Finomságok
Összes fórum témaHozzászólás témához | Új témakör létrehozása | 1 / 52 oldal |
egy kipróbált fekete erdő torta receptet kérnék ?
Valaki ismeri a cukorbevonó masszát, ami csütörtöktől akciós az Aldiban?
Lehet azt hevíteni?
Bonbon készítéshez felhasználható?
Lehet azt hevíteni?
Bonbon készítéshez felhasználható?
Egy kipróbált jó GM kenyér receptet tudna valaki ? /Kenyérsütőben készült /
Egy jó Francia krémes máz receptet szeretnék kérni ! Köszönöm
Kürtős kalács grill sütőben
Ősszel hoztunk Erdélyből kalácssütő hengert. A pálcája 8 mm-es, hengeres. A grillsütő pálcája, amire fel kell húzni a csirkét, 6 mm-es hatlap átmérőjű.
Nem mondom, hogy feltaláltam a spanyol viaszt, de a kalácssütő pálcájának a végét 1 cm-en lereszeltem hatszög alakúra, így tökéletesen illeszkedik a grillsütő motortengelyéhez, mint az eredeti pálca.
Innentől kezdve a sütés legmagasabb hőfokon, csak a felső fűtéssel. Ahogyan forog, gyönyörűen rákaramellizálódik a tésztára a cukor és finom, tökéletes kürtőskalácsokat kapunk.
Jó étvágyat!
Ősszel hoztunk Erdélyből kalácssütő hengert. A pálcája 8 mm-es, hengeres. A grillsütő pálcája, amire fel kell húzni a csirkét, 6 mm-es hatlap átmérőjű.
Nem mondom, hogy feltaláltam a spanyol viaszt, de a kalácssütő pálcájának a végét 1 cm-en lereszeltem hatszög alakúra, így tökéletesen illeszkedik a grillsütő motortengelyéhez, mint az eredeti pálca.
Innentől kezdve a sütés legmagasabb hőfokon, csak a felső fűtéssel. Ahogyan forog, gyönyörűen rákaramellizálódik a tésztára a cukor és finom, tökéletes kürtőskalácsokat kapunk.
Jó étvágyat!
Gyüjtöm a régi recepteket, és sokszor el is készítem őket.
Pl: Ganca, tócsni...stb...
Ha van régi bevált családi recepted, szivesen venném, főleg ami zsírral készül.
Illetve RÉGI LAGZIS SÜTEMÉNY RECEPTEKET is keresek.
Ezek a bevált receptek pótolhatatlanok, ezeket próbálom Noel miatt gluténmentesíteni..többedik próbálkozásra sikerülni szokott, ha elsőre nem mindig jó az arány.
Köszönöm
Pl: Ganca, tócsni...stb...
Ha van régi bevált családi recepted, szivesen venném, főleg ami zsírral készül.
Illetve RÉGI LAGZIS SÜTEMÉNY RECEPTEKET is keresek.
Ezek a bevált receptek pótolhatatlanok, ezeket próbálom Noel miatt gluténmentesíteni..többedik próbálkozásra sikerülni szokott, ha elsőre nem mindig jó az arány.
Köszönöm
KEKSZTEKERCS
Hozzávalók: 1 csomag Albert keksz, 1 csomag csokoládés pudingpor, tej, cukor, kókuszreszelék, alufólia.
Elkészítjük a pudingot, hagyjuk hűlni, de nem teljesen, langyos legyen. Alufóliát terítünk az asztalra, kb. 50 centimétert. Erre rászórjuk kókuszreszeléket. Ne sajnáljuk, mert ebbe kell beleforgatni a kektekercset. A kekszeket megkenjük pudinggal, egymásután sorbarakjuk, amíg el nem fogy, a végén alufólia segítségével beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. 2 rövidebb rúd is lehet. Belecsomagoljuk a fóliába, tálcára tesszük, majd hűtőben másnapig hagyjuk állni. Ferdén szeleteljük.
Hozzávalók: 1 csomag Albert keksz, 1 csomag csokoládés pudingpor, tej, cukor, kókuszreszelék, alufólia.
