Finomságok
Összes fórum témaHozzászólás témához | Új témakör létrehozása | 4 / 52 oldal |
Zsolesz180 ! Sütőpapír ,tejföl !
SAJTOS KOCKA
15 dkg lisztet összegyúrunk 3 dkg vajjal, 10 dkg reszelt sajttal, sóval, kevés pirospaprikával és 1-2 kanál natúr joghurttal. Vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval kisebb kockákra vágjuk. Kivajazott tepsiben aranysárgára sütjük.
15 dkg lisztet összegyúrunk 3 dkg vajjal, 10 dkg reszelt sajttal, sóval, kevés pirospaprikával és 1-2 kanál natúr joghurttal. Vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval kisebb kockákra vágjuk. Kivajazott tepsiben aranysárgára sütjük.
HABOS-DIÓS PITE
Hozzávalók: 4 db tojás, 15 dkg Ráma, 35 dkg porcukor, 22 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 15 dkg darált dió, baracklekvár.
A tojássárgákból, margarinból, 15 dkg porcukorból, lisztből, sütőporból tésztát gyúrunk. A tésztát egy közepes nagyságú tepsibe szép egyenletesen, lisztes kézzel elsimítjuk. A tojásfehérjéket, az apránként beleszórt 20 dkg porcukorral kemény habbá verjük, majd a darált dióval elkeverjük. A tepsiben lévő tésztát baracklekvárral megkenjük, és a diós habbal befedjük. Kb. 25 percig sütjük közepes hőmérsékletű sütőben.
Hozzávalók: 4 db tojás, 15 dkg Ráma, 35 dkg porcukor, 22 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 15 dkg darált dió, baracklekvár.
A tojássárgákból, margarinból, 15 dkg porcukorból, lisztből, sütőporból tésztát gyúrunk. A tésztát egy közepes nagyságú tepsibe szép egyenletesen, lisztes kézzel elsimítjuk. A tojásfehérjéket, az apránként beleszórt 20 dkg porcukorral kemény habbá verjük, majd a darált dióval elkeverjük. A tepsiben lévő tésztát baracklekvárral megkenjük, és a diós habbal befedjük. Kb. 25 percig sütjük közepes hőmérsékletű sütőben.
TÚRÓS PUFFANCS
Hozzávalók: 25 dkg áttört túró, 3 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 8 evőkanál liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál cukor.
Mindent összekeverünk és 15 percig állni hagyjuk. Forró olajba kanállal szaggatjuk a puffancsokat, és mindkét oldalukat megsütjük. Szépen megdagadnak. Az olajatitaasuk le papírtörlőn, majd porcukorral (fahéjas, vaníliás is lehet) hintve vagy lekvárral kínáljuk.
Hozzávalók: 25 dkg áttört túró, 3 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 8 evőkanál liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál cukor.
Mindent összekeverünk és 15 percig állni hagyjuk. Forró olajba kanállal szaggatjuk a puffancsokat, és mindkét oldalukat megsütjük. Szépen megdagadnak. Az olajatitaasuk le papírtörlőn, majd porcukorral (fahéjas, vaníliás is lehet) hintve vagy lekvárral kínáljuk.
JUGÓ SZELET
Hozzávalók: egy lekvárral megkent és felszeletelt piskótatekercs.
Hozzávalók a kakaós tésztához: 6 tojás, 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, másfél dl étolaj, fél dl langyos víz, 2 kanál kakaó, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
Hozzávalók a krémhez: 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 2 csomag vaníliás pudingpor, fél liter tej.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd a vízzel, kakaóval, olajjal. Ezután óvatosan, felváltva hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét és a lisztet a szódabikarbónával. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük. A pudingot felfőzzük a tejjel. A margarint habosra keverjük a cukorral. Ha a puding kihűlt, a két krémet összekeverjük. A kihűlt kakaós tésztát kettévágjuk. Az egyik lapot megkenjük a krém felével. Egyenletesen rárakjuk a felszeletelt piskótatekercseket (fektetve), majd rákenjük a maradék krémet (a tekercsközöket is kikenve). Erre kerül a másik tésztalap. Tetejét porcukorral szórhatjuk vagy csokimázzal vonjuk be.
