pitypang szirupot készítettetek már?
Én ma készítettem másodszor, de hát...
Először a helyi újságban olvastam róla, az volt a lényeg, hogy 2 marék pitypang, víz, 1 kg cukor, 1 citrom leve. A szirmokat bele a vízbe, 1 órát kell forrásig főnie, majd utána bele a cukor, citrom és újabb óra. Amikor beletettem a cukrot, akkor olyanná vált, mint a doboscukor, de tudtam kavarni, illata is nagyszerű volt. Ott is hagytam 1-1 órára a gázon tisztes távolságon belül, de nem kavargattam, majd visszamentem a 2. óra múlva, vagyis 55 perc múlva. Még pár percig kavartam, hogy meglegyen az 1 óra, de már 58-kor füstölt, elzártam a gázt. Olyan fekete lett a sötét barna szín, hogy ekkor már éreztem, hogy ezt elrontottam. Bele az üvegbe, de megkeményedett az egész, betonkeményre, keserű is volt, kidobtam.
Aztán ma megint, most a netről kerestem receptet, Maria Treben könyve alapján készítettem, annyi variációval, hogy 200 szálat szedtem 60 dkg cukorra. Vagyis, finomítatlan cukor 50 dkg és 10 dkg kristálycukor. (vhol olvastam ezt a 200-60 dkg-t). A lényeg, hogy az első főzés tartott 17 percig, ekkor forrt, beleraktam, majd állni hagytam 24 órát. (ezt az állni hagyást egy másik receptben olvastam). Másnap bele a cukrot, citromot, vártam, hogy forrjon, kb. 30-40 perc, elzártam. Híg lett, nem lett világos barna, de legalább sötét sem, olyan átmenet.
Szerintetek elronthattam vhogy a másodikat? Mert az elsőt biztos.
Egyszer még nekifutok az újság szerint, mert annak tetszett a legjobban az illata, viszont figyelni fogom, hogy csak forrásig főzzem és ne tovább, mert akkor megint tönkreteszem.
Köszi, hogy végig olvastátok a regényemet

" alt="

">