ALMASALÁTA
2 savanykás (20 dkg), jól megmosott almát vékony szeletekre vágunk. 1,5 dl natúr joghurtot mézzel, sóval, citromlével ízesítünk, majd az almára öntjük. Néhány órát állni hagyjuk. Tálalás előtt megszórjuk kevés darabolt dióval.
MANDULÁS KIFLI
25 dkg lisztből, 20 dkg vajból, 10 dkg porcukorból és 10 dkg darált mandulából tésztát gyúrunk. Apró, ceruza vastagságú kifliket formázunk, melyeket megsütünk, majd vaníliás porcukorban meghempergetünk.
MACSKASZEM
Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 5 tojás, 9 evőkanál tej, 3 evőkanál kakaó, babapiskóta, lekvár, 2-3 evőkanál rum.
A tojássárgákat kikeverjük a margarinnal, a porcukorral, a sütőporos liszttel és a kakaóval. Végül belekeverjük a tejet és a fehérjékből vert habot is. Őzgerincformába öntjük a massza felét. A babapiskótákat kettesével, lekvárral összeragasztjuk, rumban (rumos tejben vagy csak tejben) kicsit megáztatjuk és a masszára helyezzük (hosszában, lehetőség szerint két sor férjen el egymás mellett)). Ráöntjük a massza másik felét, majd megsütjük. A kész süteményt csokimázzal bevonhatjuk.
KÖRTÉS KÁPOSZTASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg kemény, édes fejeskáposzta, 2 nagy vagy 4 kicsi kemény körte, 1 nagy fej vöröshagyma, 1,5 dl majonéz, 2 dl kefír (tejföllel finomabb, de minden ízlés dolga), fél citrom leve, 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál só, ízlés szerint törött fehérbors.
A káposztát lereszeljük, sóval meghintjük s jól összekeverve 20 percig állni hagyjuk. Közben a vöröshagymát egészen apróra vágjuk, és ugyancsak megsózva félretesszük. A körtét nagylyukú reszelőn lereszeljük, és hogy ne barnuljon meg, meglocsoljuk a citromlével. Jól összekeverjük és ezt is félretesszük. Salátástálban simára keverjük a majonézt a kefírrel (vagy tejföllel). Cukorral, borssal ízesítjük, majd a hagymát is hozzáadjuk (nem kell kicsavarni). Végül beletesszük a csak gyengén kicsavart káposztát, valamint a körtét (levével együtt) és az egészet alaposan összekeverjük. Hűtőben, legalább fél napig érleljük. Tálalás előtt ismét keverjük össze.
ÉRSEKÚJVÁRI KRÉMES
8 tojásfehérjét 30 dkg porcukorral habbá verünk, majd belekeverünk 30 dkg darált diót. A masszából két lapot sütünk. 8 tojássárgáját, 2 csomag vaníliás cukrot, 4 dl tejet, 15 dkg porcukrot, 4 evőkanál búzadarát összefőzünk. Ha kihűlt 10 dkg puha vajat belekeverünk.
A krémmel megtöltjük a tésztát, a tetejét csokoládémázzal bevonjuk.
ALMAGRÍZ
Hozzávalók: búzadara, 1 liter almalé, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, őröl fahéj ízlés szerint.
Úgy készül, mint a tejbegríz, csak a tejet az almalé helyettesíti. Tehát felforraljuk az almalevet. Folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a grízt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ha már kellően sűrű, akkor hideg vízzel kiöblített tálkákba öntjük. Miután kihűlt, hűtőbe tesszük. Tehetünk rá savanykás lekvárt, esetleg almakompótot, de önmagában is finom.
ALMAFELFÚJT
Hozzávalók: 20 dkg szikkadt kalács, 3 alma, 2 dl tej, 4 tojás, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál mazsola, 1 evőkanál vágott mandula, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só.
A kalácsot morzsára törjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. 4 kisebb tűzálló tálat kivajazunk, és porcukorral meghintjük. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és szeletekre vágjuk. A sütőt előmelegítjük. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. Megsózzuk, majd a fahéjat is belekeverjük. Apránként felöntjük a tejjel, s közben folyamatosan keverjük. Beleforgatjuk a kalácsmorzsát, a mazsolát, a mandulát, az almát, végül a felvert habot. A masszát a formákban elosztjuk, de csak háromnegyed részéig töltjük meg. Sütőben, tűpróbáig sütjük. Tányérra borítva, forrón, azonnal tálaljuk, mert hamar összeesik.
Sziasztok!
Van valakinek tuti jol bevalt Vadas receptje?
Koszi
VAKONDTÚRÁS TORTA
Hozzávalók: 4 dl tejszín, 25 dkg étcsokoládé, 20 dkg vaj, 18 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 4 tojás, 38 dkg liszt, 1 dl tej, 8 dkg finomra reszelt étcsokoládé, 1 doboz (425 ml) sárgabarackbefőtt, vaj, zsemlemorzsa, porcukor.
