KEKSZES SÜTEMÉNY
Hozzávalók: fél kg háztartási keksz, fél dl rum (lehet több is), 25 dkg Rama margarin, másfél dl tej, 20 dkg cukor, 3 dkg kakaó, 1 evőkanál liszt.
A kekszet apró darabokra tördeljük (egy szemet kb. hatfelé) és a rummal meglocsoljuk. A tejet, a cukrot, a kakaót és a lisztet összekeverjük, és kg 5 perc alatt, állandó keverés mellett felfőzzük. Beletesszük a margarint, és újra felfőzzük. A masszát ráöntjük az összetört kekszre, alaposan összekeverjük és celofánpapírban (vagy folpackban) 2 db hengert formázunk belőle. Hideg helyen néhány órát állni hagyjuk. Hűtőszekrényben több napig eláll.
KÓKUSZOS TEKERCS
45 dkg lisztet, 1 dkg élesztőt, melyet tejben felfuttattunk, 25 dkg margarint, valamint 4 tojássárgáját összegyúrunk. A tésztát három részre osztjuk. Keleszteni nem kell. A fehérjéket gőz fölött 30 dkg porcukorral felverjük. Belekeverünk 10 dkg kókuszreszeléket. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük töltelékkel, s mint a beiglit összetekerjük. Ezt követően szeleteljük, és a szeleteket sütőlemezre fektetjük. Sütjük, míg halványbarna lesz.
KEFÍRES SÜTEMÉNY 2.
Hozzávalók: (mércéül a 2 dl-es kefírespohár szolgál) 1 pohár kefír, 2 egész tojás, másfél pohár kristálycukor, 2 pohár liszt, 2 kanál kókuszreszelék, 1 kiskanál sütőpor, egy csipet só, másfél pohár étolaj.
A hozzávalókat keverőtálba tesszük, és robotgéppel simára dolgozzuk. Egy kikent, lisztezett tepsibe öntjük a felét. A másik feléhez hozzátesszük másfél kanál kakaóport, és még egy pici sütőport. Összekeverjük, és a fehér massza tetejére öntjük. Meghintjük durvára vágott dióval, vagy mandulával, és előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróba).
KEFÍRES SÜTEMÉNY 1.
Hozzávalók: (mércéül a 2 dl-es kefírespohár szolgál) 2 egész tojás, 2 kefires pohár cukor, 1 kefires pohár olaj, 1 pohár kefir, citromhéj.
A fenti hozzávalókat jól kikeverjük. 3 pohár lisztet (1 csomag sütőporral) belekeverünk. A tésztát 2 felé osztjuk. Az egyik felébe 3 evőkanál kakaót teszünk. Egy közepes nagyságú tepsi aljára kerül a kakaós tészta, a tetejére a sárga tészta, majd megsütjük.
FAGYLALT, MINT MÉG SOHA
Hozzávalók 4 személyre: 4 db konyakmeggy, kb. 50 dkg befőtt vagy friss gyümölcs vegyesen (ananász, barack, mandarin, körte, alma), 60 dkg vaníliafagylalt (12 gombóc), tejszínhab.
A befőtteket apró kockákra vágjuk. A kelyhekbe 1-1 szem konyakmeggyet teszünk, ráhalmozzuk a vegyes befőttet (likőrt is önthetünk rá), beborítjuk a fagylaltgombócokkal, és egy kis tejszínhabbal. Ízlés szerint díszítjük.
Milyen igaz. És még nyerhetünk is vele...
Bounty szelet
Hozzávalók: 129,- Ft
(BOCSÁNAT!!!) :-)
BOUNTY SZELET
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 15 dkg Ráma, 2 evőkanál kakaó, fél csomag sütőpor. Mindezeket összemorzsoljuk. 1 tojást teszünk bele, és kevés tejjel összegyúrjuk, majd két cipót formálunk belőle. Kinyújtjuk, és az egyiket a tepsi aljára tesszük.
Töltelék: 6 tojásfehérjét felverünk 25 dkg cukorral, majd 30 dkg kókuszreszeléket teszünk bele. A tölteléket a tepsben lévő lapra kenjük és a másik tésztalappal befedjük. Sütjük. Ha kihűlt sárga krémmel kenjük. Sárga krém: 6 tojássárgáját 25 dkg cukorral kikeverünk. 4 evőkanál lisztet és 1 dl tejet felfőzünk. Ha kihűlt 25 dkg Ráma hozzáadásával mindent habosra keverünk, és a lapra kenjük. Csokoládémázzal beborítjuk.
