Offtopic, sőt off-site - társalgó folyt.
Összes fórum téma| Hozzászólás témához | Új témakör létrehozása | 176 / 265 oldal |
Minden elavul egyszer. Ha mindenre emlékeznék, amiből államvizsgáztam 38 évvel ezelőtt, akkor sem érnék vele semmit. Én úgy gondolom, egy valaha végzett iskola inkább az ember beállítottságát adja meg, aztán abból él, amit a munkája során használ, meg esetleg közben tanul.

Nyerj 2 millió Ft-ot a Vegeta és az Univer tökéletes kombinációjával!

Van 5 perced? ⏱️ - Töltsd ki kérdőívünket, és értékes Tefal ajándékokat nyerhetsz! 🎁
Sorsolás: 2025. december 8. - 👉 Kattints és töltsd ki most!
A hölgynek is lejárt a szavatossága.
" alt="
">
Régebben más feladatsor volt szakközepekben, mint gimikben, de az érettségik általános része ettől még ugyanannyit ért.
" alt="
">
Régebben más feladatsor volt szakközepekben, mint gimikben, de az érettségik általános része ettől még ugyanannyit ért.
Aztán amit elmúlt 3 évben hallottam... nem kapod meg a magasabb bért, mert az érettségid nem általános, normál... azaz gondolom gimis, nem odapasszoló, azaz közgáz stb... hanem szakmai...
Ezt sem értem, a matek, magyar, történelem stb. tételsor az ugyanaz a gimisnél, és a szakközépiskolánál is.. nem????
Csak én mellette még érettségiztem másik 5-6-7 tantárgyból, mondjuk kémiából is...
Aztán még a legviccesebb egy kolléganőnek azt mondták az érettségije elavult... 55-60 év közötti hölgyről van szó...
" alt="
">
Van ilyen szavatossági idő is????
" alt="
">
" alt="
">
Ezt sem értem, a matek, magyar, történelem stb. tételsor az ugyanaz a gimisnél, és a szakközépiskolánál is.. nem????
Csak én mellette még érettségiztem másik 5-6-7 tantárgyból, mondjuk kémiából is...
Aztán még a legviccesebb egy kolléganőnek azt mondták az érettségije elavult... 55-60 év közötti hölgyről van szó...
" alt="
">
Van ilyen szavatossági idő is????
" alt="
">
" alt="
">Bocs 3 műszakos ember alapbére...
Amit még mindig nem értek, vagy 20 éve...
Van a 3 műszak...
Egy műszakos ember alapbére sok esetben kevesebb mint az egy műszakosé... mert ő úgyis kap műszakpótlékot... és ha nem????
Mert éppen a termelés nem kívánja a 3 műszakot..
Akkor Géza aki egy műszakos, többet keres mint Józsi aki ugyan 3 műszakos kolléga de jelenleg egy műszakban kényszerül dolgozni... mert nincs műszak.
Géza, és Józsi ugyanúgy felkel reggel, ugyanúgy bemegy, és dolgozik...
Van a 3 műszak...
Egy műszakos ember alapbére sok esetben kevesebb mint az egy műszakosé... mert ő úgyis kap műszakpótlékot... és ha nem????
Mert éppen a termelés nem kívánja a 3 műszakot..
Akkor Géza aki egy műszakos, többet keres mint Józsi aki ugyan 3 műszakos kolléga de jelenleg egy műszakban kényszerül dolgozni... mert nincs műszak.
Géza, és Józsi ugyanúgy felkel reggel, ugyanúgy bemegy, és dolgozik...
Természetesen ez olyan munkakörökre vonatkozik, ahol nincs kötve a kezük.. (pl. mindenféle betanított munkáknál... )
(Példa: Vegyi gyárba csak vegyészt vehetnek fel az üzembe, hogy azért ne csináljon tömegkatasztrófát... de például pelenkát csomagolni amit nevezhetünk betanított munkának... felvehet érettségivel is meg anélkül is.... DE ha FELTÉTEL... h. érettségizettet vesz/vehet fel, miért nem adja a magasabb bért? )
(Példa: Vegyi gyárba csak vegyészt vehetnek fel az üzembe, hogy azért ne csináljon tömegkatasztrófát... de például pelenkát csomagolni amit nevezhetünk betanított munkának... felvehet érettségivel is meg anélkül is.... DE ha FELTÉTEL... h. érettségizettet vesz/vehet fel, miért nem adja a magasabb bért? )
" alt="
">
Értem.
Akkor másképp fogalmazom... (személyes tapasztalat...)
Kell a munkakörhöz érettségi, meg vmi "szakmaféleség"... FELTÉTEL.. bele van írva a hirdetésbe...
De mire odajut az ember h. aláírjon vmi szerződést addigra 180 lement 138ra, és a 180 mindenféle pótlékokkal van garantálva esetleg ha kijön úgy egy hónap...
Mivel ugyan kell a munkakörhöz, "de meg lehet csinálni anélkül is..."
Kell a munkakörhöz érettségi, meg vmi "szakmaféleség"... FELTÉTEL.. bele van írva a hirdetésbe...
