SAJTOS KOCKA
15 dkg lisztet összegyúrunk 3 dkg vajjal, 10 dkg reszelt sajttal, sóval, kevés pirospaprikával és 1-2 kanál natúr joghurttal. Vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval kisebb kockákra vágjuk. Kivajazott tepsiben aranysárgára sütjük.
HABOS-DIÓS PITE
Hozzávalók: 4 db tojás, 15 dkg Ráma, 35 dkg porcukor, 22 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 15 dkg darált dió, baracklekvár.
A tojássárgákból, margarinból, 15 dkg porcukorból, lisztből, sütőporból tésztát gyúrunk. A tésztát egy közepes nagyságú tepsibe szép egyenletesen, lisztes kézzel elsimítjuk. A tojásfehérjéket, az apránként beleszórt 20 dkg porcukorral kemény habbá verjük, majd a darált dióval elkeverjük. A tepsiben lévő tésztát baracklekvárral megkenjük, és a diós habbal befedjük. Kb. 25 percig sütjük közepes hőmérsékletű sütőben.
TÚRÓS PUFFANCS
Hozzávalók: 25 dkg áttört túró, 3 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 8 evőkanál liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál cukor.
Mindent összekeverünk és 15 percig állni hagyjuk. Forró olajba kanállal szaggatjuk a puffancsokat, és mindkét oldalukat megsütjük. Szépen megdagadnak. Az olajatitaasuk le papírtörlőn, majd porcukorral (fahéjas, vaníliás is lehet) hintve vagy lekvárral kínáljuk.
JUGÓ SZELET
Hozzávalók: egy lekvárral megkent és felszeletelt piskótatekercs.
Hozzávalók a kakaós tésztához: 6 tojás, 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, másfél dl étolaj, fél dl langyos víz, 2 kanál kakaó, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
Hozzávalók a krémhez: 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 2 csomag vaníliás pudingpor, fél liter tej.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd a vízzel, kakaóval, olajjal. Ezután óvatosan, felváltva hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét és a lisztet a szódabikarbónával. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük. A pudingot felfőzzük a tejjel. A margarint habosra keverjük a cukorral. Ha a puding kihűlt, a két krémet összekeverjük. A kihűlt kakaós tésztát kettévágjuk. Az egyik lapot megkenjük a krém felével. Egyenletesen rárakjuk a felszeletelt piskótatekercseket (fektetve), majd rákenjük a maradék krémet (a tekercsközöket is kikenve). Erre kerül a másik tésztalap. Tetejét porcukorral szórhatjuk vagy csokimázzal vonjuk be.
ANZAC
Hozzávalók: 10 dkg zabpehely, 13 dkg finomliszt, 8 dkg kókuszreszelék, 15 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál forró víz, 1 kiskanál szódabikarbóna.
A zabpelyhet a liszttel, és a kókuszreszelékkel elkeverjük. A vajat a mézzel kis lábasban felolvasztjuk. A szódabikarbónát a forró vízben feloldjuk, majd a mézes vajjal együtt a lisztkeverékbe öntjük, és alaposan összegyúrjuk. Kiskanál segítségével egy kikent tepsibe a tésztából egymástól távol kis halmokat rakunk. Mérsékelten meleg sütőben (kb. 150 fokos) 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Jól záródó dobozban sokáig eláll ez a finom édesség.
A sütési időt nem tudom megmondani. Hagyományos gázsütőnk van. Semmi légkeverés, semmi digitális kijelző. Van a sütőnkön egy ötfokú skála, de hogy azokhoz milyen hőmérséklet tartozik nem tudom. Tapasztalatból, illat és ránézés alapján sütünk. Ha a sütőnk eléri a 3-as fokozatot, előmelegedett, s hőt már nem szoktuk csökkenteni. Mehet be a süti. Innentől kezdve figyeljük és szaglászunk. Ha a teteje nagyon pirul, letakarjuk (sütőpapír, alufólia), s ekkor kicsit visszaveszünk a hőből. Ha nem nagyon töltelékes a sütnivaló, alkalmazható a tűpróba is.
Ha tudom a sütési időt, hőfokot és tepsiméretet (mert így raktam el, így írtam le valamikor, valahonnan a receptet) akkor természetesen megosztom veletek. Ha nem írtam, akkor pontosat én sem tudok. Mindenkinek magának kell megtapasztalnia. És persze a tepsi méretétől (süti vastagságától) is függ a sütési idő.
Bocsi, túrós zserbót.
Zsolesz180,
a mézes zserbót milyen hőfokon és meddig kell sütni?
