a nap "nyerő" sütije: Tiramisu.Hozzávalók:
Omnia,Nádudvari vajkrém,Meggle cukrászhab,a cukor választható,nyírfa vagy koronás
KÓKUSZOS-MARCIPÁNOS MUFFIN
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg kókuszreszelék, 1 csomag sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 4 tojásfehérje, 5 dkg marcipánmassza, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál rum, 10 dkg cukor.
A száraz hozzávalókat összekeverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük. A marcipánt kis darabokra vágjuk, összekeverjük a reszelt citromhéjjal, rummal, cukorral, végül hozzáadjuk a lisztes keveréket, és óvatosan beleforgatjuk a habot is. A tésztát sütőformákba kanalazzuk, és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A kihűlt muffinok tetejét csokoládémázzal boríthatjuk.
Ha már van Coop-ban (vagy máshol) vásárolt Nutellánk:
NUTELLÁS KIFLIK
Hozzávalok 16 darabhoz: 2 evőkanál porcukor, 1 dl tej, 25 g friss élesztő, 50 dkg liszt, 1 tasak vaníliás cukor, só, 15 dkg vaj, 3 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, nutella.
A porcukor felét keverjük el a langyos tejben, majd morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet keverjük el a maradék porcukorral, a vaníliás cukorral és csipetnyi sóval. A langyosra hűlt olvasztott vajat keverjük össza a tejföllel, az élesztős tejjel és a tojássárgákkal. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat is, majd gyúrjuk sima tésztává. Meleg helyen letakarva, kelesszük duplájára. Formázzunk a tésztából 4 egyforma cipót. Mindegyiket nyújtsuk kb. 3-4 mm vastag körré. Kettőt kenjük meg Nutellával,majd fedjük be egy-egy üres tésztával. A már Nutellás köröket vágjuk fel 8 részre. Szélesebbik végükre még tegyünk egy kis Nutellát, majd ettől a végétől tekerjük fel. Formázzuk kiflivé. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon. kb. 20 perc alatt süssük meg. Porcukorral szórhatjuk.
Hétfőn reggel készítettem. Tapasztalatok:
- vaj helyett margarint használtam,
- nem vettem külön a száraz és nedves hozzávalókat, mindent kevertem a liszthez,
- kb. 80 percet kelt, mert közben elmentünk otthonról,
- az egyik adagot vékonyabban, a másikat vastagabban kentük meg Nutellával, de ezt mindenkinek saját magának kell majd eldöntenie, hogy szereti, szeretné,
- a porcukros szórás szerintem felesleges, önmagában is mutatós,
-- amikor az üres tésztát a már Nutellásra ráraktam, sodrofával még kicsit nyújtottam rajta,
- elég nagyok lesznek 10 cm felettiek, ha valakinek a méret a lényeg, legközelebb - mert a család már újrarendelte - lehet, hogy 6 részre osztjuk a tésztát, így 24 db lesz, de kisebbek,
- a Nutella nem égett meg, nem folyott ki,
- szerda estére még 2 db maradt, de még akkor is nagyon finom volt.
POGÁCSA ILDITŐL
Hozzávalók: fél kg liszt, 15 dkg Ráma, 1 élesztő, 2 dl tejföl, só, 1 tojássárgája.
A hozzávalókból összeállítjuk a pogácsa tésztáját (keleszteni nem kell). Szaggatjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük a pogácsákat.
SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 5 dkg Pannónia sajt, 5 dkg füstölt sajt, 5 dkg márványsajt, 1 szép piros alma, 2 dl kefir, 1 dl majonéz, 2 evőkanál darált dióbél, 1 csokor snidling (vagy apróra vágott póréhagyma), ízlés szerint só és törött fehér bors, 1 teáskanál citromlé. A díszítéshez salátalevelek, alma, meggyszemek.
A saláta mártásához a majonézt, a kefirt, a citromlevet, a sót és a borsot kikeverjük, majd a reszelt (aprózott) rokforttal jól összedolgozzuk. (Ha nagyon sűrű, kevés kefirt adunk még hozzá.) Ezután hozzátesszük a finomra vágott snidlinget és a darált diót. A sűrű mártást behűtjük. A sajtokat gyufaszálnyi csíkokra aprítjuk, az almát megmossuk, és szárazra töröljük. Hámozatlanul, de kicsumázva ugyancsak csíkokra reszeljük, majd a sajttal együtt a mártásba keverjük. Jól lehűtjük, és csak közvetlenül tálalás előtt osztjuk szét szép kehelypoharakban. A tálkákat kibéleljük a salátalevelekkel, ráhalmozunk a salátából és díszítjük citromlébe mártott almával, meggyszemekkel.
