LMP javasolja is a plázák bezárását, ha ez megnyugtat.

" alt="

">
Nem azért spájzoltunk, mert háború, meg koplalás, hanem azért, mert a falusi háztartások önellátásra voltak berendezkedve. Ami megtermett, azt hasznosították. Nem volt kuka meg szemétszállítás, mert megettük, eltettük, megetettük az állatokkal, eltüzeltük, komposztáltuk.
Egyébként kíváncsi leszek most h. nincs majd iskola hanem otthon tanulás van... hány gyerek lesz majd az utcákon... játszótéren, plázákban... Stb... Pedig a lényege h. otthon maradni... 🤔
Viszont egy dolgot nem értettem abban a korszakban... Mert a kaja spejzolast igen... Mert féltek ha vmi történik...
Volt fürdőszoba víz kád boyler... De lavorban furdettek ők is úgy mosakodtak csak hétvégén volt pancsi... Nekik is...
Persze akkor egy szertartás volt játék stb... Nyáron amikor vigyáztak a szomszéd gyerekekre együtt fürdés csatatér... 😁
De még amikor tizenéves voltam akkor is ment a vita... Mondtam én nem ferek már bele lavorba...😁
Huszonévesen amikor arrajarva letusoltam jaj milyen vizes lesz minden...
Hát ilyen ez... 😁
Szóval ennyire megszokhatták azt h. nincs fürdőszoba??? 🤔😯
Hála égnek apanal ilyen gond nem volt. 😔
Nosztalgiázzunk?
A piros bödön alján ott volt a disznótorkor lesütött oldalas. A zsír alatt sokáig ehető maradt.
A kamrában nátron zsákokban az aszalt alma, szilva, stb.
Tavasszal (amikor legtöbb a tojás és legolcsóbb) jött a Rozika néni és egész évre elég tarhonyát gyártott (3 féle méretben).
Sok savanyú, lekvár, befőtt a polcokon, mindet anyu tette el.
Minden hozzávaló (kivéve a lisztet) megtermett a kertben, udvarban.
(Akkor még nem futószalagon gyártották a csirkemellet. Most 3 hónapos korban levágják, mert úgyis eltörik a lába a túlsúlyos melle miatt.)
Szóval a zoldparadicsom termett a kertben és abból lett csinálva savanyúság. Olyan jó nagy üveg biliben.
Hm... De jó volt...
Meg azok a mama sütik... 😋 🥧🍰
A 80-90es években nem szitalta... És akkor már papír zacskóban lehetett
kapni olyan sorakozott a polcon. A kristálycukor meg neylonban volt... Rizs nem volt papa a krumplit szerette ami a pincében volt amit papa épített... Külön voltak olyan napok amikor oda lement és leszedte a csirakat... 😁
Volt egy csomó lekvár... A barack volt a kedvencem...
Paradicsomle... Igazán vehettem volna hozzá vodkát huszonévesen .. 😁 De 34 évesen kezdtem inni... 😁
Volt még lencse...
Aztán a zsír ilyen piros bodonyben volt...
Másra nem emlékszem hogy be lett volna tarazva... A spejzban...
A melyhuto.. az volt tele cuccal. Az a nagy láda...
Egyetlen egy dolog fogyott belőle hamar a fagyi... 😁
Mikor ramszoltak csak annyit mondtam akkor cigi, kávé, meg egyebeket is tessék kicsit csökkenteni... 😋
Kertben ami kis kert volt... Csomó cuccot megtermeltek... Kedvencem a zoldparadicsomos savanyúság volt.
Másik nagyszülők is hasonló háztartást vezettek. Azt kell mondjam ügyesek voltak.
Ez a szülőkre nem ragadt r
Illetve anya esetében a parfüm, meg decor kozmetikai cuccok voltak felhalmozva... Meg ruha. 🤔
Bevallom én sem spejzolok itthon sokat. Mert rajarnék....
Most a tótkomlósi liszt a sztár.
Ja, és a válogatásról jut eszembe, hogy volt egy nagy botrány is, amikor a lencsefőzelékbe csattanó maszlag került, és egy csomó gyerek rosszul lett.
Anyunak sem volt mindegy, melyik malomból jött a liszt.
Tapintásra megkülönböztette őket.
Most már keverik a búzákat, h egyenletes legyen a liszt minősége.
Igen. Leginkább gyommagvak miatt.
Én is nagyon ritkán válogatok.