DIÓS KOCKA
Hozzávalók: 200 g étcsokoládé, 250 g vaj vagy margarin, 200 g porcukor, 6 tojás, só, 100 g finomliszt, 200 g durvára vágott dió, fél csomag sütőpor, fél kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg.
Hozzávalók a mázhoz: 200 g sárgabaracklekvár, 100 g tortabevonó étcsokoládé, 1 evőkanál olaj, felezett dió.
Egy közepes méretű (kb. 25 X 35 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Ffelolvasztjuk, majd langyosra hűtjük a csokoládét.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, a tojássárgákkal és a csokoládéval. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A lisztet összevegyítjük a dióval, fűszerekkel és a sütőporral, majd a habbal felváltva a csokoládés masszához keverjük. Tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk, és kb. 25-30 perc alatt megsütjük. A baracklekvárt (nem darabosat) felforrósítjuk, és azonnal megkenjük vele a sütőből kivett, forró süteményt. A tortabevonót apró darabokra vágjuk, felolvasztjuk. Elkeverjük az olajjal, a már kihűlt a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük-simítjuk rajta. Mielőtt teljesen megdermedne a csokoládémáz, késheggyel kb. 5 X 5 cm-es négyzeteket jelölünk be a tetején, s mindegyik közepére 1-1 fél diót nyomunk. Hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor a jelölővonal mentén szeleteljük. Hűvös helyen, de nem hűtőszekrényben tároljuk. Sokáig eláll.
ZÖLD SÜTEMÉNY
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg Ráma, 6 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, 1 egész tojás, 1 csomag sütőpor, kevés tej. Ezeket jól összegyúrjuk, és 2 lapot sütünk belőle.
Hozzávalók a krémhez: fél liter tej és 5 evőkanál liszt, melyeket összefőzünk. Ha kihűlt, belekeverünk 20 dkg Rámát, 1 csomag vaníliás cukrot, 20 dkg porcukrot, majd ennek a krémnek a felével megkenjük az egyik tésztalapot. Kb. 2 csomag babapiskótát megáztatunk 2,5 dl langyos tejben elkevert 2 evőkanál cukor és 1 dió- vagy mandulaaroma keverékében. Arra nagyon kell ügyelni, hogy a piskóta el ne ázzon. Az áztatott babapiskótákat a krémre helyezzük, a piskótákra rákenjük a krém másik felét, és erre helyezzük a második tésztalapot. Hűtőbe tesszük és másnap csokimázzal bevonjuk.
TÚRÓS ZSERBÓ
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 10 dkg margarin, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 kanál tejföl.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, 3 lapot nyújtunk. Egy lapot tepsibe helyezünk, megkenjük lekvárral és megszórjuk darált dióval (cukor nélkül). Rátesszük a következő lapot. Ezt is megkenjük lekvárral, rátesszük a túrókrémet, majd a harmadik lappal fedjük. Túrókrém: fél kg túró, 20 dkg porcukor, 3 dkg búzadara, 3 tojássárgája, 6 dkg vaj, reszelt citromhéj, 2 kanál tejföl. Mindezeket jól kikeverjük, majd hozzáadjuk 3 tojás felvert habját. Megsütjük, csokimázzal borítjuk.
HUSZÁRCSÓK
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 5 dkg mandula, fél citrom héja reszelve.
A hozzávalókat a mandula kivételével gyorsan összedolgozzuk. Rúd alakra kisodorjuk, diónyi darabokat vágunk belőle, ezekből golyókat formálunk, tojásfehérjével megkenjük, vékonyra vágott cukros mandulába forgatjuk. Minden golyócska közepébe belenyomjuk az ujjunkat, középmeleg sütőben sütjük. A sütés után a kis mélyedésekbe lekvárt teszünk.
FERDINÁND TEKERCS
60 dkg lisztet összedolgozunk 5 dkg, egy kevés tejben felfuttatott élesztővel, 3 tojássárgával, csipetnyi sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
Habosra kikeverünk 20 dkg vajat, és 4 evőkanál porcukrot, majd a tésztára kenjük. A tésztát összegöngyölve, kétujjnyi darabokra vágjuk. Az így kapott csigákat szorosan egymás mellé fektetjük egy kikent tepsiben, és a már előmelegített sütőben megsütjük. Ha félig átsültek a tekercsek, 2 dl forró tejjel leöntjük, amelyben elkevertünk 1 csomag vaníliás cukrot.