SÓS-TÚRÓS KALÁCS
Hozzávalók: 55 dkg liszt, 2 5 dkg túró, 2.5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál cukor, 5 dkg lágy vaj, 1 dl joghurt, 1,5 dl langyos tej, 1 tojássárgája + 1 tojássárgája a kenéshez, fekete és fehér szezámmag.
A túrót törjük át krumplinyomóval, majd keverjük össze a liszttel. Adjuk hozzá az élesztőt, a cukrot, a sót, a vajat, a joghurtot és 1 tojássárgáját. öntsünk hozzá annyi tejet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Dagasszuk, majd 2 órát kelesszük meleg helyen. Osszuk 3 részre a tésztát. Mindegyikből sodorjunk hosszú hurkát és fonjunk kalácsot. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg tojássárgájával és szórjuk meg szezámmaggal. További 40 percig kelesszük. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük meg.
Húsvétkor elkészítettük. A túrót nem törtem át csak belekevertem. A 1,5 dl tej kellett bele. A gyerek tiltakozása miatt nem szórtuk meg szezámmaggal. A sóssága miatt megosztó volt. Nekem (asszonynak, sőt még a gyereknek is) ízlett.
SÁRGARÉPATORTA
Hozzávalók: 25 dkg reszelt sárgarépa, 10 dkg darált dió, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 15 dkg cukor, 6 db tojás szétválasztva, reszelt citromhéj.
A 6 tojás sárgáját habosra keverjük a cukorral. A fehérjéket kevés sóval kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan összeforgatjuk a tojáskrémmel és a többi hozzávalóval.
Kivajazott tortaformába öntjük, és megsütjük.
TEJFÖLPISKÓTA
Hozzávalók: 3 egész tojás, 25 dkg porcukor, 3 dl tejföl, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, citromhéj.
Az egész tojásokat a cukorral jó habosra keverjük, hozzáadjuk kanalanként a tejfölt, azzal tovább keverjük, végül a sütőporral elvegyített lisztet apránként hozzászitáljuk, és még jó 5 percig keverjük. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, középmeleg sütőben kb. 30 percig sütjük. Ha megsült kiborítjuk a tepsiből, kettévágjuk, és pikáns lekvárral megkenjük. Tetejét porcukorral szórhatjuk, csokimázzal vagy citrommázzal boríthatjuk.
TIROLI RÉTES
Hozzávalók: 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 30 dkg liszt, 18 dkg vaj, 5 tojás + 2 sárgája, 1 csomag sütőpor, 25 dkg cukor, fél csomag vaníliás cukor.
A lisztet, a vajat, a sütőport, 5 dkg cukrot, és egy tojást jól eldolgozunk, majd félujjnyi vastagra kinyújtjuk. 20 dkg cukrot, a darált diót, 5 tojássárgáját, 4 tojásfehérjéből vert habot, a vaníliás cukrot, és a mazsolát könnyedén összedolgozzuk. Ezt a tölteléket a tésztára kenjük, majd összecsavarjuk, tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben megsütjük
TÚRÓFÁNK 2.
Hozzávalók: negyed kg túró, 1 citrom reszelt héja, 3 kanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 6 kanál liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna.
A hozzávalókat összedolgozzuk, 1 órát pihentetjük. Majd olajos kanállal forró olajba szaggatjuk, és szép pirosra sütjük. Vaníliás cukorral vagy édes tejföllel kínáljuk.
TÚRÓLEPÉNYKÉK
Hozzávalók. 50 dkg tehéntúró, 2 dkg cukor, csipet só, 3 db tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, olaj.
A túrót kevés cukorral, sóval és a tojásokkal jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet és egy kiskanálnyi zsemlemorzsát, majd 10 percig állani hagyjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk, nedves kanállal beleszaggatjuk a túrós keveréket, és a lepénykéket mindkét oldalukon megsütjük. Közben a maradék zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk, és megforgatjuk benne a kisült lepénykéket. Kevés porcukorral vagy vaníliás cukorral meghintve, melegen tálaljuk.
TÚRÓROPOGÓS
30 dkg tehéntúrót áttörünk, sózzuk. Egy egész tojással és 5 dkg liszttel jól eldolgozzuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd hengereket formázunk belőle.
A szokásos módon bundázzuk (liszt, tojás, zsemlemorzsa) és forró olajban sütjük.
ani-ha!
Kimondottan smoothie-nak nevezett, zöldéséges, magvas stb. (de valójában turmixokat) nem csináltunk. Ajánlom Christine Bailey: Smoothie könyvét (Bioenergetic kiadó 2015. 3400 Ft) Mi nyertük.
A neten jóval olcsóbban rendelhető.
Ezek egyszerű gyümölcsösek, a seját receptek közül:
KÓKUSZOS ANANÁSZTURMIX
Hozzávalók: 20 dkg friss ananász, 2 teáskanál lime-lé, 2 teáskanál kókusztej, 2 teáskanál kókuszreszelék, 1,25 dl grépfrútlé, 1-2 mentalevél.