Hozzávalók: egy lekvárral megkent és felszeletelt piskótatekercs.
Hozzávalók a kakaós tésztához: 6 tojás, 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, másfél dl étolaj, fél dl langyos víz, 2 kanál kakaó, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
Hozzávalók a krémhez: 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 2 csomag vaníliás pudingpor, fél liter tej.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd a vízzel, kakaóval, olajjal. Ezután óvatosan, felváltva hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét és a lisztet a szódabikarbónával. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük. A pudingot felfőzzük a tejjel. A margarint habosra keverjük a cukorral. Ha a puding kihűlt, a két krémet összekeverjük. A kihűlt kakaós tésztát kettévágjuk. Az egyik lapot megkenjük a krém felével. Egyenletesen rárakjuk a felszeletelt piskótatekercseket (fektetve), majd rákenjük a maradék krémet (a tekercsközöket is kikenve). Erre kerül a másik tésztalap. Tetejét porcukorral szórhatjuk vagy csokimázzal vonjuk be.
ANZAC
Hozzávalók: 10 dkg zabpehely, 13 dkg finomliszt, 8 dkg kókuszreszelék, 15 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál forró víz, 1 kiskanál szódabikarbóna.
A zabpelyhet a liszttel, és a kókuszreszelékkel elkeverjük. A vajat a mézzel kis lábasban felolvasztjuk. A szódabikarbónát a forró vízben feloldjuk, majd a mézes vajjal együtt a lisztkeverékbe öntjük, és alaposan összegyúrjuk. Kiskanál segítségével egy kikent tepsibe a tésztából egymástól távol kis halmokat rakunk. Mérsékelten meleg sütőben (kb. 150 fokos) 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Jól záródó dobozban sokáig eláll ez a finom édesség.
Hozzávalók: 10 dkg zabpehely, 13 dkg finomliszt, 8 dkg kókuszreszelék, 15 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál forró víz, 1 kiskanál szódabikarbóna.
A zabpelyhet a liszttel, és a kókuszreszelékkel elkeverjük. A vajat a mézzel kis lábasban felolvasztjuk. A szódabikarbónát a forró vízben feloldjuk, majd a mézes vajjal együtt a lisztkeverékbe öntjük, és alaposan összegyúrjuk. Kiskanál segítségével egy kikent tepsibe a tésztából egymástól távol kis halmokat rakunk. Mérsékelten meleg sütőben (kb. 150 fokos) 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Jól záródó dobozban sokáig eláll ez a finom édesség.
A sütési időt nem tudom megmondani. Hagyományos gázsütőnk van. Semmi légkeverés, semmi digitális kijelző. Van a sütőnkön egy ötfokú skála, de hogy azokhoz milyen hőmérséklet tartozik nem tudom. Tapasztalatból, illat és ránézés alapján sütünk. Ha a sütőnk eléri a 3-as fokozatot, előmelegedett, s hőt már nem szoktuk csökkenteni. Mehet be a süti. Innentől kezdve figyeljük és szaglászunk. Ha a teteje nagyon pirul, letakarjuk (sütőpapír, alufólia), s ekkor kicsit visszaveszünk a hőből. Ha nem nagyon töltelékes a sütnivaló, alkalmazható a tűpróba is.
Ha tudom a sütési időt, hőfokot és tepsiméretet (mert így raktam el, így írtam le valamikor, valahonnan a receptet) akkor természetesen megosztom veletek. Ha nem írtam, akkor pontosat én sem tudok. Mindenkinek magának kell megtapasztalnia. És persze a tepsi méretétől (süti vastagságától) is függ a sütési idő.