Elkészítjük a pudingot, hagyjuk hűlni, de nem teljesen, langyos legyen. Alufóliát terítünk az asztalra, kb. 50 centimétert. Erre rászórjuk kókuszreszeléket. Ne sajnáljuk, mert ebbe kell beleforgatni a kektekercset. A kekszeket megkenjük pudinggal, egymásután sorbarakjuk, amíg el nem fogy, a végén alufólia segítségével beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. 2 rövidebb rúd is lehet. Belecsomagoljuk a fóliába, tálcára tesszük, majd hűtőben másnapig hagyjuk állni. Ferdén szeleteljük.
MORZSÁS SÜLT ALMA JÉGKRÉMMEL
Hozzávalók: fél kg alma, 5 dkg cukor, kb. 1 pohár zsemlemorzsa, 10 dkg margarin, 1 dl folyékony lekvár, szeletelt mandula, Carte d'Or vanília és/vagy madártej jégkrém.
Az almát megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk. Egy tűzálló edényt vastagon kivajazunk, a morzsa felével megszórjuk, az almaszeleteket elterítjük benne, majd rácsorgatjuk a lekvárt. Meghintjük a maradék zsemlemorzsával, rászórjuk a cukrot és a szeletelt mandulát. Apróra vágjuk a hideg margarint, és azt is rászórjuk. Előmelegített sütőben kb. 180-200 fokon 25 percig sütjük. Megszórjuk egy kis fahéjjal. Melegen tálaljuk egy-egy gombóc vanília vagy madártej jégkrémmel.
Hozzávalók: fél kg alma, 5 dkg cukor, kb. 1 pohár zsemlemorzsa, 10 dkg margarin, 1 dl folyékony lekvár, szeletelt mandula, Carte d'Or vanília és/vagy madártej jégkrém.
Az almát megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk. Egy tűzálló edényt vastagon kivajazunk, a morzsa felével megszórjuk, az almaszeleteket elterítjük benne, majd rácsorgatjuk a lekvárt. Meghintjük a maradék zsemlemorzsával, rászórjuk a cukrot és a szeletelt mandulát. Apróra vágjuk a hideg margarint, és azt is rászórjuk. Előmelegített sütőben kb. 180-200 fokon 25 percig sütjük. Megszórjuk egy kis fahéjjal. Melegen tálaljuk egy-egy gombóc vanília vagy madártej jégkrémmel.
NARANCSOS – BARACKOS TURMIX
Hozzávalók 1 adaghoz: 1 nagyobb őszibarack, 1 narancs, 2 dl 100 %-os narancslé, 2 mentalevél, 1 teáskanál méz.
A barack héját húzzuk le, húsát kockázzuk fel. A narancsot hámozzuk meg, szedjük gerezdjeire, magjait távolítsuk el. A gyümölcsöket rakjuk turmixba. Öntsük rá a narancslevet. Dobjuk hozzá a mentaleveleket és csorgassuk rá a mézet. Alaposan turmixoljuk össze. Narancs helyett mangóval is készíthetjük.
Hozzávalók 1 adaghoz: 1 nagyobb őszibarack, 1 narancs, 2 dl 100 %-os narancslé, 2 mentalevél, 1 teáskanál méz.
A barack héját húzzuk le, húsát kockázzuk fel. A narancsot hámozzuk meg, szedjük gerezdjeire, magjait távolítsuk el. A gyümölcsöket rakjuk turmixba. Öntsük rá a narancslevet. Dobjuk hozzá a mentaleveleket és csorgassuk rá a mézet. Alaposan turmixoljuk össze. Narancs helyett mangóval is készíthetjük.
KIVIS – ZÖLDALMÁS TURMIX
Hozzávalók 1 adaghoz: 2 kivi, 1 zöldalma, 1 lime, 1 teáskanál méz, víz.
A kiviket hámozzuk meg és kockázzuk fel. Az almát is hámozzuk meg, magházát távolítsuk el és kockázzuk fel. A lime levét facsarjuk ki. A gyümölcskockákat rakjuk turmixba. Öntsük rá a limelevet és 1,5 – 2 dl vizet. Csorgassuk rá a mézet és alaposan turmixoljuk össze.