" alt="

">
A kristálycukor 50kg-os zsákban a kamrában volt, a lisztre csak úgy emlékszem, hogy a konyhaszekrényben volt szakajtóban. A lisztes zacskókat újrahasznosította a mama

" alt="

"> Ja, és nem volt mindegy, hogy milyet veszünk a boltban! Csabai lisztet kellett venni. Ha jól emlékszem, akkor még búzakalászos csomagolása volt a lisztnek, és rápecsételték, hogy melyik malomban készült.
Ha rizst főztek a nagymamáim, azt is mindig átválogatták... én már nem szoktam. Mondjuk manapság nincs is benne olyan kiválogatni való anyag szerintem.
"Nem emlékszem szitálta volna mama a lisztet."
Pedig az ő korában még nem volt előre csomagolt liszt, dara, cukor. Mindent a boltban mértek ki zacskókba.
Alap volt, h felhasználás előtt megszitáltak mindent.
Nem csak a moly, atka, uram bocsáss egér nyomok miatt, hanem azért is, mert így csomó mentes, laza lett a liszt.
"pormacska"
Az nem konkrétan a moly, mert a lisztmoly az egy molylepke.
De annak a jele, hogy a lárvái ott falatoztak.
De rizs-liszt-dara-morzsa mind lehet zsizsikes is, ami egy apró sötét rovar.
Majd nyár közepén is lesz mit bepótolni az iskolákban... Mert bocsánat vmelyik iskolában kinti wc se alig nem hogy digitális rendszer kiépítve... még itt Pesten se... A kompetencia táblázatot is papíralapon töltik ki, mert nincs másra kapacitás... majd nyár közepén lesz az írásbeli érettségi... Hú de jó lesz...
Bár ezek nem érintenek... Ezért izguljon más...
Szegediek figyelmébe:
https://szeged.hu/hirek/33549/koronavirus-szeged-
tizennegy-pontja-amelyhez-tartja-magat-a-varos-a-ves
zelyhelyzet-alatt
Én meg attól kapok idegbajt mindenki maradjon otthon. Olyanok teszik ki az fbre aki nyugdíjas, kismama, főállású anya, otthon dolgozik... Könyörgöm... Nem mindenki tudja megoldani... Specko mi nem tudunk itthonról dolgozni, és szerintem nem fizetnék ki az itthon maradast.. Meg ha mindenki otthon lesz hónapokat van az országnak annyi tartaléka hogy jövő hónapban ki tudják fizetni a nyugdíjat, gyest, anyamkínjat?????
Biztos h. jó oldalakról informálódunk nem kamu oldal.... Vagy mert a tvben bemondták már tuti úgy van minden???? Tuti annyi ember meghalt??? Tuti Kínában már vége a vírusnak????
Nem lehet h. vkik azt akarják hogy felboruljon minden, félj, vegyél olyat amit eddig nem... Fertőtlenítő... Liszt, cukor, nagyobb mennyiségben?
Viszik bele a politikát eddig az volt a baj nem zárta be a sulit most az h. bezárta...
A turizmus megingott...
Könyörgöm vkik maszkokat varrnak, és háromszoros áron adnak kezfertőtlenítőt... 🙄
Szóval nekem gyanús ez az egész... 🤔 De ne legyen igazam...
Csak annyira izgat legyen kettő Gyermelyi termék hetente a boltban.... Köszi a Telenortol a 100gb netet.
Fogalmam sincs a többi dologért izgulnom kell e... Vagy mi ez az egész...
Igen, az volt a moly. A búzadarát nagyon szereti. Szerintem a tk liszt is jobban ízlik neki, mint a finomliszt

" alt="

">
Újabb hozzászólásokKorábbi hozzászólások