Ha tudom a sütési időt, hőfokot és tepsiméretet (mert így raktam el, így írtam le valamikor, valahonnan a receptet) akkor természetesen megosztom veletek. Ha nem írtam, akkor pontosat én sem tudok. Mindenkinek magának kell megtapasztalnia. És persze a tepsi méretétől (süti vastagságától) is függ a sütési idő.
Bocsi, túrós zserbót. 

Zsolesz180,
a mézes zserbót milyen hőfokon és meddig kell sütni?
a mézes zserbót milyen hőfokon és meddig kell sütni?

DIÓS KOCKA
Hozzávalók: 200 g étcsokoládé, 250 g vaj vagy margarin, 200 g porcukor, 6 tojás, só, 100 g finomliszt, 200 g durvára vágott dió, fél csomag sütőpor, fél kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg.
Hozzávalók a mázhoz: 200 g sárgabaracklekvár, 100 g tortabevonó étcsokoládé, 1 evőkanál olaj, felezett dió.
Egy közepes méretű (kb. 25 X 35 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Ffelolvasztjuk, majd langyosra hűtjük a csokoládét.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, a tojássárgákkal és a csokoládéval. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A lisztet összevegyítjük a dióval, fűszerekkel és a sütőporral, majd a habbal felváltva a csokoládés masszához keverjük. Tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk, és kb. 25-30 perc alatt megsütjük. A baracklekvárt (nem darabosat) felforrósítjuk, és azonnal megkenjük vele a sütőből kivett, forró süteményt. A tortabevonót apró darabokra vágjuk, felolvasztjuk. Elkeverjük az olajjal, a már kihűlt a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük-simítjuk rajta. Mielőtt teljesen megdermedne a csokoládémáz, késheggyel kb. 5 X 5 cm-es négyzeteket jelölünk be a tetején, s mindegyik közepére 1-1 fél diót nyomunk. Hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor a jelölővonal mentén szeleteljük. Hűvös helyen, de nem hűtőszekrényben tároljuk. Sokáig eláll.
Hozzávalók: 200 g étcsokoládé, 250 g vaj vagy margarin, 200 g porcukor, 6 tojás, só, 100 g finomliszt, 200 g durvára vágott dió, fél csomag sütőpor, fél kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg.
Hozzávalók a mázhoz: 200 g sárgabaracklekvár, 100 g tortabevonó étcsokoládé, 1 evőkanál olaj, felezett dió.
Egy közepes méretű (kb. 25 X 35 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Ffelolvasztjuk, majd langyosra hűtjük a csokoládét.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, a tojássárgákkal és a csokoládéval. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A lisztet összevegyítjük a dióval, fűszerekkel és a sütőporral, majd a habbal felváltva a csokoládés masszához keverjük. Tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk, és kb. 25-30 perc alatt megsütjük. A baracklekvárt (nem darabosat) felforrósítjuk, és azonnal megkenjük vele a sütőből kivett, forró süteményt. A tortabevonót apró darabokra vágjuk, felolvasztjuk. Elkeverjük az olajjal, a már kihűlt a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük-simítjuk rajta. Mielőtt teljesen megdermedne a csokoládémáz, késheggyel kb. 5 X 5 cm-es négyzeteket jelölünk be a tetején, s mindegyik közepére 1-1 fél diót nyomunk. Hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor a jelölővonal mentén szeleteljük. Hűvös helyen, de nem hűtőszekrényben tároljuk. Sokáig eláll.
ZÖLD SÜTEMÉNY
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg Ráma, 6 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, 1 egész tojás, 1 csomag sütőpor, kevés tej. Ezeket jól összegyúrjuk, és 2 lapot sütünk belőle.
Hozzávalók a krémhez: fél liter tej és 5 evőkanál liszt, melyeket összefőzünk. Ha kihűlt, belekeverünk 20 dkg Rámát, 1 csomag vaníliás cukrot, 20 dkg porcukrot, majd ennek a krémnek a felével megkenjük az egyik tésztalapot. Kb. 2 csomag babapiskótát megáztatunk 2,5 dl langyos tejben elkevert 2 evőkanál cukor és 1 dió- vagy mandulaaroma keverékében. Arra nagyon kell ügyelni, hogy a piskóta el ne ázzon. Az áztatott babapiskótákat a krémre helyezzük, a piskótákra rákenjük a krém másik felét, és erre helyezzük a második tésztalapot. Hűtőbe tesszük és másnap csokimázzal bevonjuk.