A tejszínt felhevítjük (ne forraljuk), majd húzzuk félre. Szórjuk bele a feldarabolt étcsokoládét, és kevergetve olvasszuk meg. Amikor kihűlt a csokis tejszín, tegyük hűtőbe, és legalább egy éjszakát pihentessük. A vajat, a cukrot, és a vaníliás cukrot keverjük krémesre. Dolgozzuk bele a tojásokat, a sütőporral elkevert lisztet, a tejet és 5 dkg reszelt csokoládét. Vajjal kikent és zsemlemorzsával meghintett, 26 cm átmérőjű tortaformába simítjuk a tésztát, majd előmelegített sütőben, 175 fokon, kb. 45 perc alatt süssük meg. A formából kiborítva hagyjuk kihűlni. A torta tetejét vájjuk ki úgy, hogy körben kb. 2 cm-es széle maradjon. Lecsöpögtetett barackkal rakjuk ki a torta alját. A tejszínes csokoládét keverjük habosra, és púposan halmozzuk a barackokra. A tortalap kivájt részét morzsoljuk szét, majd szórjuk a krémre. A tortát a maradék reszelt csokoládéval és kevés porcukorral meghintve kínáljuk. Banánnal is finom.
TÚRÓKRÉMLEVES
Nemrég étteremben ettem, s mivel nagyon ízlett, netes keresgélés után házilag is elkészíttük. Persze más az ízélmény, de abban az őrült melegben nagyon jó volt.
Hozzávalók: 250 g túró, 300 g natúr joghurt, 55 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve, kevés fahéj, felkockázott gyümölcsök.
A túrót a joghurtot, a kétféle cukrot, a citrom héját, levét és a fahéjat botmoxerrel alaposan dolgozzuk meg. Feldarabolt gyümölcskockákat dobáljunk bele. Hűtsük le, együk meg!
Barackkal és ananásszal készítettük már. Citromlevet és héjat nem tettük bele. Bár lehet, hogy még jobb lenne velük, sőt akár narancshéjjel és narancslével is. Egyik alkalommal 400 g joghurot tettünk bele, kicsit hígabb lett, de jó volt.
ZSIRÁF TORTA
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 150 ml olaj, 125 ml őszibarackos ivójoghurt, 3 teáskanál cukrozatlan kakaópor.
Hozzávalók a krémhez: 375 ml őszibarackos ivójoghurt, 7,5 dkg cukor, 200 ml hideg habtejszín, 1 tasak zselatin fix.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot is a kakaó kivételével és keverjük sima tésztává. Egy 26 cm-es átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A tészta felét öntsük a formába. A tészta másik feléhez keverjük hozzá a kakaóport. A kakaós tésztát lassan, foltonként öntsük, kanalazzuk a formában lévő tésztára. Előmelegített sütőben, 160 fokon, kb. 35 perc alatt süssük meg a tortát. A megsült tésztát 10 percig hagyjuk a formában pihenni, majd rácsra helyezve hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez a joghurtot keverjük el a cukorral. A tejszínt verjük habbá, majd keverjük hozzá a zselatin fixet és a joghurtot. Vízszintesen vágjuk félbe a kihűlt tésztát. Az alsó tortalapon egyenletesen kenjük el az összes krémet, majd helyezzük rá a felső tortalapot. Legalább 3 órán keresztül tároljuk hűtőben tálalás előtt. Ne díszítsük, önmagában mutatós. Bármilyen, gyümölcsös ízesítésű ívójoghurttal elkészíthető.
ASZTALI KÍSÉRTÉS
Hozzávalók: 8 db nagyobb burgonya, 10 dkg trappista sajt, 30 dkg sonka, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tej, 20 dkg sonkás krémsajt.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és hagyjuk hűlni. A sajtot lereszeljük. Egy tűzálló tálat kivajazunk. A sonkát, a krumplit és a hagymát feldaraboljuk, egyenletesen tűzálló tálba rétegezzük, és leöntjük a sajtkrémes tej keverékével. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.
26-osban sütöttem, de szerintem semmi gond nem lenne 24-essel sem. Csak tovább kellene sütni, illetve a tészta lenne magasabb. Ha megcsináljátok, a tésztamassza állagától nem kell megijedni, kicsit furcsa. A megsült tésztában nagyobb lyukak majd előfordulhatnak, mivel a szénsav sütés közben dolgozni fog. A krémet erdetileg csak a torta tetejére kellet kennei, de szerintem jobb ha szétvégjuk és a közepébe is töltünk, mert így kevésbé "folytós".
Zsolesz180 ! Tepsi vagy sütőforma méret ?
BRAZIL TORTA
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 6 tojás, 25 dkg cukor, 2,5 dl Coca-Cola, 1 csomag sütőpor.
Hozzávalók a krémhez: 4 dl tej, 5 evőkanál liszt, 20 dkg kókuszreszelék, 15 dkg cukor, 1 tubus sűrített tej.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájához lassan adagolva keverjük a sütőporos lisztet és a kólát. Ezután a fehérjékből a cukorral kemény habot verünk, majd óvatosan a kólás krémbe forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, majd kb. 180 fokos sütőben tűpróbáig, aranybarnára sütjük. A krémhez a tejet, a lisztet és cukrot összefőzzük, majd belekeverjük a sűrített tejet és a kókuszreszeléket. A kihűlt tésztát kettévágjuk, majd közepét és tetejét krémmel megkenjük. Kókuszreszelékkel megszórhatjuk.