HINDENBURGI SZELET
10 dkg vajat elmorzsolunk 20 dkg liszttel, 8 dkg cukorral, fél csomag sütőporral és 3 tojássárgájával. Kinyújtjuk és vajjal kikent közepes méretű tepsibe tesszük. Azonnal sütjük, miközben gyorsan elkészítjük a tölteléket: 10 dkg darált diót 20 dkg porcukorral összekeverünk, hozzáadjuk a 3 tojásfehérjéből vert habot. Beletesszük fél citrom levét, kevés reszelt citromhéjat. A félig megsült tésztát baracklekvárral vékonyan megkenjük, s a tetejére tesszük a diós masszát, majd lassú tűzön sütjük tovább. Téglalap alakú szeletekre vágjuk.
10 dkg vajat elmorzsolunk 20 dkg liszttel, 8 dkg cukorral, fél csomag sütőporral és 3 tojássárgájával. Kinyújtjuk és vajjal kikent közepes méretű tepsibe tesszük. Azonnal sütjük, miközben gyorsan elkészítjük a tölteléket: 10 dkg darált diót 20 dkg porcukorral összekeverünk, hozzáadjuk a 3 tojásfehérjéből vert habot. Beletesszük fél citrom levét, kevés reszelt citromhéjat. A félig megsült tésztát baracklekvárral vékonyan megkenjük, s a tetejére tesszük a diós masszát, majd lassú tűzön sütjük tovább. Téglalap alakú szeletekre vágjuk.
Kaptam, küldöm:
PULYKAGÖNGYÖLEG
Ragadj magadhoz egy pulykamellet! Klopfolóval hozd formába! Fűszerezd be fehérborssal! Reszelj le cukkínit, majd keverd össze kevés liszttel és sajtkrémmel! Töltsd meg a mellet, és tekerd fel alkotásod vékony baconszeletekbe, majd dobd alkotói hőségbe! Böjt esetén forrázott kelkáposztalevélbe göngyölheted a hozzávalókat, szalonna nélkül, rövidebb sütéssel, sok sajttal.
PULYKAGÖNGYÖLEG
Ragadj magadhoz egy pulykamellet! Klopfolóval hozd formába! Fűszerezd be fehérborssal! Reszelj le cukkínit, majd keverd össze kevés liszttel és sajtkrémmel! Töltsd meg a mellet, és tekerd fel alkotásod vékony baconszeletekbe, majd dobd alkotói hőségbe! Böjt esetén forrázott kelkáposztalevélbe göngyölheted a hozzávalókat, szalonna nélkül, rövidebb sütéssel, sok sajttal.
RAFFAELLO
Hozzávalók a tésztához: 6 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 10 dkg kókuszreszelék.
Hozzávalók a krémhez: 6 tojássárgája, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 25 dkg cukor, 1 Rama margarin.
Hozzávalók a tetejére: 5 dkg kókuszreszelék, 28 szem mogyoró vagy mandula.
A tojásfehérjéket habbá verjük, közben hozzáadjuk a cukrot. A lisztet összekeverjük a kókuszreszelékkel, majd óvatosan a habba forgatjuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20 percig sütjük. A tojássárgákat a pudingporral, 1 dl tejjel és a fele cukorral simára keverjük. Mindezt, a többi forrásban lévő tejhez öntjük és sűrűre főzzük. A margarint a cukorral habosra keverjük. A kihűlt pudingot kanalanként beledolgozzuk, majd a hideg tésztára kenjük. A tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk, és mogyoróval/mandulával díszítjük.
Hozzávalók a tésztához: 6 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 10 dkg kókuszreszelék.
Hozzávalók a krémhez: 6 tojássárgája, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 25 dkg cukor, 1 Rama margarin.
Hozzávalók a tetejére: 5 dkg kókuszreszelék, 28 szem mogyoró vagy mandula.
A tojásfehérjéket habbá verjük, közben hozzáadjuk a cukrot. A lisztet összekeverjük a kókuszreszelékkel, majd óvatosan a habba forgatjuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20 percig sütjük. A tojássárgákat a pudingporral, 1 dl tejjel és a fele cukorral simára keverjük. Mindezt, a többi forrásban lévő tejhez öntjük és sűrűre főzzük. A margarint a cukorral habosra keverjük. A kihűlt pudingot kanalanként beledolgozzuk, majd a hideg tésztára kenjük. A tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk, és mogyoróval/mandulával díszítjük.