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg Ráma, 6 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, 1 egész tojás, 1 csomag sütőpor, kevés tej. Ezeket jól összegyúrjuk, és 2 lapot sütünk belőle.
Hozzávalók a krémhez: fél liter tej és 5 evőkanál liszt, melyeket összefőzünk. Ha kihűlt, belekeverünk 20 dkg Rámát, 1 csomag vaníliás cukrot, 20 dkg porcukrot, majd ennek a krémnek a felével megkenjük az egyik tésztalapot. Kb. 2 csomag babapiskótát megáztatunk 2,5 dl langyos tejben elkevert 2 evőkanál cukor és 1 dió- vagy mandulaaroma keverékében. Arra nagyon kell ügyelni, hogy a piskóta el ne ázzon. Az áztatott babapiskótákat a krémre helyezzük, a piskótákra rákenjük a krém másik felét, és erre helyezzük a második tésztalapot. Hűtőbe tesszük és másnap csokimázzal bevonjuk.
TÚRÓS ZSERBÓ
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 10 dkg margarin, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 kanál tejföl.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, 3 lapot nyújtunk. Egy lapot tepsibe helyezünk, megkenjük lekvárral és megszórjuk darált dióval (cukor nélkül). Rátesszük a következő lapot. Ezt is megkenjük lekvárral, rátesszük a túrókrémet, majd a harmadik lappal fedjük. Túrókrém: fél kg túró, 20 dkg porcukor, 3 dkg búzadara, 3 tojássárgája, 6 dkg vaj, reszelt citromhéj, 2 kanál tejföl. Mindezeket jól kikeverjük, majd hozzáadjuk 3 tojás felvert habját. Megsütjük, csokimázzal borítjuk.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 10 dkg margarin, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 kanál tejföl.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, 3 lapot nyújtunk. Egy lapot tepsibe helyezünk, megkenjük lekvárral és megszórjuk darált dióval (cukor nélkül). Rátesszük a következő lapot. Ezt is megkenjük lekvárral, rátesszük a túrókrémet, majd a harmadik lappal fedjük. Túrókrém: fél kg túró, 20 dkg porcukor, 3 dkg búzadara, 3 tojássárgája, 6 dkg vaj, reszelt citromhéj, 2 kanál tejföl. Mindezeket jól kikeverjük, majd hozzáadjuk 3 tojás felvert habját. Megsütjük, csokimázzal borítjuk.
HUSZÁRCSÓK
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 5 dkg mandula, fél citrom héja reszelve.
A hozzávalókat a mandula kivételével gyorsan összedolgozzuk. Rúd alakra kisodorjuk, diónyi darabokat vágunk belőle, ezekből golyókat formálunk, tojásfehérjével megkenjük, vékonyra vágott cukros mandulába forgatjuk. Minden golyócska közepébe belenyomjuk az ujjunkat, középmeleg sütőben sütjük. A sütés után a kis mélyedésekbe lekvárt teszünk.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 5 dkg mandula, fél citrom héja reszelve.
A hozzávalókat a mandula kivételével gyorsan összedolgozzuk. Rúd alakra kisodorjuk, diónyi darabokat vágunk belőle, ezekből golyókat formálunk, tojásfehérjével megkenjük, vékonyra vágott cukros mandulába forgatjuk. Minden golyócska közepébe belenyomjuk az ujjunkat, középmeleg sütőben sütjük. A sütés után a kis mélyedésekbe lekvárt teszünk.