KRÉMTÚRÓVAL TÖLTÖTT SÜLT ALMA
Hozzávalók: 4 nagyobb jonatán alma, 1 doboz mazsolás krémtúró, 2 evőkanál bogyós lekvár (málna, ribizli), 2 dkg szeletelt mandula, 2 dkg vaj, őrölt fahéj.
Az almákat megmossuk, leszárítjuk, de nem hámozzuk meg. A magházakat eltávolítjuk, majd kiskanállal az üreget kimélyítjük és megtöltjük az őrölt fahéjjal ízesített krémtúróval. A vaj felével kikent tűzálló tálba állítjuk az almákat. Tetejüket megkenjük a maradék vajjal. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Megkenjük kevés forró vízzel elkevert lekvárral, megszórjuk mandulával és még 2 percig sütjük.
TÚRÓS – MÁKOS SZELET
Hozzávalók: 2 dl tej, 1 kockacukor, 1 dkg élesztő, 25 dkg finomliszt, 13 + 5 dkg margarin, 1 tojássárgája + 2 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 3 evőkanál rum, 25 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 50 dkg túró, 1 csomag vaníliás pudingpor, só, őrölt szegfűszeg és fahéj.
Fél dl tejet meglangyosítunk, elkeverjük a kockacukorral, az élesztővel, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk 13 dkg margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, 1 csipet sót, és fél dl tejfölt, majd összegyúrjuk. Letakarjuk, 1 órát kelni hagyjuk. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal. A citromot forró vízben jól megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. A maradék 1,5 dl tejet felforraljuk a maradék 5 dkg margarinnal. Hozzáadjuk a mákot, a porcukor felét, 1-1 csapott mokkáskanál őrölt szegfűszeget és fahéjat, és 1 percig főzzük. Hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a rumos mazsolát. A túrót áttörjük. A 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A 2 tojássárgáját habosra keverjük a maradék porcukorral, 2 evőkanál citromlével, a maradék 1 dl tejföllel, a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a pudingport és a túrót, végül óvatosan a tojáshabot. Egy közepes méretű tepsit kikenünk, kilisztezünk. Lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyságú lapra nyújtjuk a tésztát, tepsibe terítjük. Villával megszurkáljuk, egyenletesen elkenjük rajta a mákos, majd a túrós krémet. 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, végül rombusz formájú szeletekre vágjuk.
ALMÁS – TOJÁSOS BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 4 nagy burgonya, 4 közepes méretű savanykás alma, 4 tojás, 1 póréhagyma, 3 dl joghurt, mustár, petrezselyemzöld, tengeri só, bors.
A tojást és a burgonyát megfőzzük, megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. Az almát vékonyan felszeleteljük. A pórét felkarikázzuk. A joghurtot kevés sóval, frissen őrölt borssal és mustárral fűszerezzük, majd beleforgatjuk az előkészített alapanyagokat. Jól lehűtjük, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
ALMÁS BURGONYALEPÉNY
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 12 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 6 dkg vaj, 25 dkg főtt, áttört burgonya.
Hozzávalók a töltelékhez: 40-50 dkg alma, 5 dkg cukor, 5 dkg mazsola.
A sütőporral elkevert liszthez hozzáadjuk a kétféle cukrot és a tojást. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, az előző nap megfőzött, de csak a felhasználás előtt áttört burgonyát és az egészet sima tésztává gyúrjuk. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát kivágjuk, szeletekre vágva, a cukorral és mazsolával elkeverjük.
A tésztát téglalap-alakúra nyújtjuk és zsírozott tepsibe tesszük. Az almatölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán, úgy, hogy a széleken kb. 5 cm-es részt szabadon hagyjunk. Az üres széleket a töltelékre hajtjuk. Forró sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
ZELLERES BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 35 dkg zeller, só, 1 dl tejszín, 2,5 dl tejföl, 2 evőkanál étkezési keményítő, 3 evőkanál apróra vágott zellerzöld, őrölt bors, reszelt szerecsendió.
Meghámozott burgonyát és zellert kb. 3 X 3 cm-es kockákra vágjuk, majd beletesszük egy lábosba. Felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi a kockákat. Megsózzuk és felforraljuk. Ha forr a víz, mérsékeljük a tüzet, lefedjük a lábost és puhára főzzük a burgonyát és a zellert. Kézi habverővel összekeverjük a tejszínt, a tejfölt és az étkezési keményítőt. Apróra vágjuk a zellerzöldet. Ha a zöldségek megfőttek, hozzáadjuk a keményítős keveréket és a zellerzöldet, őrölt borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Állandóan kevergetve besűrítjük a főzeléket. Ha még szükséges sózzuk.
Újabb hozzászólásokKorábbi hozzászólások