KUKORICÁS KARAJ
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, fél csomag mirelit kukorica, 1 kis fej hagyma, 3 dl paradicsomlé, olaj, só, bors, petrezselyemzöld.
Kevés olajon ropogósra sütjük a sóval, borssal fűszerezett hússzeleteket majd kivesszük a zsiradékból. Megpároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a kukoricát és megsózzuk. Pár percig kevergetjük, majd felöntjük a paradicsomlével és belerakjuk a hússzeleteket. A végén belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet is. Jól összeforraljuk, párolt rizzsel vagy szalmakrumplival tálaljuk. Paradicsomlé helyett fokhagymás tejszínnel is készíthetjük.
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, fél csomag mirelit kukorica, 1 kis fej hagyma, 3 dl paradicsomlé, olaj, só, bors, petrezselyemzöld.
Kevés olajon ropogósra sütjük a sóval, borssal fűszerezett hússzeleteket majd kivesszük a zsiradékból. Megpároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a kukoricát és megsózzuk. Pár percig kevergetjük, majd felöntjük a paradicsomlével és belerakjuk a hússzeleteket. A végén belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet is. Jól összeforraljuk, párolt rizzsel vagy szalmakrumplival tálaljuk. Paradicsomlé helyett fokhagymás tejszínnel is készíthetjük.
KÍNAI CSIRKE
2 csirkemell húsát kockákra vágjuk. A húst 3 egész tojással, 4 púpozott evőkanál étkezési keményítővel, fél dl vízzel összekeverjük, s legalább 1 órán keresztül pihentetjük. Vöröshagymát aprítunk, legalább egy mélytányérnyi mennyiségben. Egy ananászkonzervet lecsöpögtetünk, s ha nem darabolt felkockázzuk. A húsos masszát kevés olajon, kis adagonként (szinte kanalanként), óvatosan, szétszedve, forgatva a hús fehéredéséig átsütjük. A sült, tojásos húst egy nagyobb edénybe átrakjuk, hozzáadjuk az összes hagymát, majd együtt, további 2-3 percig sütjük, kevergetve. Hozzáadjuk az ananászt és további 2 percig sütjük, kevergetve. Hozzákeverünk 6 evőkanál szójaszószt és 1 kávéskanál cukrot. 1 dl vizet és 1 púpozott teáskanál étkezési keményítőt összekeverünk, és ezt is hozzáadjuk a csirkéhez, majd tovább forraljuk, sütjük pár percig. Sózni nem kell. Rizzsel tálaljuk. Csirkehús helyett készíthető disznó- vagy pulykahúsból. Ananász helyett párolt gombát adhatunk hozzá.
2 csirkemell húsát kockákra vágjuk. A húst 3 egész tojással, 4 púpozott evőkanál étkezési keményítővel, fél dl vízzel összekeverjük, s legalább 1 órán keresztül pihentetjük. Vöröshagymát aprítunk, legalább egy mélytányérnyi mennyiségben. Egy ananászkonzervet lecsöpögtetünk, s ha nem darabolt felkockázzuk. A húsos masszát kevés olajon, kis adagonként (szinte kanalanként), óvatosan, szétszedve, forgatva a hús fehéredéséig átsütjük. A sült, tojásos húst egy nagyobb edénybe átrakjuk, hozzáadjuk az összes hagymát, majd együtt, további 2-3 percig sütjük, kevergetve. Hozzáadjuk az ananászt és további 2 percig sütjük, kevergetve. Hozzákeverünk 6 evőkanál szójaszószt és 1 kávéskanál cukrot. 1 dl vizet és 1 púpozott teáskanál étkezési keményítőt összekeverünk, és ezt is hozzáadjuk a csirkéhez, majd tovább forraljuk, sütjük pár percig. Sózni nem kell. Rizzsel tálaljuk. Csirkehús helyett készíthető disznó- vagy pulykahúsból. Ananász helyett párolt gombát adhatunk hozzá.
POGÁCSA, A VILÁG LEGEGYSZERŰBB MÓDJÁN
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 Rama, 1 tejföl, 1 tojás, 1 csomag élesztő, kb. 2,5 dl tej, 1 csapott evőkanál só.