FERDINÁND TEKERCS
60 dkg lisztet összedolgozunk 5 dkg, egy kevés tejben felfuttatott élesztővel, 3 tojássárgával, csipetnyi sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
Habosra kikeverünk 20 dkg vajat, és 4 evőkanál porcukrot, majd a tésztára kenjük. A tésztát összegöngyölve, kétujjnyi darabokra vágjuk. Az így kapott csigákat szorosan egymás mellé fektetjük egy kikent tepsiben, és a már előmelegített sütőben megsütjük. Ha félig átsültek a tekercsek, 2 dl forró tejjel leöntjük, amelyben elkevertünk 1 csomag vaníliás cukrot.
60 dkg lisztet összedolgozunk 5 dkg, egy kevés tejben felfuttatott élesztővel, 3 tojássárgával, csipetnyi sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
Habosra kikeverünk 20 dkg vajat, és 4 evőkanál porcukrot, majd a tésztára kenjük. A tésztát összegöngyölve, kétujjnyi darabokra vágjuk. Az így kapott csigákat szorosan egymás mellé fektetjük egy kikent tepsiben, és a már előmelegített sütőben megsütjük. Ha félig átsültek a tekercsek, 2 dl forró tejjel leöntjük, amelyben elkevertünk 1 csomag vaníliás cukrot.
BOSNYÁK SZELET
25 dkg lisztet összekeverünk egy csomag sütőporral, 10 dkg cukorral, 10 dkg vajjal, egy citrom levével és lereszelt héjával, fél csomag vaníliás cukorral, 1 tojással, és két kanál tejjel, hogy könnyen nyújtható legyen. Kivajazott tepsibe fektetjük a tésztát, megnyomkodjuk, majd legalább félujjnyi vastagon szilvalekvárt teszünk rá. 10 dkg lisztet összekeverünk 10 dkg vajjal, 5 dkg cukorral és 5 dkg dióval, így omlós tésztát kapunk. A tésztából formázzunk kis golyókat, melyeket a lekvár tetejére helyezünk. Az egészet egyben megsütjük, és ha kész meghintjük vaníliás cukorral. Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
25 dkg lisztet összekeverünk egy csomag sütőporral, 10 dkg cukorral, 10 dkg vajjal, egy citrom levével és lereszelt héjával, fél csomag vaníliás cukorral, 1 tojással, és két kanál tejjel, hogy könnyen nyújtható legyen. Kivajazott tepsibe fektetjük a tésztát, megnyomkodjuk, majd legalább félujjnyi vastagon szilvalekvárt teszünk rá. 10 dkg lisztet összekeverünk 10 dkg vajjal, 5 dkg cukorral és 5 dkg dióval, így omlós tésztát kapunk. A tésztából formázzunk kis golyókat, melyeket a lekvár tetejére helyezünk. Az egészet egyben megsütjük, és ha kész meghintjük vaníliás cukorral. Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
MARCIPÁNOS SÜTEMÉNY
Tészta: 20 dkg margarint, 20 dkg cukorral, 8 tojássárgájával, 4 evőkanál tejföllel, 6 evőkanál kakaóval jól kikeverünk, majd 20 dkg lisztet és 2 mokkáskanál sütőport keverünk hozzá. Végül a 8 tojásfehérjéből készült habot is belekeverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és közepes lángon sütjük. Töltelék: 25 dkg margarint felolvasztunk és összekeverjük 25 dkg porcukorral, 25 dkg grízzel, egy mandula aromával, majd hozzáöntünk kb. 2 dl tejet és így együtt főzzük, amíg a gríz meg nem fő. Ezután lehűtjük, miközben többször megkeverjük. Rákenjük a tésztalapra és csokimázzal bevonjuk.
Tészta: 20 dkg margarint, 20 dkg cukorral, 8 tojássárgájával, 4 evőkanál tejföllel, 6 evőkanál kakaóval jól kikeverünk, majd 20 dkg lisztet és 2 mokkáskanál sütőport keverünk hozzá. Végül a 8 tojásfehérjéből készült habot is belekeverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és közepes lángon sütjük. Töltelék: 25 dkg margarint felolvasztunk és összekeverjük 25 dkg porcukorral, 25 dkg grízzel, egy mandula aromával, majd hozzáöntünk kb. 2 dl tejet és így együtt főzzük, amíg a gríz meg nem fő. Ezután lehűtjük, miközben többször megkeverjük. Rákenjük a tésztalapra és csokimázzal bevonjuk.