CSERESZNYÉS CSOKITORTA
Hozzávalók: 15 dkg csokoládé, 15 dkg vaj, 45 dkg magozott cseresznye, 4 tojásfehérje, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 20 dkg liszt.
Hozzávalók a bevonáshoz: 1 evőkanál vaj, 15 dkg csokoládé.
A csokoládét apró darabokra tördeljük, kis lábasba tesszük, kisebb darabokban hozzáadjuk a vajat, és fakanállal kevergetve vízfürdő felett felolvasztjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét. Belekeverjük a lisztet, a lecsepegtetett cseresznyét, majd lazán beleforgatjuk a fehérjéből felvert kemény habot. Kikent, lisztezett kapcsos tortaformába öntjük a tésztát és 180 fokon, előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A bevonáshoz a csokoládét összetörjük, hozzáadjuk a vajat, és vízfürdő felett sima masszává keverjük. A kihűlt torta tetejét és oldalát bevonjuk a csokival, és cseresznyeszemekkel díszítjük.
DIÓBÉLES
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 14 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 egész tojás, 1 dkg élesztő.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és az egy evőkanál tejben feloldott élesztőt. Gyorsan összegyúrjuk, és két részre osztjuk. Az egyik rész valamivel több legyen. A nagyobbik cipót vékonyra kinyújtjuk, és a tepsit kibéleljük vele, úgy, hogy az oldalak is fedve legyenek.
Hozzávalók a töltelékhez: 6 egész tojás, 25 dkg cukor, 15 dkg darált dió (vagy mogyoró), citromhéj, 10 dkg lekvár.
A tojássárgákat a cukorral jó habosra kikeverjük, hozzákeverjük a darált diót és a tojások felvert habját. A lekvárral megkent tésztára ráöntjük, és a másik lappal befedjük. Lassú tűzön sütjük 20-30 percig. Hosszúkás szeletekre vágjuk, és cukorral meghintjük.
Eper smoothie
Hozzávalók 2 adaghoz: 25 dkg eper, 1 banán, 6 dkg mogyoróvaj, 2,5 dl sovány tej.
Turmixoljuk, igyuk.
Múlt héten olvastam egy újságban. Ennyi írtak:
Béleljünk ki leveles tésztával egy kisebb tepsit. Tetszőleges párolt zöldségeket keverjünk össze tejföllel és 1 tojással. Öntsük a tésztalapra és süssük meg. Ízlés szerint fűszerezhetjük, sajttal szórhatjuk. Köretként és önálló ételként is megállja a helyét.
Vasárnap megcsináltuk némi változtatással. Egy 25 X 20-as jénait margarinnal kikentem. Belement a leveles tészta, de az oldalára is jutott. Egy 40 dkg-os répa, karfiol, brokkoli kombó volt otthon, de kevésnek tűnt, így ment hozzá még egy kis borsó, kukorica, répa válogatás. 2 tojást kevertem ki 1 kis doboz tejföllel. Csak enyhén sóztam. Amikor a zöldség már langyos volt, összekevertem a tojásos tejföllel. Ráöntöttem a tésztára. A túlnyúló tésztarészeket visszahajtottam a zöldségre. Kb. 6 cm vastag volt a massza az edényben. Zöldfűszert nem adtam hozzá és sajttal sem szórtam meg. Tészta pirulásáig sütöttem. Én natúr csirkemellel és kovászos uborkával ettem. Amikor kihűlt már nagyon szépen összeállt. Hétfőre még maradt egy kicsi, hűtőhidegen is finom volt.
VENDÉGVÁRÓ POGÁCSA
Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg túró, 25 dkg liszt, só, reszelt sajt, köménymag.
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A margarint, a túrót, a lisztet összedolgozzuk, majd belegyúrjuk az élesztős tejet is. Ízlés szerint sózzuk. Letakarva legalább 1 éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap nyújtsuk kb. 2 cm vastagra, szaggassuk, reszelt sajttal, köménymaggal szórjuk, forró sütőben süssük.
Pihe-puha túrós süti
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 50 dkg túró, 40 dkg liszt, fél csomag sütőpor, kb. 50 dkg eper (vagy más gyümölcs), 3 dl tej.
A margarint a kétféle cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a tojást, a túrót, a sütőporral elkevert lisztet és a feldarabolt gyümölcsöt. Végül öntsük hozzá a tejet és jól keverjük össze. Tepsibe vele. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 45 perc alatt süssük készre. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Cukorral szórhatjuk, gyümölccsel díszíthetjük.