De mire odajut az ember h. aláírjon vmi szerződést addigra 180 lement 138ra, és a 180 mindenféle pótlékokkal van garantálva esetleg ha kijön úgy egy hónap...
Mivel ugyan kell a munkakörhöz, "de meg lehet csinálni anélkül is..."
Az a 2018-as.
minimálbér
2017: bruttó 127.500/nettó 84.788
2018: bruttó 138.000 /nettó 91.770
2019: bruttó 149.000 /nettó 99.085
bérminimum
2017: bruttó 161.000/nettó 107.065
2018: bruttó 180.500 /nettó 120.033
2019: bruttó 195.000 /nettó 129.675
Az nem trükközés, az a szabály. Az kap bérminimumot, akinek a munkaköréhez kell pont az a szakmai végzettség.
Ha vki esztergályos, de péknek megy, akkor nem jár neki.
Ha diplomás bölcsész, de kukásnak megy, akkor sem jár neki.
minimálbér
2017: bruttó 127.500/nettó 84.788
2018: bruttó 138.000 /nettó 91.770
2019: bruttó 149.000 /nettó 99.085
bérminimum
2017: bruttó 161.000/nettó 107.065
2018: bruttó 180.500 /nettó 120.033
2019: bruttó 195.000 /nettó 129.675
Az nem trükközés, az a szabály. Az kap bérminimumot, akinek a munkaköréhez kell pont az a szakmai végzettség.
Ha vki esztergályos, de péknek megy, akkor nem jár neki.
Ha diplomás bölcsész, de kukásnak megy, akkor sem jár neki.
Én úgy tudom h. 138 000 az a minimum amihez nem kell érettségi... a 180 000 meg az amihez kell, illetve kell vmi szakma is hozzá.
Persze trükközni úgy szoktak... ó jó h. van érettségije, meg szakmája de ehhez a munkához nem kell.
" alt="
">
Szóval 180 000ft alatt nem szoktam ajánlatott kapni...
" alt="
">
Feltéve ha nem trükközik...
(Persze nevetséges összeg mert 4-5 éve kerestem én 240 és 270 bruttót is... )
Persze trükközni úgy szoktak... ó jó h. van érettségije, meg szakmája de ehhez a munkához nem kell.
" alt="
">
Szóval 180 000ft alatt nem szoktam ajánlatott kapni...
" alt="
">
Feltéve ha nem trükközik...
(Persze nevetséges összeg mert 4-5 éve kerestem én 240 és 270 bruttót is... )
Azt igen.
De mi az a 138/180?
Idén a bruttó minimálbér 149 ezer, a bruttó bérminimum pedig 195 ezer.
(Ez nettó 99.085 ill. 129.675 Ft, kedvezmények nélkül.)
De sokat kell költeni munkába járásra.
De mi az a 138/180?
Idén a bruttó minimálbér 149 ezer, a bruttó bérminimum pedig 195 ezer.
(Ez nettó 99.085 ill. 129.675 Ft, kedvezmények nélkül.)
De sokat kell költeni munkába járásra.
A minimálbéreket nem kell arrafelé betartani? 138 és 180 bruttó?
Paintuci
Nem kell potya telek v. ház ahhoz, hogy vki oda kívánjon költözni.
Nagyon szép helyen laknak, s összetartó közösség lakja a falut.
A játszóteret anno Ági nyerte a falunak, ha jól emlékszem.
http://www.valkonya.hu
De munkát nem könnyen találsz, s a fizu is jó, ha fele, mint Bp-en.
20 km-re van Nagykanizsa, ott van mindenféle bolt.
Nem kell potya telek v. ház ahhoz, hogy vki oda kívánjon költözni.
Nagyon szép helyen laknak, s összetartó közösség lakja a falut.
A játszóteret anno Ági nyerte a falunak, ha jól emlékszem.
http://www.valkonya.hu
De munkát nem könnyen találsz, s a fizu is jó, ha fele, mint Bp-en.
20 km-re van Nagykanizsa, ott van mindenféle bolt.
Bár gondolom, porontyokat kell felmutatni...
Szigiagi és van most vmi akció, házat kapnak az odaköltözők, h. szeretettel várjátok őket?
" alt="
">
Gondolom, az ingatlanárak is jók?
Milyen bolt van arrafelé?
" alt="
">
Gondolom, az ingatlanárak is jók?
Milyen bolt van arrafelé?
szigiagi
Azt hittem, már csak alsóban vannak összevont osztályok.
Azt hittem, már csak alsóban vannak összevont osztályok.
Paintuci
Itt a ligetben konnektor is van a játszótérnél.
Itt a ligetben konnektor is van a játszótérnél.
Szerencsénk van, ez a suli elég jó itt a környékben, ezért sokan járatják oda a gyereküket, akár messzebbről is (30-40 km). (Borsfa a falu, kb 800 a lélekszáma.) Így, hogy sok a bejárós, összesen 130 körül vannak a gyerekek a suliban. De van olyan suli errefelé, ahol 30-an sincsenek össszesen a 8 osztályon...
Akkor ilyen kevesen járnak egy osztályba? Vagy hogy van megoldva?
Paintuci
Szomszéd falu, 8 km
Szomszéd falu, 8 km