TÚRÓS ŐZGERINC 2.
Hozzávalók: 16 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 1 tojássárgája, 2 evőkanál porcukor, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 2 evőkanál tejföl.
A hozzávalókat összegyúrjuk, és két részre osztjuk. Őzgerincforma nagyságúra kinyújtjuk (picit nagyobbra), és kibélelünk vele 2 őzgerincformát, úgy hogy a két széle lelógjon.
A töltelékhez 4 tojássárgáját, 2 csomag túrót, 3 evőkanál búzadarát, 25 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, kevés citromhéjat, 10 dkg mazsolát összekeverünk, melyhez a 4 tojás keményre vert habját adjuk. A tölteléket elosztjuk a két, tésztával kibélelt formában. A tészta széleit visszahajtjuk úgy, hogy fedjék egymást, majd lassú tűznél készre sütjük.
Hozzávalók: 16 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 1 tojássárgája, 2 evőkanál porcukor, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 2 evőkanál tejföl.
A hozzávalókat összegyúrjuk, és két részre osztjuk. Őzgerincforma nagyságúra kinyújtjuk (picit nagyobbra), és kibélelünk vele 2 őzgerincformát, úgy hogy a két széle lelógjon.
A töltelékhez 4 tojássárgáját, 2 csomag túrót, 3 evőkanál búzadarát, 25 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, kevés citromhéjat, 10 dkg mazsolát összekeverünk, melyhez a 4 tojás keményre vert habját adjuk. A tölteléket elosztjuk a két, tésztával kibélelt formában. A tészta széleit visszahajtjuk úgy, hogy fedjék egymást, majd lassú tűznél készre sütjük.
KÓKUSZ LINZER
Fél kg lisztből, 1 csomag Rámából, 1 csomag vaníliás cukorból, 25 dkg porcukorból, 3 egész tojásból, 20 dkg kókuszreszelékből, 1 csomag sütőporból tésztát gyúrunk, majd kinyújtjuk. Karikákat szaggatunk belőle, majd kikent, lisztezett tepsiben megsütjük. Végül pikáns lekvárral összeragasztgatjuk, és porcukorral meghintjük a tetejét. Csokimázzal is lehet borítani.
Fél kg lisztből, 1 csomag Rámából, 1 csomag vaníliás cukorból, 25 dkg porcukorból, 3 egész tojásból, 20 dkg kókuszreszelékből, 1 csomag sütőporból tésztát gyúrunk, majd kinyújtjuk. Karikákat szaggatunk belőle, majd kikent, lisztezett tepsiben megsütjük. Végül pikáns lekvárral összeragasztgatjuk, és porcukorral meghintjük a tetejét. Csokimázzal is lehet borítani.
ASZALTSZILVALEVES
Hozzávalók: 40 dkg aszalt szilva, 5 dkg cukor, 1 dl vörösbor, 2 dl tejföl (vagy tejszín), 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, fahéj, só.
A jól megmosott szilvát 1 liter hideg vízben feltesszük főni. Ha forr, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a fahéjat, csipet sót, és puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a liszttel és kevés vízzel összehabart tejfölt (vagy tejszínt) és a vajat. Cukorral édesítjük és melegen tálaljuk.
Hozzávalók: 40 dkg aszalt szilva, 5 dkg cukor, 1 dl vörösbor, 2 dl tejföl (vagy tejszín), 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, fahéj, só.
A jól megmosott szilvát 1 liter hideg vízben feltesszük főni. Ha forr, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a fahéjat, csipet sót, és puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a liszttel és kevés vízzel összehabart tejfölt (vagy tejszínt) és a vajat. Cukorral édesítjük és melegen tálaljuk.