Mangós narancs smoothie
Hozzávalók 4 főre: 4 egész, érett mangó, 5 narancs kifacsart leve, 3 dl natúr joghurt, 3 evőkanál méz, 3 dl habtejszín. Pucold, darabold, keverd.
BORKRÉM
Reszeljünk le 5 dkg étcsokoládét. Öt tojást keverjünk habosra 15 dkg cukorral, majd dolgozzunk bele egy evőkanál étkezési keményítőt. Öntsünk lábosba fél liter rozé bort, keverjük hozzá a tojásos krémet és egy rúd fahéjat. Forraljuk fel, de az első buborék megjelenése után állítsuk hideg vízbe a lábost. Hűlésig keverjük, majd vegyük ki belőle a fahéjat. A krémet hideg vízzel kiöblített kelyhekbe töltsük. Tetejét szórjuk meg csokoládéval, szőlőszemekkel. Tegyük hűtőbe.
BARACKOS LEPÉNY ZALÁBÓL
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 30 dkg porcukor, 80 dkg sárgabarack, 15 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 1 tojás, 2 tojássárgája, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál tejföl.
A lisztbe belekeverjük a sütőport és a vajat. Hozzáadjuk az egész tojást, a két sárgáját, a porcukrot, a tejfölt, majd tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, tepsibe tesszük és megszórjuk a darált dióval. Barackokat forró vízbe mártjuk, hogy a héját lehúzhassuk. Ezt követően kettévágjuk, magját kivesszük, és a fél barackokat porcukorba mártjuk. A cukros gyümölcsöt lefelé fordítva elrendezzük a tésztán. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Miután kihűlt szeleteljük, porcukorral szórhatjuk.
BANÁNOS, CSOKIS KIFLI
Hozzávalók: 1 doboz (50 dkg) mirelit vajastészta, 4 kisebb banán, 8 csapott evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál kakaó, 1 tojás, liszt, porcukor.
A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. A nyújtótáblát lisztezzük meg, s a tésztát 3-4 mm vastagságúra, lehetőleg négyzet alakúra nyújtsuk. A lapot osszuk fel négy négyzetre, majd mindegyiket felezzük meg. Ekkor már vághatjuk háromszög vagy téglalap alakúra is. Mindegyikre tegyünk 1-1 evőkanálnyi kakaós cukrot, valamint egy keresztben félbevágott banánt. A tésztát tekerjük fel, és kissé hajlítsuk meg, kifliformájúra. A kifliket helyezzük sütőlemezre. Kenjük meg felvert tojással. Előmelegített sütőben, közepesnél valamivel alacsonyabb hőfokon, kb. 15 perc alatt süssük készre. Kihűlés után porcukorral szórhatjuk.
FONOTT KALÁCS KAKAÓS TÖLTELÉKKEL
60 dkg lisztből, 3 tojássárgájából, 4 dl tejből, 7 dkg cukorból, pici só hozzáadásával, valamint 5 dkg élesztőből, amit kevés tejben felfuttatunk, tésztát készítünk. 6 cipóra osztjuk és kb. fél órát pihentetjük. Kelesztés után a cipókat téglalap alakúra kinyújtjuk, majd a krémet vékonyan rákenjük úgy, hogy a széleire ne kerüljön. Utána egyenként feltekerjük, mint a rétest. Krém: 25 dkg Ráma margarint habosra keverünk 3 csomag vaníliás cukorral, 20 dkg porcukorral és 3 evőkanál kakaóval. Hármasával összefonjuk - 2 fonott kalácsunk lesz - és kikent tepsiben még egy picit pihentetjük. Pihentetés után tojással megkenjük és megsütjük. Ha megsült, a sütőből kivéve cukros vízzel megkenjük.
KAKAÓS SZELET 2.
35 dkg lisztet, 15 dkg porcukrot, 15 dkg margarint, 4 kanál kakaót, 2 egész tojást, 1 mokkáskanál szódabikarbónát, és kis tejfölt jól összegyúrunk. 4 lapot sütünk tesiháton. A krémhez 20 dkg cukrot 20 dkg margarinnal és 3 evőkanál rummal kikeverünk. Fél liter tejet, 6 evőkanál liszttel, 3 csomag vaníliás cukorral sűrűre főzünk, és ha kihűlt, a két krémet összekeverjük. Megtöltjük a lapokat, majd a süteményt csokimázzal borítjuk.
Újabb hozzászólásokKorábbi hozzászólások