A feldarabolt ananászt a lime-lével, a kókusztejjel és a kókuszreszelékkel összeturmixoljuk. A grépfrútlével felöntjük és megszórjuk az apróra vágott mentalevelekkel.
MANDARINOS KIVIITAL
Hozzávalók 4 pohárhoz: 4 kivi, 4 mandarin, 4 dl kefir, 4 evőkanál darált dió.
A kiviket megmossuk, az egyiket megtisztítjuk és felszeleteljük a díszítéshez. A többiből, mint a citromból szokás, kifacsarjuk a levet. A mandarinok levét is kifacsarjuk. A leveket összeöntjük, belekeverjük a kefirt és a darált diót. Hosszú poharakba töltjük és kivikarikákkal díszítve kínáljuk.
EPRES TURMIX
Hozzávalók 1 pohárhoz: 10 dkg eper, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál méz, 1 dl hűtött tej, fél dl hűtött tejszín.
Az epret megmossuk, megtisztítjuk, és összevagdaljuk. Pár szebb szeletet félreteszünk a díszítéshez. Az epret a citromlével, és a mézzel összeturmixoljuk. A tejet és a tejszínt is összeturmixoljuk, majd egy kehelybe öntjük. Tetejére öntjük az eperpépet, lazán keverünk egyet rajta, majd eperszeletekkel díszítjük.
BANÁNOS TURMIX
Hozzávalók 4 pohárhoz: 2 banán, 20 dkg mélyhűtött piros bogyós gyümölcs, 4 dl tej.
A mélyhűtött gyümölcsöt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. A banán húsát karikázzuk fel. Poharanként három banánkarikát rakjunk félre a díszítéshez. A tejet, a banánt, és a bogyós gyümölcsöt mixerben keverjük simára, majd öntsük poharakba. Banánkarikákkal díszítve kínáljuk.
A legegyszerűbb (én imádom) banán + tej + méz összeturmixolva. Ha bonyolítani akarom: + csipetnyi őrölt fahéj és kevés tejszín.
TÚRÓS KRUMPLI
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 10 dkg köményes sajt, 1 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, petrezselyem, bazsalikom, só.
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, kettévágjuk (a kisebbeket nem kell) és kivájjuk a közepét. A túrót áttörjük a krumplivájadékkal, és összedolgozzuk a tejföllel. A masszát ízesítjük a finomra vágott vöröshagymával, petrezselyemmel, bazsalikommal és sóval, majd visszatöltjük a kivájt krumpliba. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, majd kiolajozott tepsiben, előmelegített, forró sütőben süssük meg.
Még nem próbáltam őket, de ezek nagyon jól hangzanak:
https://eletszepitok.hu/smoothie-receptek/
Eddig sütirecepteket próbáltam az oldalukról, azok jól sikerültek.
Én sajnos nem nyertem Activia mixert, de szeretnék rászokni a smoothiekra, úgyhogy rendeltem egy Gorenje mixert 7.490Ft-ért a mall.hu-ról.
Kipróbált smoothie receptötleteket szívesen vennék.
(Szezonális zöldségek, gyümölcsök előnyben.)
GESZTENYETEKERCS 2.
Hozzávalók: 25 dkg darált keksz, 15 dkg Rama margarin, 10 dkg cukor, fél dl rum (vagy rumaroma), 1 evőkanál kókuszreszelék, 1 kávéskanál kakaó (nem cukrozott).
Mindezen hozzávalókból összeállítjuk a "tésztát". Sütőpapíron kinyújtjuk és a következő töltelékkel kenjük meg: 25 dkg gesztenyemassza, 12 dkg Rama margarin, 10 dkg cukor, 1 dl rum (vagy aroma), 1 kávéskanál kókuszreszelék keveréke. Szorosan feltekerjük és bevonjuk étcsokival.
Én is úgy gondoltam,helyettesíteni
Amúgy az én koromban sem volt
liszteztünk zsíroztunk,még van,hogy most is,de jó találmány a sütőpapír ,húsokhoz is megéri kibélelni a tepsit ,könnyebb a mosogatás !
Tejföl nem kell a tésztájába, helyette van a joghurt. Természetesen lecserélhető. A tésztát még lehet borsozni, köménymaggal, szezámmaggal dúsítani. Vagy akár sütés előtt megszórni ezekkel vagy még egy adag reszelt sajttal. A variációk száma végtelen. A sütőpapír egy lehetséges opció. Az eredeti, általam elrakott receptet másoltam be. Gyerekkoromban sem volt sütőpapír. Zsíroztunk, vajaztunk, margarinoztunk, liszttel, zsemlemorzsával, cukorral hintettünk, ahogy a süti megkívánta. Egyébként én is sütőpapírt használok.
Zsolesz180 ! Sütőpapír ,tejföl !
Újabb hozzászólásokKorábbi hozzászólások