A Knorrnak ezek szerint párhuzamosan egy halom különböző játéka fut, az Aranysárga, a Főzz egy kicsit, a Spar, meg a CBA. Persze így biztosan lehet pályázni valamelyikre.
Ebben a kis városban, ahol élek, van 3 Spar, meg 3 CBA, és iszonyú negatívan állnak hozzá, ha bélyegzőt kérek valamilyen játék miatt.
És igazából még mindig nem értem, hogy ha már a gyártó rászánja magát egy nyereményjátékra, akkor mér nem mindegy neki, hogy a Sparban, Reálban, vagy a Józsi bácsitól a sarkon vettem meg a termékét.
Én úgy látom, hogy a legtöbb üzlethez kötődő játék végigvonul kisebb változtatásokkal a legtöbb üzletláncon. Én sem szeretem őket, mert nagyjából márkahű vagyok, és a boltokat sem váltogatom az akciók szerint. A Henkel mindig üzlethez kötődő játékokat szervez, így a Henkeles játékokból mindig kimaradok. Pedig 1-2 terméküket rendszeresen használom.

AZ üzletekhez kötődő játékoknál legtöbbször a gyártó a szervező, az illetékes.
Mi a jó az üzletekhez kötődő játékokban? Az üzlet szervezi, vagy a gyártó? Csak azért, mert így itt vidéken egy csomó játékból kimaradunk...
halihó,
visszatértem internetközelbe, jöhetnek a kérdések újra!
Attila
Kedves fórumosok, egy hétig szabadságon leszek, kis türelem, okt. közepén kezdek hozzá az ezután beérkező kérdések megválaszolásához. Addig is egy kalappal mindenkinek
Attila
Szia Novake,
nem könnyű a kérdés, annak ellenére hogy könnyűnek látszik.
Abból kell kiindulni - a gyártó szemszögéből nézve - hogy ő mit akar elérni az adott marketingkommunikációs tevékenységével. Ennek eszköze nem biztos hogy éppen nyereményakció kell hogy legyen, elég ha csak csinál egy jó TV reklámot, vagy kidob egy újfajta csomagolást (pl. limitált széria), azonos árért többet ad a termékből (+20%). Ezen lehetőségek között egy a nyereményakció. Egy nyereményakciónak is sok üzleti és kommunikációs célja lehet, és innentől kezdve az számit a gyártónak, hogy a célt elérte-e (no és persze jól fogalmazta-e meg a célt).
Hogy a fogyasztók, vásárlók részéről mi az élvezetes? Talán a webnyereményes fórumokon olvasható vélemények sokszinűségéből is látszik hogy nincs egy megoldás. Az biztos hogy ne legyen bonyolult a mechanizmus (aki hallgatta a szombati rádiókabarét, az tudja mire gondolok), legyen valami interaktivitás (pl. válasz SMS a telefonodra), és talán valami személyre szóló ajánlat legyen a dologban (ismernek Téged régebbről és olyan akciót találnak ki, ami neked bejön)
Attila
Szia Attila!
Eddig nem néztem be ebbe a topicba, de most valamiért mégis és nagyon érdekesnek találtam. Érdeklődöm a marketing iránt és az idén fel is vettem ilyen irányú tárgyakat, így kicsit másként látom már a dolgokat.
Mi lenne az az 5 ismérv, ami szerinted hatékonnyá és élvezetessé tesz egy nyereményjátékot? Itt a webnyereményen sokat lehet olvasni, hogy a résztvevők (mi), mit szeretünk - elolvashatná egy-egy szakemberis! -, de hogy a másik oldalról ez hogy néz ki, arról nem sokat tudunk.
Üdv: novake
Kedves Horimari
Sokszor én se értem hogy marketing és üzleti oldalról miért jó, mert a fórumokból is kiderül hogy több a kára (csalódott beküldők, nyilvántartás nehézségei, vidékiek hátrányban azzal szemben aki személyesen viszi be a vonalkódjait, stb.) mint a haszna egy ilyen első X beküldős dolognak.
Azt minden gyártó tudja, megtapasztalta, hogy az emberek szeretik a biztos ajándékot, az azonnali jutalmakat. Azt nem tudják megoldani, hogy minden beküldő megkapja a maga kis ajándékát (edényfogó kesztyű, kulcstartó, Avanglion napszemüveg és egyéb haszontalan hasznosságok), sorsolni nem akarnak (mert akkor nincs biztos nyeremény) és valahogy így szeretnének igazságot tenni: aki gyors, az kapjon valamit. Persze adhatnának az utolsó pillanatban beküldőknek is, de az nem jó értékesítési szempontból, mert akkor mindenki kivár a vásárlással és nincs bevétel....
Örülök, hogy indult ez a beszélgetés is. Biztos hasznos lesz más oldalról is nézegetni a dolgokat. Én azt szeretném tudni, hogy miért találták ki az első beküldőknek az ajándékokat? Hogy lehet ezt pontosan meghatározni, hogy ki küldte be elsőként? Volt, hogy bekerültem az első 100-ba és volt, hogy az első 5000-be sem. Nem csináltam semmit másként. Ezeken már nem bosszankodom, mert nem érdemes. És továbbra is 'elsőként' küldök mindent. Csak nem tudom miért így csinálják.