BOSNYÁK SZELET
25 dkg lisztet összekeverünk egy csomag sütőporral, 10 dkg cukorral, 10 dkg vajjal, egy citrom levével és lereszelt héjával, fél csomag vaníliás cukorral, 1 tojással, és két kanál tejjel, hogy könnyen nyújtható legyen. Kivajazott tepsibe fektetjük a tésztát, megnyomkodjuk, majd legalább félujjnyi vastagon szilvalekvárt teszünk rá. 10 dkg lisztet összekeverünk 10 dkg vajjal, 5 dkg cukorral és 5 dkg dióval, így omlós tésztát kapunk. A tésztából formázzunk kis golyókat, melyeket a lekvár tetejére helyezünk. Az egészet egyben megsütjük, és ha kész meghintjük vaníliás cukorral. Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
MARCIPÁNOS SÜTEMÉNY
Tészta: 20 dkg margarint, 20 dkg cukorral, 8 tojássárgájával, 4 evőkanál tejföllel, 6 evőkanál kakaóval jól kikeverünk, majd 20 dkg lisztet és 2 mokkáskanál sütőport keverünk hozzá. Végül a 8 tojásfehérjéből készült habot is belekeverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és közepes lángon sütjük. Töltelék: 25 dkg margarint felolvasztunk és összekeverjük 25 dkg porcukorral, 25 dkg grízzel, egy mandula aromával, majd hozzáöntünk kb. 2 dl tejet és így együtt főzzük, amíg a gríz meg nem fő. Ezután lehűtjük, miközben többször megkeverjük. Rákenjük a tésztalapra és csokimázzal bevonjuk.
TÚRÓS ŐZGERINC 2.
Hozzávalók: 16 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 1 tojássárgája, 2 evőkanál porcukor, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 2 evőkanál tejföl.
A hozzávalókat összegyúrjuk, és két részre osztjuk. Őzgerincforma nagyságúra kinyújtjuk (picit nagyobbra), és kibélelünk vele 2 őzgerincformát, úgy hogy a két széle lelógjon.
A töltelékhez 4 tojássárgáját, 2 csomag túrót, 3 evőkanál búzadarát, 25 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, kevés citromhéjat, 10 dkg mazsolát összekeverünk, melyhez a 4 tojás keményre vert habját adjuk. A tölteléket elosztjuk a két, tésztával kibélelt formában. A tészta széleit visszahajtjuk úgy, hogy fedjék egymást, majd lassú tűznél készre sütjük.
KÓKUSZ LINZER
Fél kg lisztből, 1 csomag Rámából, 1 csomag vaníliás cukorból, 25 dkg porcukorból, 3 egész tojásból, 20 dkg kókuszreszelékből, 1 csomag sütőporból tésztát gyúrunk, majd kinyújtjuk. Karikákat szaggatunk belőle, majd kikent, lisztezett tepsiben megsütjük. Végül pikáns lekvárral összeragasztgatjuk, és porcukorral meghintjük a tetejét. Csokimázzal is lehet borítani.
ASZALTSZILVALEVES
Hozzávalók: 40 dkg aszalt szilva, 5 dkg cukor, 1 dl vörösbor, 2 dl tejföl (vagy tejszín), 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, fahéj, só.
A jól megmosott szilvát 1 liter hideg vízben feltesszük főni. Ha forr, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a fahéjat, csipet sót, és puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a liszttel és kevés vízzel összehabart tejfölt (vagy tejszínt) és a vajat. Cukorral édesítjük és melegen tálaljuk.
Francia krémes / nem lehet elrontani /
Leveses tésztából két lapot sütünk kb 25x30cm
Hűtőből kivéve ,kicsit hagyjuk majd kibontjuk ,ketté vágjuk ,kicsit lisztezve alul.felül, kisodorjuk ,sütőpapírra téve megkockázzuk /segítség a szeleteléshez / megszúrkáljuk,hogy ne púposodjon fel !
Krém Dr HáziKRÉMES krémporból:
Tálba öntjük a port ,majd a 800ml hideg tejet és habverővel kemény habbá verjük /3 perc /
Hab : Meggle 250ml kb elég Cukrászhab + 1 Habfixáló így még tartósabb lesz ,felverjük .
A kihűlt lapokat megtöltjük a krémmel,majd a habbal ,a tetejére fondantot készítünk .
Fondant : 5 evőkanál tej,20dkg porcukor,forrásig főzzük,majd beleteszünk fél kiskanál instant kávét legvégül ,7dkg vaj vagy Rámát ,tűzről levéve pár percig keverjük ,mikor már érezzük ,hogy sűrűsödik a tésza tetejére kanalazzuk !
Hűtőbe tesszük ,szeleteljük !
Jó étvágyat !
Újabb hozzászólásokKorábbi hozzászólások