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd minden hozzávalóval együtt jól kidolgozzuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük, majd fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Kiszúrjuk, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk. 220 fokon, vagy gázsütőben közepes fokozaton rózsaszínűre sütjük. Egyszerű, kiadós, és finom. Ezt a tésztát rúdformában is meg lehet sütni. Szezámmagot, köménymagot szórhatunk a tetejére, vagy megkenhetjük pirospaprikás tojással.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 Rama, 1 tejföl, 1 tojás, 1 csomag élesztő, kb. 2,5 dl tej, 1 csapott evőkanál só.
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd minden hozzávalóval együtt jól kidolgozzuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük, majd fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Kiszúrjuk, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk. 220 fokon, vagy gázsütőben közepes fokozaton rózsaszínűre sütjük. Egyszerű, kiadós, és finom. Ezt a tésztát rúdformában is meg lehet sütni. Szezámmagot, köménymagot szórhatunk a tetejére, vagy megkenhetjük pirospaprikás tojással.
RAKOTT BROKKOLI
Hozzávalók: 75 dkg brokkoli, 1 kis fej karfiol (kb. 60 dkg), 40 dkg sárgarépa, 3,75 dl tej, 6 tojás, frissen reszelt szerecsendió, 2 szelet toastkenyér (kb. 5 dkg), 5 dkg vaj vagy margarin, só, bors.
A megtisztított répát felszeleteljük. A rózsáira szedett karfiolt forrásban lévő, sós vízben 10-12 percig főzzük. A brokkolit forrásban lévő, sós vízben 3 percig főzzük, majd hozzáadjuk a répát, és további 5 perc alatt készre főzzük. A zöldségeket lecsöpögtetjük. A brokkolirózsákat kerek tűzálló tál közepére rakjuk. Köréhalmozzuk a karfiolt és a répát. A tejet a tojásokkal elkeverjük, borssal, sóval, szerecsendióval fűszerezzük, majd a zöldségekre öntjük. Előmelegített sütőben 200 fokon (gázsütő 3-as fokozat) 15 percig sütjük. Ekkor tetejére morzsoljuk a toastkenyeret, elosztjuk rajta a feldarabolt vajat, majd ugyanazon a hőfokon további kb. 30 perc alatt megsütjük. Kevés sajtot is reszelhetünk rá. Pirított burgonyával tálaljuk.
Hozzávalók: 75 dkg brokkoli, 1 kis fej karfiol (kb. 60 dkg), 40 dkg sárgarépa, 3,75 dl tej, 6 tojás, frissen reszelt szerecsendió, 2 szelet toastkenyér (kb. 5 dkg), 5 dkg vaj vagy margarin, só, bors.
A megtisztított répát felszeleteljük. A rózsáira szedett karfiolt forrásban lévő, sós vízben 10-12 percig főzzük. A brokkolit forrásban lévő, sós vízben 3 percig főzzük, majd hozzáadjuk a répát, és további 5 perc alatt készre főzzük. A zöldségeket lecsöpögtetjük. A brokkolirózsákat kerek tűzálló tál közepére rakjuk. Köréhalmozzuk a karfiolt és a répát. A tejet a tojásokkal elkeverjük, borssal, sóval, szerecsendióval fűszerezzük, majd a zöldségekre öntjük. Előmelegített sütőben 200 fokon (gázsütő 3-as fokozat) 15 percig sütjük. Ekkor tetejére morzsoljuk a toastkenyeret, elosztjuk rajta a feldarabolt vajat, majd ugyanazon a hőfokon további kb. 30 perc alatt megsütjük. Kevés sajtot is reszelhetünk rá. Pirított burgonyával tálaljuk.
RÁCSOS LINZER
Hozzávalók: fél kg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 1 tojás, 1 dl tej vagy 1 kanál tejföl, 1 csomag sütőpor, citromhéj, fahéj.
Töltelék: 15-20 dkg lekvár.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzákeverjük a cukrot, a diót és a többi alapanyagot. Gyorsan összegyúrjuk, és fél óráig hideg helyen pihentetjük. A tészta 2/3 részét tepsi hosszúságúra kisodorjuk, kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, és lekvárral megkenjük. A megmaradt tésztát vékonyra kisodorjuk, rácsokat készítünk belőle, és egymásra keresztbe rakva, a tésztára helyezzük. A rácsot megkenjük tojássárgájával, hogy sütés után szép fényes legyen. Középmeleg sütőben 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt, rombuszalakban szeleteljük.
