáncímemre egy db (az is az admin@axelero.hu -tól:) )
Már csak két hét, és ez a vírus leáll.. vagy még két hét?:((
A vírus gyűjti a címeket azokon a gépeken, ahová bejutottak.
Tehát nem innen, nem direct az összefüggés, de azért van.
Szerintem a "tréfás" kedvűek innen szedték a címeket, Ha nem igy lenne akkor a többin miért nem volt, szintén sok helyen játszok velük, de csak erre az egyre kaptam. :))
arra a cimemre alig jött vírus amelyiket a webnyereményen használom és csakis is. Arra jött a legtöbb amit a játékok regisztrálásánál adok meg.
Lehet, hogy nem jól gondolom, de mintha erről az oldalról szednék a címeket. Csak az itteni címemre kapom azóta is ezeket a bacis leveleket.
Most ment a tévében, milyen "kedves":(( ez a vírus :((
Dani!
Nem bizti, hoögy törölhető lesz ez az oldal:(( mert elég szaporán terjengenek, és bár itt hamaroisan mindenki profin írtja őket, de a webnyeremény olyan gyorsan terjed, hogy mindig lesz új felhasználó, akinek új:)
Poszit!
Mindenki a maga könyvére esküszik, de: mi a sulinkban (Révai gimi, az roszágban elég jó nevű) a Nógrádi PC sulit tanítjuk, ennek alapján tanulták meg középkorú hölgykollégáim is olyan szinten az informatikát, hogy le tudtak vizsgázni:) tele ábrával, lépésről lépésre írja le dolgokat. De mint minden infos könyv, ez se olcsó:( ha minden igaz, az új változata szeptember környékén jön ki. Profiknak néhol unalmas, de középszintű vizsgáig igen jó.
Újabb hozzászólásokKorábbi hozzászólások