Kedves Manci!
nem vagyok jogász, közgazdász vagyok, marketing kommunikáció a szakterületem, úgyhogy jogi megközelítésű választ nem tudok adni. Hasonló, sőt súlyosabb problémával már személyesen is találkoztam, olyan szintig, hogy meglátásom szerint az adott hirdetés megtévesztő reklámnak minősülhetne.... Nem fogalmazom pontosan, de "egy termék, szolgáltatás fontos tulajdonságának eltitkolása" körüli érvrendszerrel lehet megtámadni szerintem a "megtévesztő" dolgot. De mondom, nem vagyok jogász, inkább okoskodtam.
Fixies ügyben meg lehet tenni, hogy bemész a Szerencsejátékfelügyelethez megnézni a bejelentést (nem tudom Te mind külső ezt megtehet-e), illetve elmenni az akciót kiíró céghez és elkérni a nyereményakció szabályzatát.
Nézd meg a Szerencsejátékfelügyelet oldalán (www.szf.hu), van egy "nyomtatványok" rész, ott lehet megnézni milyen infot kell leadnia a nyereményt szervezőnek.
Bocs hogy hosszú lett a válasz.
Attila
Akkor mi a helyzet, ha pl. a játék kiírója elfelejti a hirdetésre/termékre..stb ráírni a beküldési határidőt (és nem jelöl meg bővebb forrást a feltételekhez) és csak a sorsolás időpontját adja meg? (Ilyen a Fixies pelenka játék. Nem kicsi a nyeremény: egy Fabia) Véleményem szerint ilyenkor a sorsolás időpontjáig beérkezett összes levélnek részt kell vennie. Jogilag?
Persze, de ennek a kupakon kivül ezer egyéb módja van. Mindenki örül, ha valahol "jegyzik". És küldenek egy levelet a régi játékosnak, esetleg megkönnyítve a részvételt. Vagy inteneten E-mail, hírlevél, tájékoztatás, stb. Nyilván a promocióknak is több célja van, (nemcsak a nyereményjátékoknál) más egy régi, jól bevezetett márkánál, más egy új terméknél, egy új cégnél a piacon.
Kedves Flori,
szerintem igenis kell a cégeknek törődniük a Te "érzelmi és izgalmi állapotoddal".
Egy akció nem csak arról kell hogy szóljon, hogy egy adott időszakban forgalmat növeljen, hanem valamilyen módon kapcsolatba kerüljön, kommunikáljon a márka a fogyasztóval, megszerettesse magát.
Ha a dolog ellentétesen sül el, az emberek utálják azt a mechanizmust, akkor a márkát is megutálják, és ez senkinek se jó hosszú távon.
Kedves Kriszkiszta!
Ilyen jellegű kapcsolatról nem tudok. Az biztos, hogy az akciót szervező cég semmi képpen se választana olyan módszert, begyűjtési csatornát, melyben az akció hatékonyságát rontaná, csak azért, hogy egy kis jutalékot kapjon a postától. Ez az jutalék egyébként se lenne olyan nagyon nagy: gondolj bele még 100-200 ezer beküldő esetén is eltörpül a várható jutalék az akció egyéb költségeihez viszonyítva.
Egyébként egyre több sms-es, emelt díjas telefonos akció van, így a posta kiiktatva és még interaktivitás lehetősége is meg van.
Az logikus, hogy a gyártókat a forgalom várható növekedése érdekli, erről szól a promóció. A kupakokkal csak a postai macera miatt van bajom! Amúgy nem hiszem, hogy a cégek törödnének az én érzelmi, izgalmi állapotommal. Szerintem az eladási blokk+vonalkód a legkorrektebb! A la CBA.
Kedves Attila!
Nem lehet, hogy egyes cégeknek szerződésük van a postával és a levelek, csomagok feladási díjának egy részet megkapja a cég?
Krisz
A számitógépes adatrögzitéshez csak annyi, hogy pl. a BAT minden egyes akcióból származó nyertest minden bizonnyal egy adatbázisba tesz, mert amikor a múltkor egy Kent játékba betelefonáltam, és adatot egyeztettünk, egyből látták hogy már a Szofi és a Pall Mall akciókban is részt vettem.
Ez egy profi megközelités, mert menet közben egyre több információt tudnak meg a vásárlóról és egyre személyre szólóbb ajánlattal tudnak Téged megkeresni.
Én úgy hallottam, hogy a sorsolások legtöbb esetben kézzel történnek, de minden esetben felviszik a nyertesek adatait számítógépbe.
Kedves Kowax,
a sorsolást illetően mindkét változat lehetséges. Szerintem a legfontosabb, hogy magát a sorsolást eseménnyé akarja-e (tudja-e) a gyártó tenni. Mert ha igen (pl. Carte Dor sorsolás a Cora-ban), akkor mindenképpen érdemes megtartani a borítékokat és egy látványos eseményt szervezni belőle. Még mindig élénken él a kép bennem, amikor pár évvel ezelőtt egy sörös akció sorsolását egy focipályán tartották és teherautó platón vitték be a leveleket.
Számítógépre akkor érdemes vinni a dolgot, ha az adatokkal szeretne a gyártó valamit csinálni: további termékekre, akciókra felhívni a figyelmét, jobban megismerni a vásárlót, stb. Ezzel foglalkozik a direkt marketing és a CRM (customer relationship management) cég.
Újabb hozzászólásokKorábbi hozzászólások