Hozzávalók: fél kg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 1 tojás, 1 dl tej vagy 1 kanál tejföl, 1 csomag sütőpor, citromhéj, fahéj.
Töltelék: 15-20 dkg lekvár.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzákeverjük a cukrot, a diót és a többi alapanyagot. Gyorsan összegyúrjuk, és fél óráig hideg helyen pihentetjük. A tészta 2/3 részét tepsi hosszúságúra kisodorjuk, kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, és lekvárral megkenjük. A megmaradt tésztát vékonyra kisodorjuk, rácsokat készítünk belőle, és egymásra keresztbe rakva, a tésztára helyezzük. A rácsot megkenjük tojássárgájával, hogy sütés után szép fényes legyen. Középmeleg sütőben 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt, rombuszalakban szeleteljük.
SAJTGOLYÓK 1.
Hozzávalók: 10 dkg krémsajt, 10 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt, 2-3 paradicsom, tejföl, 1 csomag ropi, 1-1 csokor metélőhagyma és petrezselyemzöld, pirospaprika, reszelt szerecsendió, só, bors.
A krémsajtot, a vajat és a reszelt sajtot összekeverjük, kevés tejföllel lazítjuk, de ne túl lágyra. Megsózzuk, borssal, paprikával, kevés szerecsendióval ízesítjük. A metélőhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, felét a sajtkrémhez keverjük. Golyókat formálunk belőle, meghempergetjük a maradék zöldfűszerben. A golyókat paradicsomkarikákra ültetjük és ropival átszúrjuk. Tálalásig hidegen tartjuk.
Hozzávalók: 10 dkg krémsajt, 10 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt, 2-3 paradicsom, tejföl, 1 csomag ropi, 1-1 csokor metélőhagyma és petrezselyemzöld, pirospaprika, reszelt szerecsendió, só, bors.
A krémsajtot, a vajat és a reszelt sajtot összekeverjük, kevés tejföllel lazítjuk, de ne túl lágyra. Megsózzuk, borssal, paprikával, kevés szerecsendióval ízesítjük. A metélőhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, felét a sajtkrémhez keverjük. Golyókat formálunk belőle, meghempergetjük a maradék zöldfűszerben. A golyókat paradicsomkarikákra ültetjük és ropival átszúrjuk. Tálalásig hidegen tartjuk.
KIFLIFELFÚJT
Hozzávalók: 8 db kifli, 10 dkg vaj, 4 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 6 dl tej, 10 dkg porcukor, 15 dkg tejben áztatott mazsola.
A kifliket felkarikázzuk. Egyharmad részüket kivajazott tűzálló tál aljára sorakoztatjuk. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a mazsolát, a magmaradt vajat, és habverővel jól elkeverjük. A fehérjékből kemény habot verünk, és amikor a tejes lötty teljesen kihűlt, óvatosan hozzákeverjük. Egyharmadát ráöntjük az első réteg kiflire, betakarjuk újabb sor kiflikarikával, majd ráöntjük a megmaradt lötty felét. Ismét kifli, majd a maradék öntet. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A felfújtat addig sütjük, míg a felső réteg megszilárdul. Ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki. Melegen, hidegen egyaránt finom.
Hozzávalók: 8 db kifli, 10 dkg vaj, 4 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 6 dl tej, 10 dkg porcukor, 15 dkg tejben áztatott mazsola.
A kifliket felkarikázzuk. Egyharmad részüket kivajazott tűzálló tál aljára sorakoztatjuk. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a mazsolát, a magmaradt vajat, és habverővel jól elkeverjük. A fehérjékből kemény habot verünk, és amikor a tejes lötty teljesen kihűlt, óvatosan hozzákeverjük. Egyharmadát ráöntjük az első réteg kiflire, betakarjuk újabb sor kiflikarikával, majd ráöntjük a megmaradt lötty felét. Ismét kifli, majd a maradék öntet. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A felfújtat addig sütjük, míg a felső réteg megszilárdul. Ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki. Melegen, hidegen egyaránt finom.